Aktuális

Mitől kézműves a kézműves fagylalt? - a Bors utánajárt

B. B. A.

2018. augusztus 21. kedd 16:00

Lassan már a legkülvárosibb lakótelepi pavilonokon is kivétel nélkül az a felirat virít: kézműves fagylalt(ozó). Mitől kézműves a fagyi? Ki írhatja ki?

A fenti kérdés a Bors-olvasókat is foglalkoztatja, több megkeresést is kaptunk ezzel kapcsolatban, de a Fo­gyasztóvédők Magyarországi Egyesületénél is terítékre került. Kiderítették: a kifejezés mögött tartalom is van, ez nem csak egy kény és kedv szerint a termékre aggatott jelző. Meghatározott kritériumok vannak, amiknek megfelelve lehet kitenni egy fagyira, hogy kézműves.

Így szól a szabály

A Magyar Élelmiszerkönyv 2-109-es irányelve feketén-fehéren leírja: kézműves/kézmíves élelmiszernek az az egyedi jelleggel bíró termék nevezhető, amelynek előállítása során a különös gondosság, a „mívesség”, a kézzel végzett és a szaktudás által irányított munkafolyamat dominál. Bár a procedúra részben gépesíthető, kézi munkavégzésen, emberi erőfeszítésen, irányításon és tapasztalaton kell alapulnia.

Elvárás, hogy a termék minőségét meghatározó eljárásokat, műveleti lépéseket egyedi megmunkálással, kézzel vagy olyan egyszerű, hagyományos eszközökkel, gépekkel végezzék, amiket Magyarországon az iparszerű termelés során nem alkalmaztak vagy már nem alkalmaznak. És, ami talán még fontosabb: a kézműves termékek nem tartalmazhatnak pótanyagokat, vagyis mesterséges színezékeket, aromákat (bár ez egyes termékcsoportoknál megengedett), édesítőszereket és ízfokozókat sem.

Igényesebbek az emberek

Attól, hogy a cukrász kézzel rakja bele a gombócot a tölcsérbe, nyilván nem nevezhető kézművesnek a fagylalt. Még akkor sem, ha néhány helyen ilyen trükkökkel szeretnék elérni, hogy  kiírhassák. De ma már nem olyan egyszerű átejteni a vásárlókat.

– Egyre igényesebbek a fo­gyasztók, és egyre több az elvárásuk is – állítja a Borsnak Horváth Ferenc, a Cukrász Ipartestület elnökségi tagja. – Ha bemegyünk egy boltba, ott is azt látjuk, hogy egyre többen nézik meg, mit tartalmaz az adott élelmiszer. Ugyanez a hozzáállás jelenik meg a fagyinál is. Mindenképpen olyat keresnek, ami jobb minőségű, így komolyabb az élvezeti értéke.

Ha valakiben felvetődik a gyanú, hogy nem természetes alapanyagokból készült a fagyi, amit elláttak a kézműves jelzővel, jelezheti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál a +36-80/263-244-es zöld számon. Nekik kutya kötelességük a bejelentésre megvizsgálni a helyet.

Elkérik az árát

A kézműves fagyit a fent idézett irányelvben megengedett anyagokból, szakaszos fagyasztással, szakképzett cukrász irányításával készítik – tudtuk meg a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületétől. Sovány tejpor a tej alapú fagylaltokba tehető állományjavítóként, emellett felhasználható állományjavító a szentjánoskenyérmag-liszt, az alginátok, a gyümölcspektin. Aromák, színezékek és tartósítószerek alkalmazása tiltott.

A kézműves fagylaltot a nem kézművestől emellett az is megkülönbözteti, hogy az utóbbihoz habosító anyagokat használnak, hogy a térfogatát három- vagy akár négyszeresére megnöveljék. Ez főleg a gyerekeknek csábító, hiszen nekik az az elsődleges szempont, hogy a zsebpénzükből minél nagyobb fagyi jöjjön ki.

– Nálunk 220–250 forint egy gombóc függően attól, hogy milyen fajta. A pisztáciafagylalt, amihez csak a pisztácia több tíz ezer forint, logikusan nem lehet olcsóbb, mint mondjuk egy málnás, amihez egy kiló gyümölcs 500 és 1000 forint között van. Viszont 400 forintot elkérni egy gombócért irreális – vélte Horváth Ferenc. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mol: legfeljebb 50 liter üzemanyagot vásároljanak a fogyasztók

mandiner.hu

Videón Karácsony Gergely főpolgármester hülyét csinált magából

metropol.hu

Durva, milyen idő közelít hazánk felé, több rossz hírünk is van

mandiner.hu

Poliovírust találtak a londoni szennyvízben, minden gyereket újra beoltanak

life.hu

Komoly döntést hozott az Aldi: ez minden vásárlót érint

mandiner.hu

Megérkezett az első cseppfolyósított földgáz szállítmány Horvátországból hazánkba

origo.hu

A luxusutak után újabb extrém lépéssel borzolja a kedélyeket Berki Mazsi - Videó

borsonline.hu

Közleményt adott ki a Magyar Honvédség, erre kérik a lakosságot

borsonline.hu

Szörnyű dolgok kerültek napvilágra, ezt már senki sem fogja eltűrni Meghan Markle-nak

borsonline.hu

Szentkirályi Alexandra fontos bejelentést tett, ez minden autóst érint

borsonline.hu

Ájultra erőszakoltak egy diáklányt az erdőben, borzalom, ki művelte ezt vele

További cikkek

Hős

Dráma Simontornyán: Sztrók után mentett életet a vasúti átjáróban Gyula

Megszakad a szív

"Szétszakadt a világ" - zokogta az édesanya, aki 4 éves kislányát vesztette el a brutális balesetben