Nem sűrűn találkoznak az ellenőrök sem olyan horrorisztikus állapotokkal, mint a minap egy Békés megyei vágóhídon. Szerencsére inkább a megyén belül szállítottak húsokat a pusztaföldvári mészárszékről, de mint kiderült, erre nem volt engedélyük, a melléktermék elégetésére pedig lejárt. Több mint nyolc tonna hús azonban már biztosan nem fog eljutni a fogyasztókhoz, valamennyi, telepen talált darabot lefoglalták. Nem is csoda: az üzemben az ellenőrzés idején nem működtek a kézmosók és fertőtlenítők, penész és rozsdafolt borította a falakat, gépeket. Az élelmiszerek ládáit a padlón tárolták, az elméletben tiszta raktárban pedig hemzsegtek a rovar- és rágcsálótetemek. Az egyik hűtőkamrában élő egérrel is találkoztak a Nébih ellenőrei, az egérfészekkel pedig a sertésfejeket tároló ládában.
Azonnal fel is kellett függeszteni az üzem működését, ám még egy ilyen egység is tovább működhet, ha javít a körülményeken. – A jogszabály számunkra nem ad lehetőséget a végleges bezárásra. Bár több százezres bírságra számíthatnak, ha azt és a körülményeket rendezik, újra működhetnek. A tapasztalataink viszont azt mutatják, hogy hasonló ügyekben a cégek 90 százalékban jogkövetővé válnak. Összességében a 300 ezer élelmiszeripari vállalkozásnak csupán 5-6 százaléka az, amelyik nem tartja be a szabályokat – mondta a Borsnak dr. Helik Ferenc, a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.