Aktuális

Egyre többet SMS-ezünk - vagy épp vásárolunk - álmunkban

Bors

Létrehozva: 2018.12.27.

<p>Mindez tulajdonképpen egészen olyan, mintha alva járnánk. Másnap persze igen kellemetlen következményei lehetnek...</p>

Egyre többen küldünk üzeneteket álmunkban a telefonunkról barátoknak, barátnőknek, exeknek - hosszú a lista. Sőt, amióta a netes vásárlások is könnyedén intézhetőek a kezünk ügyében lévő okoseszközökről, azon se lepődjünk meg, ha netán álmunkban rendeltünk valamit.

Minderre egy friss tanulmány hívja fel a figyelmet, amit a pennsylvaniai Villanova Egyetemen készítettek 372 diák bevonásával. Kiderült: a vizsgált fiatalok közel negyede küldött üzeneteket álmában - az üzenetküldők 72 százalékának pedig fogalma sem volt arról másnap, hogy mit is csinált akkor, amikor aludnia kellett volna.

“Jóval gyakoribb jelenségről van szó, mint azt gondolnánk” - magyarázza a tanulmány egyik vezető szerzője, Elizabeth Dowdell. A megfigyeltek egy része egyébként arról számolt be, az alva üzengetés nagyjából olyan, mintha részegen küldözgettek volna üzeneteket: sokszor összefüggéstelen, nagyon intuitív, erősen érzelmi alapú, és bizony a másik félnek gyakran nehezen megfejthető. “Ha mondjuk dühös vagyok valakire, és utána róla álmodom, akkor küldök neki egy feldühödött üzenetet” - magyarázta az egyik álmában SMS-ező, a 31 éves Zach Edminster.

A jelenség a tanulmány szerzői szerint egyébként az úgynevezett paraszomniák közé sorolhatóak. Alighanem a legismertebb paraszomnia az alvajárás, de ide tartozik minden alvás alatti rendellenes mozgási, magatartási és vegetatív jelenség, mint például az alva evés, a fogcsikorgatás, az álmunkban beszélés de akár az alvási bénultság is. Jellemző ilyenkor, hogy a paraszomniás az alvás és az ébrenlét közti határmezsgyén van: nem elég éber ahhoz, hogy felfogja, mit csinál, de ahhoz eléggé, hogy összetettebb műveleteket is végrehajtson, mondhatni reflexszerűen. A New York Post cikke szerint egyébként az emberek 70 százalékánál fordul elő a paraszomnia valamilyen formája az életük során - azaz valóban többeket érint, mint azt gondolnánk.

Az egyetemi kutatást végző Dowdell szerint ugyan már az is elég kínos, ha mondjuk az exünknek írogatunk éjszaka, még nagyobb károkat okozhat mondjuk egy paraszomniás ügyvéd, aki az ügyfeleinek írogat. De elég elrettentő lehet a 26 éves Andrew Watson esete is: a San Francisco-i tech cégnél dolgozó férfi álmában írt céges emaileket, és akár üzleteket is kötött álmában.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek