A tökéletes karácsony titka

A tökéletes karácsony titka

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2018. december 20. 10:30
Karácsony előtt sokan vásárolunk néhány dekoratív desszertet, szaloncukrot, gasztroajándékot kedvenc cukrászdánkban. Most neves cukrászok árulják el titkos receptjeiket, így otthon is belefoghatunk az ínyencségek elkészítésébe.
Bors

­Esterházy-torta
diétás, szénhidrátcsökkentett, cukor- és gluténmentes

Hozzávalók a tésztához:
13 M-es tojás • 50 g eritrit (vagy ízlés szerint) • 390 g darált dió • 30 g gluténmentes zabliszt • 20 g útifűmaghéj
Krémhez: 1 liter mandulatej • 25 g eritrit (vagy ízlés szerint) • 140 g vaníliás pudingpor • 700 g növényi tejszín • 1 ek édesítő a tejszínhez • 250 g darált dió • 50 g rumaroma
Esterházy-mintához: 200 g cukormentes fehér csoki • spricceléshez cukormentes étcsokoládé

Mennyiség: 20 szelet
Eszköz: 24 cm-es tortakeret

Elkészítés:
1. A tojásfehérjét az édesítővel nem túl kemény habbá verjük, majd belekeverjük a lisztet és a diót. A masszából öt lapot kenünk ki szilikonos sü­tőlemezre. 210 fokra előmelegí­tett sütőben tíz perc alatt készre sütjük.
2. Krém: a 8 dl mandulatejet az édesítővel felforraljuk, a maradék 2 decivel a pudingport csomómentesre keverjük, majd a kettőt összeöntve sűrű pudinggá főzzük és kihűtjük.
3. A tejszínt az édesítővel kemény habbá verjük. A kihűlt pudingot robotgéppel csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a darált diót és a rumaromát, valamint apránként a habbá vert tejszínt is.
4. A tortát keretben töltjük be, hogy szépen megálljon. Öt piskótalapból és négy réteg krémből fog állni a tortánk. A krémet úgy osztjuk el, hogy a torta oldalát is körbe tudjuk kenni vele. A torta oldalát fésűkártyával tetszőlegesen mintázzuk, majd félórára hűtőbe tesszük. Ezután a torta tetejét leöntjük gőz fölött felolvasztott fehér csokival, az olvasztott étcsokival pedig egy kanál segítségével csíkokat húzunk és hústűvel Esterházy-mintát készítünk. Ha a csoki megdermedt, tejszínhabbal tetszőlegesen díszíthetjük.
5. A tortát egy éjszakát állni hagyjuk, másnap szeleteljük és tálaljuk. 

Narancsos- étcsokis szaloncukor

Hozzávalók a krémhez:
150 g étcsokoládé • 100 ml tejszín • 2 nagyobb narancs héja + leve
A csokiburokhoz: 330 g étcsokoládé

Elkészítés:
1. A tejszínt, a narancs levét és héját 80 fokra felmelegítjük, majd hozzáadjuk a 150 g étcsokoládét és jól elkeverjük. Hagyjuk kihűlni kb. 30 fokra.
2. A csokiburokhoz vízgőzön felmelegítünk 200 g csokoládét 45 fokra, majd a tűzről levéve hozzáadunk 50 g csokoládét és állan­dó keverés mellett visszahűtjük 30 fokra.
3. Majd elkészítjük a szaloncukor hüvelyrészét, megtöltjük a formát csokival, s a felesleges csokit kicsorgatjuk belőle, hagyjuk kihűlni, megszilárdulni.
4. Ha megszilárdult, töltsük bele a kihűlt krémet, majd kb. félórára tegyük hűtőbe.
5. Ez idő alatt melegítsük fel a maradék csokoládénkat ismét 45 fokra, a vízgőzről levéve tegyük bele a csokoládépasztillákat és állandó keverés közben hűtsük vissza 30 fokra.
6. Majd ezzel a csokoládéval készítsük el a bonbon talprészét.
7. Tegyük ismét 30 percre hűtőbe és kiüthetjük a kész szaloncukrot.

Sticky toffeepuding karamellszósszal

Hozzávalók a süteményhez:
380 g datolya • 250 g víz • 130 g vaj • 210 g barna cukor • 1 vaníliarúd • 60 g melasz • 3 L-es méretű tojás • 150 g tej • 270 g liszt • 1 csipet sütőpor • 1 csipet szódabikarbóna • kevés só • vaníliafagylalt
Karamellöntethez: 300 g tejszín •  100 g vaj • csipet fahéj • csipet gyömbér • csipet szegfűszeg • 200 g cukor

Sütemény elkészítése:
1. A datolyát a vízzel felforraljuk, majd botmixerrel pürésítjük, és szobahőmérsékletűre hűtjük.
2. Ezután a vajat barna cukorral, a vaníliarúd kikapart magjával és a melasszal kihabosítjuk, majd hozzáadagoljuk a tojásokat és még tovább habosítjuk.
3. A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót összeszitáljuk és a habosított anyagokhoz keverjük.
4. Ezután adjuk hozzá a lehűtött datolyapürét és a tejet.
5. Kivajazott formába öntjük, és 180 fokon, gőzös sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

Karamellöntet elkészítése: A tejszínt és a vajat felolvasztjuk egy csipet fahéjjal, egy csipet gyömbérrel és szegfűszeggel. Utána 200 g cukrot megkaramellizálunk, és összekeverjük a tejszínnel.

Tálalás: A süteményt szeletekre vágjuk. Ráöntjük a karamellöntetet a szeletekre, s egy gombóc vaníliafagyit teszünk a tetejére.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.