Aktuális

Halálra van ítélve a nyitott kapcsolat? Ezt a hat szabályt betartva nem!

Bors

Létrehozva: 2018.08.08.

Ön mit gondol: működhet hosszú távon egy nyitott kapcsolat?

A mai napig komoly viták folynak arról, hogy vajon mennyire egészséges nyitott kapcsolatban élni: van, aki szerint sehová sem vezet, és csak rombolja a valós, szoros kapcsolat esélyeit, míg mások úgy vélik, egy nyitott kapcsolat sok párkapcsolatot megmenthetne.

A Women’s Health összegyűjtötte azokat a szabályokat, amik segítségével nem fut azonnal zátonyra egy nyitott kapcsolat.

1.Tisztázzuk a szexuális határokat!

Az első - és legfontosabb - szabály, hogy tisztázzuk a párunkkal: mit szabad és mit nem szexuális téren - javasolja a New York-i szakértő, Matt Lundquist. Ne legyünk szégyenlősek! Meg kell beszélni mindent, részletekbe menően: szabad-e az alkalmi partnerrel például olyan területre tévedni, amit az állandó párunkkal nem fedeztünk (még) fel? Szót kell ejteni a védekezésről is - hiszen a több partneres szexuális kapcsolatban még fontosabb, hogy a felek egészségügyi téren is biztonságban érezzék magukat.

2.Tisztázzuk az érzelmi határokat!

Egyeseknek például belefér, hogy nyitott kapcsolatban lévő párjuk a Tinderen jön össze valakivel, az azonban már nem, ha a saját ismerettségi körükből talál magának alkalmi partnert.

3.A nyitott kapcsolat nem mindenki felé nyitott

Lundquist szerint a legtöbb nyitott kapcsolat ott fenekszik meg, hogy a nyitottság nem valójában jelenti azt, hogy mindenki felé nyitott. “Mielőtt belevágunk egy nyitott kapcsolatba, tisztázni kell, kivel lehet félrelépni” - magyarázza. Azaz vannak olyan alkalmi partnerek (illetve partnertípusok), akik miatt kevésbé érzi magát fenyegetve a párunk, akikre kevésbé lesz féltékeny.

4.Tisztázzuk, mennyi időt töltsünk a párunkkal, és mennyit idegenekkel!

Miután lefektettük a határokat, nyugodtan menjünk bele a részletekbe! Az idő ugyanis igen fontos tényező.

5.Mennyit osszunk meg a párunkkal?

Az egyik legnehezebb kérdés a következő: mennyit osszunk meg a párunkkal egy-egy alkalmi afférból? Van, aki a “ne szólj szám, nem fáj fejem” elvet vallja, mások azonban ennél nyíltabbak. De mennyi nyíltság az, ami még nem rombolja a kapcsolatot, csak a bizalmat építi? 

6.Út közben is változhatnak a szabályok

Noha a szabályok rendkívül fontosak, tisztán kell látni: egy kapcsolatban (egy nyitott kapcsolatban is!) folyamatosan változnak a felek érzelmei, a hozzáállásuk - így nem árt odafigyelni arra, hogy minden változhat. Bármilyen szabályt is fektessünk le, az nem biztos, hogy néhány év (vagy akár néhány hónap) múlva még érvényben lesz. Legyünk őszinték, és időnként beszéljük át ezeket a változásokat!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek