Aktuális

Ferenc pápa írt bevezetőt egy papi pedofíliáról szóló könyvhöz

MTI

2017. február 13. hétfő 13:00

Ez az első alkalom, hogy egy katolikus egyházfő nevét adja olyan könyvhöz, amely egy pap által elkövetett szexuális erőszak történetét idézi fel.

Az egyháznak szigorúan fel kell lépnie a missziójukat eláruló papokkal, valamint az őket védelmező püspökökkel és bíborosokkal szemben – szögezte le Ferenc pápa egy, a papi pedofíliáról szóló könyv bevezetőjében, amelynek szövegét a La Repubblica című olasz napilap közölte hétfőn.

Ez az első alkalom, hogy egy katolikus egyházfő nevét adja olyan könyvhöz, amely egy pap által elkövetett szexuális erőszak történetét idézi fel.

Ferenc pápa a német Daniel Pittet Megbocsátom, atyám című önéletrajzi művéhez írt bevezetőt.
Az egyházfő szerint a könyv megmutatja, hogy „a rossz mennyire át tudja hatni az egyházat szolgálók szívét". „Hogyan tud egy Krisztust és az egyházat szolgáló pap ekkora rosszat tenni? Hogyan tudja életét a gyermekek Istenhez vezetésének szentelni, majd felfalni őket ördögi áldozatban, amely elpusztítja az áldozatot és az egyházat is?" – kérdezte Ferenc pápa.

A papok által elkövetett szexuális visszaélést „abszolút szörnyűségnek, borzalmas bűnnek, Krisztus minden tanításával radikálisan ellentétesnek" nevezte.

Hangsúlyozta, hogy az öngyilkosságba is kergetett áldozatok halála „szívemet és lelkiismeretemet és az egész egyházét terheli". Kiemelte, hogy az egyház köteles „végletes szigorúsággal" fellépni a missziójukat eláruló papokkal, valamint az őket védelmező püspökökkel és bíborosokkal szemben.

Elképesztő számok

Az 57 éves Daniel Pittet nyolc és tizenkét éves kora között szenvedett el erőszakot egy katolikus paptól. 2015-ben találkozott személyesen Ferenc pápával, majd tavaly egykori megerőszakolójával is.

Az ausztráliai kormánybizottság február elején közölte, hogy 1980 és 2015 között több mint négyezer pedofíliaeset történt a helyi katolikus egyházban. A vatikáni Hittani Kongregáció adatait közlő LíEspresso olasz hetilap szerint 2013 és 2015 között 1200 pedofíliaügyben érkezett feljelentés a Vatikánba a világ egyházmegyéiből, majdnem kétszer több, mint például a 2005-2009 közötti időszakban.

További cikkek

Covid

Bors exkluzív! Először szólal meg Szilvia, aki mélyaltatásban hozta világra gyermekét

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Ez is érdekelhet

life.hu

Sebestyén Balázs markáns véleményt fogalmazott meg Kulcsár Edináról: "Azt se tudja, merre van arccal előre"

metropol.hu

Nem titok többé! Andrei Mangra bevallotta, mi van közte és Tóth Andi között

life.hu

G.w.M augusztusban még Csutit is szerette, nemcsak Kulcsár Edinát

magyarnemzet.hu

Kétnapos hajtóvadászat után elfogták a budapesti gyilkost

kemma.hu

Rendőrt gázolt egy férfi menekülés közben Tatabányán

origo.hu

A vegyi szennyezés túllépte az emberiségnek biztonságos határértéket

vg.hu

Koronavírusban elhunyt az énekesnő, aki szándékosan fertőzödött meg

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 19.: az Oroszlán megmutatja az igazságot, a Vízöntő jelet kap

mandiner.hu

Oltassuk vagy ne a gyereket? – szakértő válaszol a Mandinernek

origo.hu

Elfeledett kincsekre bukkantunk egy régi Renault-szalonban – képek