Aktuális

Jövő héttől drágul a horvát sztráda - így is megéri kocsival nyaralni

Bors

2018. június 6. szerda 13:00

Horvátország nem kíméli a nya­ralókat: a főszezonban többet kell fizetni az úthasználatért.

Így sem olcsó, de most még jobban a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha Horvátországba indulunk, ugyanis június 15-től szeptember 14-ig tíz százalékkal emelik az autópálya-díjakat. Így a Zágráb–Split közötti autópálya-szakasz 200 kunára, vagyis körülbelül 8690 forintra emelkedik. A Zágráb–Rijeka út­szakaszon 77 kunát, vagyis 3345 forintot kell fizetni. A magyar határtól Zágrábig tartó autópályán 47 kuna, vagyis 2042 forint lesz a jegy ára. Aki Drávaszabolcsnál vagy Udvarnál lépi át a határt, és az Adriai-tengerhez autózik, netán Eszéknél hajt fel a sztrádára, annak Zágrábig 135 kunával, vagyis körülbelül 5865 forinttal kell számolnia. Érdekesség, hogy azok a vakáció­zók, akik ENC készüléket használnak, 21,7 százalékos kedvezményt kapnak, vagyis igencsak jól járnak. 

Nyaranta akár háromszorosára is nő a forgalom a horvát sztrádákon, amihez jócskán hozzájárulnak a magyarok: özönlenek a tengerhez. A Bors kiszámolta, hogy egy négyfős társaság vagy család nagyobb gyerekekkel hogyan jár jobban: autóval, busszal vagy vonattal induljanak-e útnak. 

Mi az az ENC készülék?

Egy olyan készülék, amelyet a szélvédőre kell rögzíteni. A fizetőkapuk melletti irodákban lehet hozzájutni. Minimum 100 kunát, vagyis körülbelül 4300 forintot kell rá feltölteni.

Horvátországba menet gyorsítja a haladásunkat, mert az autópálya-üzemeltetők külön sávot/kaput tartanak fenn az ENC készülékkel utazók részére. Így nem kell beállni a kilométeres sorokba a készpénzes vagy kártyás fizetéshez. Ahogyan megérkezünk a sorompóhoz, lassítunk, és már nyílik is a kapu a csippanó hang után. A készülék kijelzőjén látható, mennyi pénzt vett le a rendszer, mint ahogyan az is, mennyi kredit maradt rajta.

Hol mennyiért autózhatunk?

Ausztria: elég egyszer megvennünk a tíznapos matricát, ami összesen 2900 forint. A két hónapig érvényes matricáért 8300 forintot kell fizetnünk. Minden esetben fel kell ragasztani a szélvédőre.

Olaszország: Horvátországhoz hason­lóan fizetős kapuk vannak az országban. Ha felmegyünk az autópályára, a kapunál adnak egy kártyát, az összeget pedig akkor kell kiegyenlíteni, ha kihajtunk. A szlovén határtól Goriziától Je­solóig 6,9 euró – 2300 forint –, míg Velence 3500 forint ugyanattól a határátkelőtől. Ha Ausztria felől közelítünk, akkor sem kerül többe az utazás.

Szlovénia: ha több mint egy hétre utazunk, akkor már a havi matricát kell megvennünk Szlovéniában. A hétnapos ára 4800 forint, míg az egyhavi 9600 forintba kerül.

Szlovákia: a szomszédos országban a tíznapos autópálya-matrica 10 euró, azaz 3200 forint, a havi pedig 14 euró, azaz 4500 forint.

Csehország: személygépkocsira a tíznapos matrica 4500, míg a havi 6300 forint. A megvásárolt matrica csak akkor érvényes, ha ki­ragasztjuk az autó szélvédőjére.

További cikkek

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Baleset

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Tombol az omikron Magyarországon: ezt fotózták a Margit hídnál

ripost.hu

2 liter a minimum: Így jelzi a tested, ha nem ittál elég folyadékot

origo.hu

Filmbe illő autós üldözés volt Debrecenben, azt is felvették, ahogy leteperik a rablókat - videó

vg.hu

Az omikron egyik alváltozata az eddigieknél is fertőzőbb lehet

kemma.hu

Életveszélyes útszakaszon akart átmenni az idős asszony, akit elgázoltak Nagysápnál

origo.hu

Gombócérés a torokban: az izmok ellazítása is segíthet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: halálos fenyegetéseket is kaptak a dán játékosok

origo.hu

Az arany éve volt a tavalyi Kínában

mandiner.hu

E-mailben kérnek adományt Márki-Zay Péterék

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 28.: az Ikrek az igazat látja, a Szűz új felismerésekre bukkan

mandiner.hu

Márki-Zay Gulyás Mártonról: Ő nyíltan meleg, és szerintem kommunista. Nagyon szeretem!

origo.hu

Megújul a Digitális Jólét Alapcsomag, ennek sokan örülni fognak