Aktuális

Heti váltásban nevelve kiegyensúlyozottabb a gyerek

B. B. A.

Létrehozva: 2019.01.18.

Érdekes statisztikai eredményre jutottak kutatók. Kiderült, a legtöbb pár év elején, januárban, februárban hozza meg a végleges döntést: külön úton folytatják tovább, elválnak.

Forrás: Thinkstock

A karácsony az utolsó mentsvár

Azt is megállapították, hogy ehhez hasonló lehet a pszichológiája annak, hogy év elején jelentkezik pszichológusnál a legtöbb ember valamilyen lelki betegséggel. Sőt ilyenkor történik a legtöbb öngyilkosság is. A Bors által megkérdezett szakpszichológus, pár- és szexuáltera­peuta is alátámasztotta ezt. 

– Annak, hogy januárban válnak el a legtöbben az lehet az oka, hogy úgy van vele a pár, hogy még végigcsinálják az évet együtt, mondván, a karácsonyt még­sem fogják külön tölteni. Ebbe viszont rettentően belefáradnak, majd januárban kimondják: ennyi volt, nincs már közös jövőnk – fejtette ki Geist Klára pártera­peuta.

Hogyan reagálnak a gyerekek?

Ha a válni készülő párnak gyermeke is van, akkor mindenképpen érdemes pszichológushoz fordulni már akkor, amikor felmerül a kérdés.

Fészekmodell a divat

A gyerek marad az eredeti otthonban, a szülők váltják egymást – ez a legújabb válás utáni módszer, amelyet a pszichológusok első körben javasolnak azért, hogy a kicsik ne legyenek rendszeresen kiemelve a megszokott környezetből. – Az úgynevezett fészekmodell a skandináv országokban már jól bevált módszer, hazánkban is van erre példa. Ehhez egyrészt az kell, hogy a szülők tudjanak együttműködni, másrészt, hogy legyen három lakás. Egy az apának, egy az anyának, egy pedig, ahol a gyerekekkel vannak meghatározott időnként felváltva. A legegészségesebbnek azt tartom, ha egy hétig az anyánál, egy hétig az apánál vannak a gyerekek, vagy például három napot itt, négyet ott. Így kiegyensúlyozottabbak lesznek – magyarázta lapunknak Geist Klára szakpszichológus.

l 3 éves kor alatt: Az e korúak még nagyon érzékenyek a máshol alvásra. Nagyon erős szeparációs szorongást tud kiváltani náluk az, ha nincs velük az édesanyjuk. Ebben a korban egyáltalán nem javasolt a máshol alvás. 

l 10 éves korig: A gyerekek igen nagy százaléka gondolja úgy, az, hogy anya és apa szétköltöznek, az ő hibájuk. Attól tartanak, azért mennek kü­lön a szülők, mert rosszak voltak. Ezt a bűntudatot mindenképpen kezelni kell. 

l 10 éves kor fölött egy kicsivel: fontos szem­pont már az is, hogy az iskola, ahova járnak, ne legyen túl távol az otthontól, valamint azt is jól ki kell logisztikázni, hogy hol tartsák a füzeteket, tankönyveket, sportfelszereléseket. Ehhez az kell, hogy a közös felügyelet nagyon jól be legyen gyakorolva. 

l Kamaszkor: A kamaszoknál a magatartásprobléma jellemző ilyenkor. Ők ezzel szeretnék elérni – persze nem tudatosan –, hogy a szülők addig is velük foglalkozzanak.  
A tiniket már érdemes megkérdezni, hogy számukra mi lenne a legjobb, mert náluk már nagyon fontos szerepe van a haveroknak, barátoknak. Oda fog jobban húzni a szívük, ahol többet tudnak majd velük találkozni, és ezt is meg kell tudni érteni. A legpraktikusabb ilyen szempontból, ha közel laknak egymáshoz a szülők.

Bármikor köthető vagyonjogi szerződés

A bíróság indokolt esetben kötelezheti a szülőket, hogy ahhoz, hogy jól tudjanak együttműködni a gyerek érdekében, közvetítői eljárást, úgynevezett mediátori segítséget vegyenek igénybe. A bíróság ezt akkor kezdeményezheti, ha a felek konfliktusa annyira eldurvult, hogy még beszélni sem tudnak egymással. A Bors által megkérdezett ügyvéd szerint van egy olyan megoldás, ami jóval könnyebbé teheti a válást. Ez nem más, mint a házassági vagyonjogi szerződés.

– Ez a dokumentum már önmagában visszatartó erő a problémásan viselkedő félnek, és nagyon sok kérdést szabályoz. Így ezeket már nem a bíróság előtt kell bizonyítani, hiszen le vannak írva fehéren-feketén. Ügyvédi ellenjegyzés kötelező hozzá, nem lehet bármit beleírni – mondta el dr. Berberovics Gábor ügyvéd, aki hozzátette, ezt a szerződést a házasság alatt bármikor meg lehet kötni.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188845_auto_resized.jpg
origo.hu

Ettől a brit lépéstől rettegett Európa, küszöbön a világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27807_resized.jpg?avcount=1714985413
origo.hu

Macron újabb döbbenetes nyilatkozata háborúba taszíthatja Európát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188940_auto_resized.png
metropol.hu

Most aztán foghatja a fejét Marco Rossi: Ádám Martinról van szó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186639_auto_resized.jpg
vg.hu

Ebben még Ausztriát is megelőztük – megnéztük az autót, amelyből csak két darab van Magyarországon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187901_auto_resized.jpg
ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185104_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Gyurcsány egykori minisztere is felbukkant Magyar Péter mögött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27808_resized.jpg?avcount=1714985413
origo.hu

Továbbra is nagy a titkolózás Berki Krisztián haláláról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189873_auto_resized.jpg
travelo.hu

Megkoszorúzták a Balatont és a kifogták a tó eddigi legnagyobb pontyát is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191492_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Két csillagjegy, aki valójában az univerzum kegyeltje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189698_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„A szemembe hazudott!” – kipakolt Majkáról a Sztárban Sztár leszek! felfedezettje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191430_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Marco Rossi nagy hírt jelentett be; Szalai Ádám ellen fordult Szoboszlai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185742_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megtörtént a bejelentés: így alakulnak hétfőtől az üzemanyagárak

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/hKEVzmPGk460qHOBbYIsxWREOb6uP7seusG3pw3etYo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzkxYTQ4ODU1Mjk0YzQ4M2FhOGVmNWRjYzI2MGQ2NzVm.jpg
Elveszett

"Nem fogjuk feladni!" – beteg gyermeke milliós egészségügyi eszközét keresi egy édesanya

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/Pv-NIgas4GzIVdpZB5pZkb2gnhyrywnAP15ydF71f8k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3NDM3OWYwODc0YjQyYjY5YmViOTg4ZGI5MjU5MDI5.jpg
Odaadás

„Mama kétszer is életet adott nekem” – lánya életét mentette meg Erika