Aktuális

A testünknek nincs szüksége méregtelenítésre

Zs.V. 

Létrehozva: 2019.04.01.

A tavasz sokaknak egyet jelent a méregtelenítéssel. A szakemberek azonban állítják: ez csupán egy átverés, így feleslegesen vesszük az ehhez szükséges csodaszereket és italokat.

A szerveink elvégzik a munkát

A TÉT Platform Egyesület szerint évről évre több száz ezren állnak neki a méregtelenítésnek, és költenek jelentős összegeket arra, hogy szervezetükből eltávolítsák a felhalmozódott méreganya­gokat. Az egyesület szakembe­rei abban egyetértenek, hogy a mé­regtelenítés igenis egy léte­ző dolog, azonban korántsem ugyan­azt jelenti, mint amit mi annak hívunk. Ők nemes egyszerűséggel azt mondják, hogy a méregtelenítés egy trendi blöff, mivel a testünk elvégzi, amit kell. Egyes szerveink, mint például a vese, a máj, a tüdő vagy a bőr el­végzi ezt az igen fontos feladatot.

– A szerveink arra vannak ki­találva, hogy a felhalmozódott, felesleges vagy éppen káros sa­lakanyagokat eltávolítsák a testünkből – kezdte Abonyi Orsolya dietetikus. – Ha ez nem történne meg, akkor olyan komoly egészségügyi problémákat okozna, hogy kórházba, vagy akár intenzív osztályra is kerülhetnénk. Nem tudunk ételekkel, italokkal, csodaszerekkel méregteleníteni, és nincs is rá szükség – szögezte le a szakértő.

Árthatunk vele

Ha valaki mégis nekilát, és durva méregtelenítésbe kezd, akkor annak komoly következményei lehetnek. A fáradékonyság, le­vertség, rossz közérzet vagy ájulás közeli állapot mind azt mutatja, hogy a szervezet valamit nem kap meg.

– Ha a testünk nem jut elegendő fehérjéhez, akkor 48 órán belül elkezdi bontani a saját fe­hérjéit, és azt használja fel. Ezáltal az izommennyiség csökken – ma­gyarázta a dietetikus. Egy egészséges szervezetnél rövidtávon ennél nagyobb problémát nem okozhatunk, viszont, ha valami komolyabb egészségügyi probléma áll fenn, akkor bizony megterhelhetjük a szervezetünket egy ilyen kúrával. Dr. Komáromi Zoltán háziorvos szerint ha látjuk az elejét és a végét, akkor észszerű keretek között a böjt jót tehet a testünknek.

– Ha van az évnek egy meghatározott időszaka, amikor megadott szabályok szerint eszünk és iszunk, akkor tulajdonképpen a szervezet egy bizonyos idő után elkezdi lebontani az elraktározott zsírt, vizet. Így megszabadulhatunk a testünk felesleges terhei­től. Azt azonban minden esetben át kell gondolnunk, hogy a saját életvitelünk lehetővé teszi-e azt, hogy böjtöljünk – figyelmeztetett dr. Komáromi, majd hozzátette, hogy egy ilyen 1-2 hetes időszak után job­­ban érezhetjük magunkat, azonban a böjt nem összekeverendő a mé­reg­telenítéssel. Szerinte minden ilyen időszak előtt konzultálni kell a háziorvossal, hogy ne ve­szélyeztessük az egészségünket.

Felejtősek a „csodaszerek”

Minden szakértő egyetért azzal, hogy jó, ha változtatunk az étkezésünkön, több zöldséget, gyümölcsöt és folyadékot fogyasztunk, azonban a többi, szervezet számára fontos anyagokat sem szabad elhagyni. Dr. Komáromi szerint ne vásároljunk olyan mé­regtelenítő italokat, amelyekről azt sem tudjuk, hogy honnan szár­mazik, mivel ha egy gyógyszerről lenne szó, akkor is inkább a megbízhatót keresnénk.

– Sokszor fogalmunk sincs, hogy abba a méregtelenítő keverékbe mit tesznek bele, sőt azt sem kérdezi meg senki a vásárlás előtt, hogy van-e allergiánk, cukorbe­teg­ségünk vagy egyéb problémánk. Ha emögött még komoly üzleti érdek is áll, akkor érdemes elgondolkodni. Ezért azt tanácsolom, hogy a bolti szerek he­lyett készítsünk magunk turmixot. Jó minőségű alapanyagokból otthon is el tudjuk készíteni, így már eleve tudjuk, hogy mi van benne, és ez szinte ugyanazt tudja, mint a bolti verzió – magyarázta a doktor.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27664_resized.jpg?avcount=1714642517
origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27660_resized.jpg?avcount=1714642517
origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177819_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176315_auto_resized.jpg
vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176568_auto_resized.jpg
ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172732_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180398_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714642517
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178675_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/rRUHl9iDYnbZwZW6HUfDpmXFQ7gldwISUpAr27hKUnU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlkNmU5MTU2YTVmZjRmN2U5MGUxZGFiZjZiMjE2ZTIy.jpg
Háború

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat!

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/vZJhcC2KdmFonW3JW2zSh7aG8D1jIhaUt_hjrR03WGc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FkZmY1MGNkOGExMzQ5ZjQ5YzFlZDllZGY1ODc3Nzcx.jpg
Újrakezdés

Félúton fordult vissza a pokolból: 10 százalék esélye volt a túlélésre, most újra járni tanul Péter