Aktuális

Méreganyagot tartalmaztak a zabkásák

Bors

Létrehozva: 2019.03.29.

Fertőzött alapanyagból készültek a bevont termékek. Egészségesként árulták, de megbuktak a vizsgálaton.Lecsapott a Nébih.

Forrás: iStock (képünk illusztráció)

A Nébih Szupermenta programjának keretében zabkásák komplex vizsgálatát végezte el. Tizenhét terméket vett górcső alá biztonsági és minőségi szempontokat egyaránt véve, kettő azonban már a teszten sem vett részt, mert már azelőtt megbuktak. A Szafi Reform és a Hunorganic által forgalmazott termékeket úgynevezett DON mikotoxin szennyezettség miatt kizárták a vizsgálatból.

Meghaladta ugyanis az előírt uniós határértéket. A hivatal ellenőrei felkeresték az érintett gyártókat, mintát vettek többek között a gluténmentes zabpehely, zabtöret és zabliszt alapanyagaikból. A Nébih a Toxikológiai Nemzeti Referencia Laboratóriumában kapott eredmények miatt azonnal elrendelte az érintett alapanyagokból és az azokból készült termékek forgalomból való kivonását és a fogyasztóktól való visszahívását. Számos kérdést szegeztünk a Nébihnek a témával kapcsolatban, mára ígértek választ, így holnap újabb részleteket tudhat meg. 

Szennyezett gabona

Mégis mi az a DON mikotoxin, és hogyan került az egészségesnek mondott termékekbe? A gabonafélék egyik legsúlyosabb betegségéről van szó, a toxinok már a szántóföldeken termelődhetnek. Az egyes penészgombafajok hajlamosak ilyen méreganyagok termelésére, amik az emberre és az állatokra is veszélyesek. A szennyezett gabonából utólag nem lehet el­távolítani a méreganyagot, a szintje csak eljárásokkal csökkenthető. A Nébih tájékoztatása szerint a két említett cég már szennyezetten vette meg az alapanyagokat, így került a gyártóüzemeikbe.

– Ezek a gombák megzavarják a gyomor-bélrendszer működését. A tünetek erőssége attól függ, mekkora mennyiség jut a szervezetbe a toxinból. Hányást, hasmenést, szédülést és fejfájást okozhat – mondta a Borsnak dr. Kóczán István kardiológus, belgyógyász. – Több egymás utáni étel­mérgezés pedig annyira megboríthatja a szervezetet, hogy komoly bajokat, akár da­ganatos betegséget is okozhat.

Az olcsó is lehet jó

A kedveltségi vizsgálaton, vagyis a Szuperteszten ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Mivel a toxinos zabkásákat kizárták, tizenöt „versenyző” maradt.

– Ilyenkor vakteszt zajlik. Pontozzuk az állagot, ízt, illatot, látványt, plusz a profi csapat különféle laboratóriumi vizsgálatokat végez. Ellenőrzik, hogy a termékek megfelelnek-e az uniós és a hazai szabályozásnak, a határértékeknek, minden bennük van-e, amit a csomagoláson állítanak, illetve nincs-e bennük plusz (mondjuk káros) összetevő. Az érzékszervi vizsgálatok és a komoly laboratóriumi vizsgálatok eredményeinek összesítése alapján alakult ki a rangsor – foglalta össze Antal Emese, aki maga is részt vett a mostani zabkásateszten.

A tesztelt termékek közül a Tesco Instant étcsokoládés nyerte el leginkább a kóstolók tetszését. Második lett a BonaVita terméke, míg harmadikként a Crownfield étcsokoládés zabpehely végzett. A natúr zabkásák között első a Tesco instant, a második a Dr. Oetker Vitalis, míg a harmadik az Alnatura Basis lett.

Perelni is lehet

Mi van akkor, ha ettünk a fertőzött termékből, és tapasztaltuk a tüneteket magunkon? Dr. Kamarás Péter ügyvéd elmondta, kártérítést is követelhetünk a gyártótól.
– Ha rosszul vagyunk, orvoshoz megyünk. A lelet bármiféle jogi lépést megalapoz. A problémát alátámasztja a későbbi Nébih-vizsgálat, úgymond erősítik egymást. Ha jelentős kár ér bennünket, akár vagyoni, akár nem, jogi útra terelhetjük az ügyet – mondta a szakértő a Borsnak.

A Nébih internetes oldalán tette közzé, mely weboldalakon informálódhatunk a kivont termékek
listájáról:

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179797_auto_resized.jpg
origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714635912
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173453_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176068_auto_resized.jpg
vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177048_auto_resized.png
metropol.hu

Házasság első látásra: Bogi felfedte az igazságot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179882_auto_resized.png
hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27654_resized.jpg?avcount=1714635912
origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169989_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 29-május 5.: Nagyon kedvező változásokat jeleznek a bolygók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177683_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Összejöttek a hátam mögött” – kitálalt a megcsalt vőlegény Marics Peti és Binhky románcáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714635912
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180176_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ryFyxt_g2nQRoVqKGkjeG-vgMF3hk1UyrS1sddxlpQg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyMWY1YTExNjExYTQyYzdiMmQ0OWUzZDhjNGI2YWI0.jpg
Betegség

Lacusért és Bogiért küzdenek a szüleik: senki sem tudja pontosan, mi a két kisgyermek baja