Aktuális

Január végétől biztonságosabb lesz az autóvásárlás 

Bors

2018. december 28. péntek 09:30

Bármikor utánanézhetünk a kiszemelt autónak, ha tudjuk a rendszámát.

Forrás: Thinkstock (képünk illusztráció)

Könnyebb lesz a vásárlás az autósoknak január végétől. A Belügyminisztérium ingyen adja meg a kért adatokat, hogy csökkentsék a csalások számát. 

Kevesebb átverés 

Örülhetnek azok, akik az új évben tervezik lecserélni az autójukat, mivel ingyenessé teszik az autó információinak lekérdezését. Ezzel a lépéssel azt remélik, hogy sokkal nehezebb lesz majd átverni a tudatos használtautó-vásárlókat is. Ez azt jelenti, hogy vásárlás előtt lekérdezhetjük a fontosabb adatokat, azokat is, amelyekért most még több ezer forintot is elkérhetnek, hiszen nem mindegy, hogy a pénzünkért milyen autót vásárolunk. 

– Ha elmegyünk megnézni a kiszemelt használt autót, és megkérdezzük a tulajtól, hogy sérülésmentes-e, akkor elképzelhető, hogy a saját haszna miatt azt fogja mondani, hogy igen. A laikusok ezt el is hi­hetik, hiszen kívülről nem látszik semmi a jár­művön, hála az ügyes ka­rosszérialakatosoknak. Pe­dig lehet, hogy a borítás mögött komoly sérülései vannak, amely miatt nem biztonságos – magyarázta lapunknak Dobrocsi Endre közlekedésbiztonsági szakértő.

– Sajnos az a tapasztalat, hogy az önös érdekektől vezérelve sokszor meg akarják téveszteni az új tulajdonost. Nos, pont ez ellen lesz jó az ingyenes platform.

Ügyfélkapu kell hozzá

A jármű-szolgáltatási platformot egyelőre tesztelik, hogy az a tervezett január végi beüzemelés után tökéletesen működjön. Az adatbázisban az ügyfélkapu­adatainkkal keresgélhetünk, így előreláthatólag magáért a lekérdezésért nem kell fizetnünk. Cse­rébe viszont hozzájutunk az autó műszaki adataihoz, például a kilométerálláshoz és a baleseti előélethez is, de az eredetiségvizsgálaton készült képek is elérhetőek lesznek. Megtudhatjuk azt is, hogy a jármű körözés alatt áll-e, viszont a tulajdonos nevét és a személyes adatait nem hozhatják nyilvánosságra, így azok továbbra is titkosak maradnak. 

–  Azok a járművek, amelyeket Magyarországon helyeztek forgalomba, tehát a Belügyminisztériumnak van róluk adata, biztosan benne lesznek az adatbázisban. A még rendszám nélküli, a szalonban álló járművek azonban nem lesznek elérhetőek – tájékoztatott a közlekedésbiztonsági szakértő. 

Csak egy adat szükséges

A mostani, fizetős lekérdezéshez az autó alvázszámára van szükség, ám a Belügyminisztérium által készített weboldalon csak a rendszám kell majd. Utóbbi kód azonban változhat, míg az alváz- és motorszám nem. 

– Amikor autót vásárolunk, akkor érdemes minden fontos információt megnézni. Ebben sokat segít a forgalmi engedély, hiszen ott mindent feltüntetnek az autóról: a rendszámot, alváz-és motorszámot. Ez alapján a rendszerben elég csak a rendszámra rákeresni, és ami a forgalmiban benne van, annak kell szerepelni a platform adataiban is. Így meggyőződhetünk arról, hogy valóban ahhoz az autóhoz tartoznak-e az információk, ugyanúgy néz ki és ugyanaz a típusa is, mint annak, amelyiket meg akarjuk vásárolni – magyarázta Dobrocsi.

További cikkek

Bukás

Óriási bukás lett a baloldali aláírásgyűjtés: elkéstek és keveset gyűjtöttek

Sztrók

Súlyos károsodást szenvedett a sztrókja után M. Richárd

Ez is érdekelhet

origo.hu

Már Magyarországon is rendelhető az új Opel Astra, az árától hanyatt fog esni

origo.hu

Fontos hír érkezett a horvátországi autópályákról, ez érintheti a magyar pénztárcákat

magyarnemzet.hu

Rendkívüli izzadtsággal, minimális aláírást gyűjtött a baloldal

kemma.hu

Rendőrségi fotón ismerték fel magukat a tatabányai tinik, azonnal feladták magukat

origo.hu

Nagy a baj a NASA szerint: bármikor becsapódhat egy aszteroida a Földbe

vg.hu

Koronavírussal került kórházba Kunhalmi Ágnes

mandiner.hu

Amerikai külügyminiszter: Senki ne lepődjön meg, ha Oroszország provokálni kezd Ukrajnában

boon.hu

Félrehúzta a köntösét a nagymellű szőke szépség

origo.hu

Kikerülte a fénysorompónál várakozókat a 8-as útnál, a következő pillanatban 100-zal jött a vonat - fotók

origo.hu

Így lehet fejleszteni a hazai diótermesztést