Sokan inkább elkerülik ezeket a hústermékeket, mert amellett, hogy csontos, még rágósnak is gondolják. Azonban ez csak a főzéstől függ. A jól elkészített bárányhús a húsvéti asztal legfinomabb étele lesz. A szakemberek szerint ilyenkor tavasszal megindul a dömping a bárányért.
Vajjal süssük meg!
Nem mindegy, hogy a bárányt és a birkát hogyan főzzük meg, mindkettőnek megvan a maga titka. A fiatal bárányt nem jó pörköltként felhasználni a zsenge húsa miatt, viszont nagyon finom sültek készülhetnek belőle, arra azonban figyeljünk, hogy ne magas hőfokon süssük, mert ez elronthatja a húst. A birka húsának a hosszú, lassú főzés az ideális. A zsiradék sem mindegy: a fiatal egyedek zsenge húsához a vaj jobban passzol, míg a bárányhoz bármilyen zsírt használhatunk.
Az éves bárányexport jelentős része, tavaly 79 százaléka, mintegy 519 ezer bárány az olasz piacra került – közölte az MTI-vel a Juh Terméktanács illetékese, aki hozzátette: a kivitel mintegy húsz százalékát tette ki a húsvétra szállított bárány. Korábban a piac húsvétkor 13–20 kiló súlyú bárányokat igényelt, mivel a családok fél vagy egész bárányt vásároltak. Ezzel szemben most inkább darabolt, grillezett bárányokra van kereslet.
A bárány kilójának ára nem igen változott a tavalyi évhez képest. Pedig a szakértők év végén még úgy nyilatkoztak, hogy a szokottnál korábbi, márciusi húsvét miatt emelkedni fog az ár, mivel ilyenkor még nem lesz elég eladásra kész fiatal állat.
– Kevés volt a bárány a piacon, ahogyan Nyugat-Európában is. Ennek ellenére jó volt a szezon, vágóhídjaink folyamatosan látják el a belföldi piacot – kezdte lapunknak Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója.
– Általában combot, karajt, lapockát keresnek. Ami fontos, hogy külföldről származó fagyasztott húst ne vegyenek, csak hűtött magyart! A hűtött húsokat 3-5 napon belül el kell fogyasztani, de ha hazavisszük akár a mélyhűtőbe is tehetjük. Fontos, hogy ha a hús egyszer kiolvadt már ne fagyasszuk vissza, viszont ha a készétel nem fogy el, az is mehet a jégre. Egy jó tárkonyos bárány ragulevesnél nincs jobb, de húsvétkor a báránysült is jó választás.
Egy kis fokhagyma, só, bacon szalonna és kész. Nem kell agyonfűszerezni! – mondta a szakember.
Sütőzacskóba sütjük meg az egész combot. Tegyünk mellé rengeteg fokhagymát, citromot, rozmaringot, sót, borsot, egy kis olajat. Érleljük egy napig hűtőben, ezután 180 fokon 4 óra alatt süssük meg.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.