A szocializmus idején kis túlzással a löncshús, turista szalámi, télifagyi és a négercsók jelentették Közép- és Kelet-Európa gasztronómiáját és mindössze a Ladában csempészett banán vagy más termékeken keresztül lehetett megízlelnie egy magyarnak. A rendszerváltás után aztán hazánkat is elérte az úgynevezett gasztroforradalom, melyről rengeteget megtudhatnak a Spektrum Volt egyszer egy Vadkelet – Emir Kusturicával című műsor ötödik, záró epizódjából csütörtök este 22 órától.
Az adásban többek között családi vendéglőjével már az 50-es évek óta a szakmában dolgozó Rosenstein Tibor is mesél, aki úgy emlékszik, hogy az akkori vezető politikusok az egyszerű ételeket kedvelték, hiszen Kádár János kedvence a paprikás krumpli volt, míg Nyikita Hruscsov 1958-ban a margitszigeti nagyszállóban tokaji erőlevest és kacsasültet evett. De a veterán vendéglős arról is beszélt, hogy akkoriban még a konyhában sem volt szabadság.
– A szocializmus választéka: hagyományos ételek, szigorúan egyformán tálalva, egyforma adagokban. Ellenőrzéskor lemérték a marha-csirke-sertéshúst, és ha valamelyikből több volt, a másikból meg kevesebb, kaptam egy fegyelmit. Aztán voltam kiváló dolgozó, majd megint kaptam egy fegyelmit – mesélte a műsorban Rosenstein, hozzátéve, hogy a banán csak a protekciósoknak jutott, és a narancs olyan különlegességnek számított, hogy a pult alól árulták, és sokszor már a pályaudvarról el sem jutott a zöldségesig.
Az adásban feltűnik még a magyar vendéglátás egyik fenegyereke, Bíró Lajos, illetve az a Széll Tamás, aki a Bocuse d’Or szakácsversenyen 2017-ben negyedik helyet szerzett.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.