Aktuális

Aggasztó: aszteroida csapódhat a Földbe

Bors

Létrehozva: 2017.06.07.

Forrás: AFP

Aszteroidabecsapódástól fél egy cseh kutatócsoport, akik szerint a veszélyes objektumok a Tauridák meteorrajban rejtőznek. Ez a meteorraj minden évben az őszi időszakban nagyjából szeptember közepétől november második feléig keresztezi a Föld pályáját.

A Cseh Tudományos Akadémia kutatói összesen 144 olyan objektumot (úgynevezett bolidákat) tanulmányoztak, amik e meteorrajban vannak jelen. Rögtön sikerült két olyan aszteroidát is felfedezni, amelynek átmérője eléri a 200-300 métert – írja az AFP. A meteorraj új ága nagy valószínűséggel számos olyan, eddig felfedezetlen aszteroidát tartalmaz, amelynek átmérője 10 és 100 méter közé esik vagy még ennél is termetesebb – írta az akadémia a kiadott sajtóközleményben.

„Néhány évente az aszteroidabecsapódás valószínűsége markánsan megnő, amikor a Föld közelébe kerülnek ezek a bolygóközi anyagok” – tették hozzá a kutatók. A csillagászok szerint az aszteroidák rendkívül törékenyek, de ha nagyobb méretűek, megvan a veszélye annak, hogy nem égnek el az atmoszférában és eltalálják a Földet.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek