Aktuális

Kádár János beszédéből is érettségiztek

P. Zs.

2018. május 10. csütörtök 10:30

Nehéz volt az idei töriérettségi, de a történelemtanárok szerint meg lehetett oldani.

Igazán izzasztó napjuk volt a végzős középiskolásoknak tegnap, még Kádár János egykori MSZMP-főtitkár beszédét is értelmezniük kellett a történelem érettségi egyik feladatában. Megfelelő háttérismeret birtokában lehetett csak jól válaszolni a kérdésekre, összefüggéseket kellett látni, de ha valaki jól tud következtetni, annak sikerülhetett.

Ugyanakkor általában a leg­újabb kori történelemre jut a legkevesebb idő az általános és a középiskola végén is, van, hogy a tankönyvek utolsó fejezeteit pusztán feladják a diákoknak, hogy önállóan olvassák el őket otthon, mert egyszerűen nem fért bele a tanévbe.

A Történelemtanárok Egylete szerint ugyanakkor a tanárnak kreatívnak kell lenni, hogy élővé és érdekessé tegye a diákok számára azt a kort, amiben a szüleik, meg nagyszüleik éltek.

– Sokan felkapják a fejüket, ha ide érünk a tananyagban – mondta a Borsnak Lőrinc László, a szervezet alelnöke. – Aki nem szereti ezt a részt, annak például családtörténettel tesszük izgalmasabbá a 20. századot.

Főképp, hogy sokszor még a családokban is más emlékek élnek, mondjuk, az egyik nagyszülőben, mint a másikban ugyanarról a korszakról. Így érdekelni kezdi a diákokat.

Kádár János esetében pedig egyszerűen tudni kell, hogy ki volt, ez maga a történelem­érettségi és a feladat. A tesztben pedig elég volt következtetni is, ha megvolt a háttérismeret, anélkül is tudott jó válaszokat adni a diák, hogy tudta volna, mikor hangzott el a beszéd.

A tanárok szerint nehéz volt az idei feladatsor, amiben feleletválasztós kérdésekre kellett válaszolni, és négy esszéfeladat (az első ipari forradalom; a KGST-országok; a magyarországi etnikai változások; a nyilasuralom) közül kellett egyet választani a diákoknak.

Az utóbbi években egyre inkább az elmúlt kétszáz év történelme kerül előtérbe az érettségin, vagyis sokkal kevesebb például az ókori téma. Idén ennek megfelelően a csupán néhány évvel ezelőtti hódmezővásárhelyi iskolakörzet-átszervezésről is volt kérdés.

További cikkek

Vigyázat

Nagyon komoly figyelmeztetést adott ki a katasztrófavédelem: készüljünk fel az áramszünetre is!

Árstop

Kiosztotta a csirkefarháton gúnyolódó ellenzéket az ismert szociológus

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

A héten szavaznak Ausztriában a kötelező oltásról

astronet.hu

Lezárást és új kezdeteket hoz a Rák telihold a héten

life.hu

Kulcsár Edina elárulta, mi lesz a százmilliós családi házuk sorsa

magyarnemzet.hu

Berlinben még mindig nem heverték ki Dárdai Pál kirúgását

bama.hu

Dudaszótól zenghet a város: tiltakoznak a Tüke Busz sofőrei a vezérigazgatójuk kijelentései miatt

origo.hu

Óriási aszteroida tart a Föld felé - riasztást adott ki a NASA

origo.hu

Mintegy tízezer cég választotta az év végi hajrában a kivát

mandiner.hu

Pénzbüntetésre ítélték Éric Zemmourt „gyűlöletkeltés” miatt

vg.hu

Djokovicot Melbourne-ből kitoloncolták, Párizsba be sem engedik

life.hu

"Rám talált a SZERELEM!"- Ezzel a magyar zenésszel jött össze Kulcsár Edina

origo.hu

Szabó István Hollywood magyar alapítójára emlékezett - videó