Korhely vasárnap - igazi felüdülés a farsangi lakoma után

Korhely vasárnap - igazi felüdülés a farsangi lakoma után

csülök
PUBLIKÁLÁS: 2019. február 03. 10:00
Még ki kell használni a tavaszt megelőző hideg napokat, amikor lelkiismeret-furdalás nélkül ehetünk mennyei zsíros és cukros falatokat – a korhelyleves pedig igazi gyógyír a farsangi mulatságokat követő nehéz napokon.
Bors

Leves

Korhelyleves

Hozzávalók (6 adag):
25 dkg füstölt tarja
25 dkg füstölt kolbász
15 dkg szalonna
15 dkg csiperkegomba
40 dkg savanyú káposzta
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál keményítő
20 dkg tejföl
1 tk só
2 tk pirospaprika
1 kk őrölt bors
1 kk fűszerkömény
1 kk őrölt zsálya
2 babérlevél
3 l víz

A tálaláshoz: 
10 dkg tejföl
1 csokor friss kapor apróra vágva
4 ek Erős Pista 

Elkészítés (1 óra): a kockára vágott szalonnát zsírjára sütjük, közben megpirítjuk benne az apróra vá­gott vöröshagymát is. Beleszórjuk a fűszereket és a zúzott fokhagymát, majd belekeverjük a kockára vágott tarját és a felkarikázott kolbászt is. Felengedjük 3 liter vízzel, beletesszük a feldarabolt savanyú káposztát és a csiperkegombát, és lassú tűzön puhára főzzük. Ezután 20 dkg tejfölt elkeverünk a keményítővel és kevés lével a levesből, majd besűrítjük vele. Tálaláskor kínáljunk hozzá tejfölt, friss kaprot és Erős Pistát is.

Főétel

Sertéscsülök sörben sütve

Hozzávalók (6 adag):
1,5 kg sertéscsülök lebőrözve
40 dkg krumpli
2 nagy sárgarépa
2 fej hagyma
1 l barna sör
1 ek só
1 kk őrölt bors
1 kk zsálya
2 babérlevél

Elkészítés (2,5 óra): a csülökről lehúzzuk a bőrét, és egy száraz serpenyőben körbesütjük a hús minden oldalát. A sót keverjük el a borssal és a zsályával, majd alaposan dörzsöljük be vele a csülköt. Egy sütőtál alját béleljük ki a gerezdekre vágott krumplival, a felkarikázott sárgarépával és a cikkekre vágott hagymával, majd szórjuk rá a megmaradt fűszeres sót. Fektessük rá a húst, öntsük alá a sört, és lefedve, 200 fokon süssük egy órát, majd többször átforgatva, fedő nélkül még egy órát. A vele sült zöldségekkel tálaljuk.

Desszert

Almapüré tejszínhabbal

Hozzávalók (4 adag):
4 nagy alma
2 dl édes fehérbor
2 ek méz
1 kk fahéj
20 dkg tejszínhab

Elkészítés (30 perc): az almát vágjuk apró kockákra, és pároljuk puhára a borban. Villával zúzzuk össze, keverjük hozzá a mézet és a fahéjat. Rétegezve adagoljuk a poharakba a tejszínhabbal. Nem csak finom, mutatós is.

A nagymama receptfüzetéből

Almakarikák palacsintatésztában

Hozzávalók (20 darab):
5 nagy alma
4 dl olaj a sütéshez

A tésztához: 
40 dkg liszt
4 dl tej
1 dl szénsavas ásványvíz
3 tojás
1 evőkanál cukor
½ kk só

A beszóráshoz: 
10 dkg porcukor
1 kk fahéj

Elkészítés (1 óra): először keverjük össze a tészta hozzávalóit, és hagyjuk 30 percig állni, hogy kicsit besűrűsödjön. Az almákat vágjuk keresztben 1 centi vastag szeletekre, és vágjuk ki a magházat. A sütéshez forrósítsuk fel az olajat, és a palacsintatésztába mártott almakarikákat mindkét oldalon süssük aranybarnára. Papírtörlőre szedve itassuk le róluk az olajat, és forgassuk bele fahéjjal elkevert porcukorba.

Diétás tipp

Almapüré

Hozzávalók (4 adag):​​​​​​​
4 nagy alma
1 ek méz
1 kk őrölt szegfűszeg
kevés víz

Elkészítés (1 óra): az almát vágjuk gerezdekre, és sütőben, 180 fokon süssük meg. Ha elkészült, kevés víz, a méz és a szegfűszeg hozzáadásával pürésítsük, és adagoljuk poharakba.

Kímélő megoldás

Vegetáriánus bőségtál

Hozzávalók (4 adag):​​​​​​​
20 dkg rizs
20 dkg tofu
10 dkg kukoricakonzerv
10 dkg főtt bab
2 sárgarépa
10 dkg retekcsíra
1 avokádó
2 ek olívaolaj
2 ek lime-lé
1 kk só
½ kk őrölt bors
2 ek olaj a sütéshez

Elkészítés (40 perc): a rizst főzzük meg, és halmozzuk a tálalóedény aljára. A tofut vágjuk kockákra, és az olajon süssük aranybarnára, majd rendezzük a rizs tetejére. Halmozzuk mellé a lecsöpögtetett kukoricát, a babot, a reszelt sárgarépát, a felszeletelt avokádót és a retekcsírát. Sózzuk, borsozzuk, majd locsoljuk meg olívaolajjal és lime-lével.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.