1500 forintos kilós árnál kezdődik a jó virsli

1500 forintos kilós árnál kezdődik a jó virsli

szolgáltatások
PUBLIKÁLÁS: 2018. december 29. 08:30
Évről évre egyre több virslit eszik a magyar, szilveszterkor pedig különösen sokat vásárol. A szakértő azt tanácsolja, hogy 1500 forintos kilós ár alatt sose vegyünk virslit.
R. K.

A szilveszterhez a pezsgő, a malachús, a hideg­tálak, a különböző saláták mellett hagyományosan hozzátartozik a virsli is: a hagyomány szerint az éjféli koccintáshoz illő harapnivaló. Sok vevő csak az árakat figyeli, amelyek főként szilveszterkor lehetnek igencsak becsapósak. Pedig egy-egy olcsóbb virslimárka azért is okozhat komoly csalódást, mert tele van mindenféle adalékanyaggal – a magas szójatartalomról már nem is beszélve. Dr. Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértője természetszerűleg azt javasolja, hogy a minőségre koncentráljunk.

– Inkább kevesebb, de minőségibb virslit vegyünk! 1500 forintos kilós ár alatt már nagyon érdemes gyanakodnunk, hogy nem olyan a virsli minősége, hogy érdemes lenne megenni. Ilyenkor megéri eljátszani a gondolattal: vajon mit is tartalmazhat ennyi pénzért a kiszemelt élelmiszer? – mondja.

A szakember azt tanácsolja, hogy csomagolt virslinél mindig nézzük meg az összetevőket. Ha ezek listája a vízzel kezdődik, akkor már gyanús a dolog. Ha magas a szója, a foszfát és a tejkoncentrátum mennyisége is, akkor nem érdemes megvásárolni a terméket.

– Fontos, hogy a hús szerepeljen az első helyen: egy felső kategóriás virsliben 80 százalék van. Amire viszont 100 százalék hústartalom van írva, az kamu, olyan nincs. A virslinek a víztartalma normál értelemben maximum 70 százalék lehet. Egyébként a baromfivirslik mindegyikében van ipari szalonna is, magyarán, az is fog sertést enni, aki nem akar. Muszáj is beletenni, hogy megkösse a vizet – magyarázza Dömölki Lívia, aki szerint a jó virslinek roppannia kell.

Mivel sokak szervezete nem fogadja be az egyes összetevőket, érdemes informálódni a kereskedőnél, hiszen allergiásak lehetnek a különböző adalékanyagokra és a tejszármazékokra. Eredetileg egyébként marhahúsból készül a virsli, marha- és sertéshús keveréke a minőségi frankfurti virsli. A marhahús amúgy azért jobb, mert jobban köti a vizet. 

Három virsli megbukott

Szilveszter apropóján húszféle virslit vizsgált meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált Élelmiszer- és Vegyipari Laboratóriuma. A fehérje-, a zsír-, a nedvesség- és a sótartalmat vizsgálták, és három termék gyártóját megbírságolták. Az egyik zsírtartalma az előírt határértéket haladta meg, a másiké a csomagolásán feltüntetett értéket. A harmadiknál a termék fehérjetartalma nem érte el a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt szintet.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.