Tizenkilencen kaptak ételmérgezést egy budapesti étteremben fogyasztott gulyásleves miatt. Kiderült: az ételbe tett fűszer okozta a bajt, mert atropintartalmú gyom került hozzá. A hivatalos szervek azonnal vizsgálatot rendeltek el. Ez idáig annyit sikerült megtudniuk, hogy a fellelt őrlemények Egyiptomból származnak, és magyar cégek termékei is érintettek.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) jelentéséből kiderült: az éttermi gulyás mintája és az egyik élelmiszerláncban is elérhető forgalmazónál mintázott őrölt kömény ugyanolyan mérgező gyomot tartalmaz. A visszahívásokat megkezdték, az országos vizsgálat azonban még folyamatban van. A Nébih azt javasolja, az ügy lezárásáig őrölt helyett szemes köményt vásároljanak. De mégis miből lehet sejteni, hogy gond van a tasak tartalmával?
– A csattanó maszlag büdös, a levele és a magja is. Fekete színű, ezért színelváltozást okozhat. Persze ha minimális mennyiség került a fűszerbe, szinte lehetetlen kiszűrni, dobják ki! A szemes fűszerben könnyű felfedezni – árulta el a Borsnak Takács Ferenc gyógynövényszakértő.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.