Aktuális

Kettészakadt árulása után Júdás

Dulai Péter

2019. április 18. csütörtök 12:30

A Megváltót eláruló Júdás a Biblia második legismertebb gonosztevője a sátán után. Az, hogy a tanítvány elárulta mesterét, nem kétséges, de vajon mi oka lehetett arra, hogy kiadja Jézust a rómaiaknak?

Forrás: Wikipedia

A húsvéti szent három nap a liturgikus év csúcspontja, maga a húsvéti ünneplés. Nagycsütörtök van, Jézus elárulásának és elfogatásának napja: Jézus tudta jól, mi vár rá. Az utolsó vacsoránál arról beszélt a tanítványainak, hogy egyikük el fogja őt árulni.

Megszállta a sátán

A bűnöst úgy azonosította, hogy egy darab kenyeret saját vacsorájába mártott, és odanyújtotta Júdásnak.

A tanítvány ezután ment el az ak­­kori vallási hatóságokhoz, és fel­ajánlotta, hogy pénzért elárulja Jézust, amiért Máté evangéliuma szerint harminc ezüstöt kapott. Jú­dás már azelőtt kapzsi és er­kölcstelen ember lehetett, hogy „megszállta a sátán”. János és Lu­kács evangéliuma szerint a tanítványok közös pénztárcájából is lopott.

Terrorcsoport tagja volt

Júdással kapcsolatban még az sem egyértelmű, honnan származott. Annyi bizonyos, hogy Jézus tizenkét legközelebbi ta­nítványa közül Júdás volt az egyik.

Egyes források szerint a tizenkét tanítvány közös pénzét kezelte. Júdás a zsidó lázadók – orvgyilkosok és útonállók – egy olyan csoportjába tartoz­hatott, akik ellenezték a római megszállást, és terrorcselek­ményeket hajtottak végre el­lenük. Bár erre a Bibliá­ban semmiféle bi­zonyíték nincs, ez is egy magyarázat az árulásra.

Eszerint Júdás azt várta Jézus­tól, hogy fellázítja Izrael népét a rómaiak ellen. Jézus nem akart forradalmat, ezért tanítványa úgy döntött, ô kényszeríti cselekvésre a mestert. Azt hitte, ha Jézust letartóztatják, a felháborodott tömeg a rómaiak ellen fordul.

Isten haragja lesújtott

Bármi is lehetett Júdás árulásának oka, ő vezette a katonákat a Getszemáni-kertbe, ahol úgy azonosította nekik Jézust, hogy megcsókolta és rabbinak nevezte.

Máté evangéliuma szerint már ekkor megbánta az árulást, és visszaadta a harminc ezüstöt az egyházi elöljáróknak. De már késő volt: Jézust halálra ítélték és keresztre feszítették. Júdás nem bírt a lelkiismeretével, ezért felakasztotta magát. Az Apostolok könyve sze­rint azonban az áruló nem ölte meg ma­gát. Ehelyett egy mezőre ment, ahol hirtelen megremegett a föld, és Júdás teste kettészakadt, majd kifordultak a belei. Ez egy spontán folyamat, ami a Bibliában gyakori oka a halálnak, amikor valaki magára vonja Isten haragját. A kutatók szerint sem kérdés, hogy Júdás árulása vezetett Jézus letartóztatásához, embertelen megpróbáltatásaihoz és a halálához, amely után feltámadt, s ez olyan eseménysorozatot indított el, amely a keresztény hagyomány szerint elhozta az üdvösséget az emberiségnek. 

A hamis barát

Júdás neve a nyugati művészetben és irodalomban az áruló és a hamis barát jelképévé vált. Dante például a pokol legbelsőbb körébe tette Infernójában. A Júdás-csókot is halhatatlan műveken örökítették meg. Jézus halála után Júdás a zsidók negatív jelképévé vált a keresztények szemében. A kegyetlenséget, a pénzéhséget is ő szimbolizálta, így gyakran azonosították az antiszemita sztereotípiákkal.

További cikkek

Gyilkosság

Halálos késelés a XVI. kerületben: Könnyek között vallotta be tetteit a gyilkos

Covid

Bors exkluzív! Először szólal meg Szilvia, aki mélyaltatásban hozta világra gyermekét

Ez is érdekelhet

vg.hu

Megint milliárdok hiányoznak a 3-as metró felújításához

borsonline.hu

Aggasztó számok: Hatalmasat ugrott a koronavírus-fertőzöttek száma

life.hu

Az intenzívre került a magyar énekesnő: "Olyan rosszul lettem, hogy elájultam a vécében"

szon.hu

Mint a Baywatchban: Lassítva futós, ugráló melles videó készült a bikinis Pap Dorciról

origo.hu

Alapfunkció tűnt el érthetetlenül az iPhone 13-ból

vg.hu

Gattyán György az utcán toborozza a képviselőjelölteket

metropol.hu

Brutális mínuszok jönnek, percek alatt több centis hó esik le

origo.hu

Kimentek a 26 éves Opel Astrával az autópályára, a sofőr se hitte el, mennyivel tudott menni - videó

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Hollandia az utolsó továbbjutó, a 15. helyen zártunk

origo.hu

Az egész világon példátlan újítást vezettek be az Audi győri üzemében