Aktuális

Vackor maci bement az abonyi iskolába

P. Zs.

2018. június 5. kedd 09:30

A Szolnokhoz közeli Abonyban bukkant fel újra egy medve, benézett egy-két házba, és az általános iskolán keresztül távozott a városból.

Forrás: Thinkstock

Nem a megszokott kerékvágásban indult a Pest megyei Abony lakóinak hete. Tegnap hajnalban többen is láttak medvét, békésen bandukolt a házak között. Nem maradt sokáig, a helyi általános iskola erdős, fás kertjén át távozott. Korán indulnak munkába a helyiek, a legtöbben ugyanis a közeli Szolnokra vagy Ceglédre járnak dolgozni. Így futhattak össze többen is a mackóval.

Kávé helyett medvére ébredt

Már világos volt, 4 óra 20, amikor a Batthyány utca 23. szám alatt a családfő a reggeli kávéját kezdte volna inni a teraszon, a hajnali madárcsicsergést hallgatva. Ám furcsa mozgásra lett figyelmes. – Először azt hittem, a szemem káprázik: egy medve sétálgatott az úton. Szóltam a fiamnak, ő is lássa. Ezután ki-mentem a kapuhoz, ekkor a medve rám nézett és elfutott az ellenkező irányba – mesélte a Borsnak Aranyos Péter, aki sokkos állapotban állt ki az utcára. Félt, nehogy bárki véletlenül belefusson az egyméteres jó­szágba. Ilyenkor ugyanis már sokan járnak biciklivel. Persze Péter hiába hívta a rendőröket, nem vették komolyan a dolgot. Újra és újra azt kérdezgették tőle, nem kutyát látott-e. Felesége sem hitte volna el, ha nem látja a fia is. Hajnalban pedig ő is hallotta az utca kutyáit lármázni. – A legrosszabb gyermekkori rémálmom valósult meg. Akkoriban visszatérő álmom volt, hogy megkerget a medve. de hogy mit keres itt az Alföldön, az jó kérdés – hümmögött Péter felesége, Éva.

Kinevették a rendőrök

Ugyanabban az utcában, néhány házzal feljebb egy nő arra ébredt, hogy a vaskapunál mo­toszkál valami. Azt hitte, valaki be akar jönni a kapun. Nyitva volt az ablak, így amikor kinézett, a hajnali homályban ő is megpillantotta a medvét.

Lassan, jellegzetesen cammogott el a ház előtt. – Szóltam a férjemnek, de ő is azt mondta, biztos csak egy kutya volt. De most már biztos vagyok benne, hogy medvét láttam – mesélte a szomszédasszony, de még őt is kinevették a rendőrök, „medvének látszó tárgyként” kezelték az ügyet.

Átugrotta az iskolaudvart

Ám volt egy harmadik találkozó is. Bíró Imre is munkába indult, amikor az iskola előtt összetalálkozott a vadállattal. Ahogy meglátta, rögtön leszállt a bicikliről, gondolta, jobb egy nagy kutya mellett nem eltekerni. Annál nagyobb volt a döbbenet, amikor rájött, egészen mást lát. – Először tényleg kutyának hittem, de láttam a furcsa, hullámzó mozgását. Aztán egyetlen kapaszkodással átugrotta az iskola udvarát, már biztos voltam benne, mit láttam – mesélte lapunknak Imre.

Az iskola kisebbik, városszéli épületében tegnap több száz gyermek szórakozott a vakáció­hoz közeledve egy sportnapon. A szülők nem hittek a fülüknek, amikor hallották a híreket. Délutánra viszont a rendőrök is visszatértek, nyomokat keresve. A takarítóktól a Bors annyit tu­dott meg, kétszer is körbejártak, reggel és este, de nem találták a mackó nyomait.

A rendőrség kérdésünkre megerősítette a bejelentést, az iskola vezetősége viszont nem akart nyilatkozni az ügyben.

Többen is kóborolnak?

Május és június között van a medvék párzási időszaka, így nem teljesen szokatlan, hogy akár több száz kilométert is bejárnak. Több mint egy hete is láttak egy medvét Somoskőújfalun, azóta gyakorlatilag kétnaponta bukkant fel valahol. Pétervásárán, Kálon, Füzesabonyban is feltűnt. A legutolsó helyen már sokan a kilövését követelték, hiszen megrágcsálta a kertkapukat, lo­csoló­csöveket is.

– Nem szerencsés, hogy a társadalom azonnal az állat kilövését szeretné. Ugyanakkor, ha egy egyed veszélyessé válik, akkor speciálisan felkészített szakembereknek be kell fogniuk az állatot. Külföldön egyébként ez teljesen megszokott – mondta a Borsnak Bajdik Péter, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára. A Bükki Nemzeti Park igazgatóság egyébként folyamatosan figyeli, hol bukkan vagy bukkannak fel a medvék, és rögzítik a nyomaikat.

További cikkek

Tűz

Menekítik az embereket Budapesten, nagy a baj

Ez is érdekelhet

metropol.hu

Brutális hózápor csap le az országra, de van még egy rossz hírünk

likebalaton.hu

Ez az amerikai sorozatsztár forgatott a keszthelyi kastélyban

life.hu

5 észszerű és hasznos újévi fogadalom, amit érdemes betartanod

magyarnemzet.hu

Márki-Zay Péter saját közönségének hozzátartóin viccelődött

kisalfold.hu

Negatív rekord - mutatjuk az új fertőzöttek számát egyetlen nap alatt megyénkben

origo.hu

Különös tevehibrideket ábrázolnak az iraki templom falain

vg.hu

Diplomáciával próbálják megelőzni az ukrajnai háborút

life.hu

Ebben az 5 csillagjegyben születnek a legtehetségesebb emberek

nemzetisport.hu

NB I: Örülnék, ha állandó bajnokesélyes lenne a Puskás Akadémia – Hornyák Zsolt

origo.hu

Elszaladt egy raklap térkőért a tüzépre, az autójától mindenkinek elakadt a lélegzete

origo.hu

Óriási fordulat a kínai okostelefon-piacon