Aktuális

Fontos a kárbejelentő pontos kitöltése

Bors

Létrehozva: 2019.03.31.

Forrás: iStock (képünk illusztráció)

Elcsépelt kijelentés, de attól még igaz, a közlekedés veszélyes üzem. Nemcsak saját magatartásunkra és gépkocsink állapotára érdemes fokozottan ügyelni, sokszor mások figyelmetlensége, felelőtlensége is elkerülhetetlen koccanáshoz, rosszabb esetben pedig komolyabb vagyoni kárral, személyi sérüléssel járó közlekedési balesethez vezethet.

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mit is kell tennünk ilyenkor az érintettek biztonságának, valamint az eset mihamarabbi tisztázásának érdekében. A tisztán látáshoz a Ma­gyar Gépjárműimportőrök Egyesületének segítségét kértük.

Történt személyi sérülés a balesetben?

Mindenképp meg kell győződni arról, hogy történt-e személyi sérülés. A legfontosabb az emberi élet és az egészség megóvása, így sérülés esetén azonnal értesíteni kell a mentőket, valamint a rendőrséget akkor is, ha erre a sérült nem tart igényt a helyszínen. Kiérkezésükig pedig segítséget kell nyújtani a sé­rült(ek)nek. Ezen kötelességünknek mindenképp tegyünk eleget, mivel az elsősegélynyújtás elmulasztása büntetőjogi felelősséget vonhat maga után.

A baleset okozója, vagy bármelyik fél ne fuvarozza el a sé­rültet orvosi kezelésre, mert elhagyva a helyszínt az egyes részletek és körülmények tisztázása utólagosan problémássá válhat.

Mikor hívjunk rendőrt?

Amennyiben az érintettek nem tudnak megegyezni a felelősség kérdésében, jelentős az anyagi kár, esetleg külföldi személy is a baleset érintettje, úgy mindig értesíteni kell a rendőrséget. Minden, a balesetben érintett személynek kötelessége megvárni a hatóság helyszínre érkezését.

Ha a baleset okozója adatainak megadása nélkül távozik, személyi sérülés esetén a rendőrség segítségnyújtás elmulasztása miatt eljárást indíthat az ügyben. A felelősség szóbeli elismerését később szinte lehetetlen bizonyítani, így ha az érintettek bármelyike nem hajlandó írásban ezt elismerni, úgy mindenképpen rendőrt kell hívni. Rendőri intézkedés hiányában ilyen esetben a károsultnak kell bizonyítania az igazát, így a baleset körülményeit is. Jó, ha rögzítjük a lehetséges tanúk adatait, illetve fényképeket is készíthetünk a baleset helyszínén.

Baleset utáni dokumentáció

Csak anyagi kárral járó balesetek esetében nem szükséges mindig a rendőrség bevonása. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény értelmében, baleset bekövetkeztekor az eset részesei kötelesek átadni egymásnak a személyi adataikat, a gépjármű- és a biztosítási szerződésük azonosításához szükséges adatokat, valamint dokumentálni a körülményekre vonatkozó lényeges információkat.

A feleknek a „kék-sárga” bejelentőn kell igazolniuk a megadott adatok és információk valódiságát. A baleseti bejelentőből egy-egy példányt kell megőrizni, ami szükséges a biztosítónál történő kárbejelentéshez. Idén januárban jelent meg a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) által fejlesztett e-kárbejelentő applikáció, amely a jól megszokott kék-sárga baleseti bejelentő elektronikus változata. A baleseti bejelentő applikáció egyelőre csak magyar károkozó és magyar károsult autóbalesete esetén használható! Működéséhez internetkapcsolat szükséges.

Ki a károsult és ki a károkozó?

A bejelentőt a baleset okozójának és a károsultjának is a kár­okozó kötelező felelősségbiztosítást nyújtó biztosítójához kell eljuttatnia. A károsultnak a kár bekövetkeztétől vagy a tudomásszerzéstől számított 30 napon belül, míg a károkozónak 5 munkanapon belül kell írásban bejelentenie a káreseményt.

A biztosítónak a balesettel, a felelősség megállapításával, valamint az ügy elbírálásával kapcsolatos kérdéseihez mindig meg kell adni a kért információkat, és lehetővé kell tenni ezek tartalmának ellenőrzését is. Ezek hiánya ellehetetlenítheti az ügy­menetet, valamint a biztosító is mentesülhet kártérítési kötelezettsége alól.

Fontos tudni, hogy a kötelező biztosítás nem terjed ki a kár­okozó gépjárművében keletkezett károkra. Ebben az esetben csak casco mellett számíthat sa­ját kárának megtérítésére. Ha a károkozó félnek nincs érvényes kötelező biztosítása, akkor a Mabisznál lehet 30 napon belül bejelenteni az esetet, és innen térítik meg majd a kárt.

Javítás és szervizelés

Ha már megtörtént a baj, a kár­eseményt követően érdemes olyan helyen javíttatni és átnézetni autónkat, ahol szakszerű átvizsgálás mellett, gyári nor­máknak megfelelően állítják helyre a gépkocsit. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181591_auto_resized.jpg
origo.hu

Elképesztő bejelentés: új szerződést kötött Szoboszlai Dominik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27694_resized.jpg?avcount=1714702210
origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183918_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszólalt a bűvész, aki egy tízmilliós autót nyert a Zsákbamacska adásában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183769_auto_resized.jpg
hirtv.hu

A kis- és mikropártoknak nehézséget okozott a megfelelő mennyiségű aláírás begyűjtése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180888_auto_resized.jpg
ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183000_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Marco Rossi elárulta, miért hagyná el a magyar válogatottat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27693_resized.jpg?avcount=1714702210
origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174399_auto_resized.jpg
travelo.hu

Ritka virág bontotta ki szirmait a Dél-Mezőföldön

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180176_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183506_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiakadt a TV2 gyönyörű sztárja, nem tolja tovább más szekerét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714702210
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/H8M-qQQGOEUvW1fqdXmG1QOk0xzAA6qogp15FuNSYZk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzI2MmNhMzFmZGQwMTQ4MGJiMWMwNGQ2OTkzZTBiNGFl.jpg
BÉKE

Menczer Tamás: Magyarország békéje csak a magyar emberek támogatásával védhető meg – videó

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/mTsvwgars5UNzThmlKhYnKThe01xSveZuUrzMI3pixQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RhMjU4ZDZjNmJjMDRlMzY5MWRiOTU5OGNjZDMwY2Uz.jpg
Gólyahír

Öröm és bánat egyszerre: megszülettek a két gyermekét eltemető nagymama ikerunokái, de egyikük már az angyalok közt van