Aktuális

Sanyi bácsi túlélte a vietnami poklot

2016. augusztus 27. szombat 10:30

Kovács Sándor 42 évvel ezelőtt békefenntartóként szolgált  Vietnamban. Időnként még ma is felriad éjjelente, amikor álmában egy bombaraktár robban  mellette. 

A Békéscsabán élő veterán katona a Borsnak elmondta, hogy 1973-74-ben az ENSZ békefenntartójaként jutott el a kelet-ázsiai országba. A megkötött fegyverszünet betartását felügyelő különítmény tagjaként kilenc hónapot töltött ott. 

– Angolból és oroszból érettségiztem, valószínűleg ez volt az egyik ok, amiért bekerülhettem a csapatba. Mellettünk lengyelek, irániak és kanadaiak dolgoztak még, utóbbiakat idővel az indonézek váltották – mesélte.

Sanyi bácsi sok ereklyét megőrzött ebből az időből. Megmutatta nekünk zubbonyait, különböző térképeket, valamint az általuk készített Vietnami–magyar Híradó című újság egy-egy példányát. De előhúzott egy gyönyörű tőrt is, amelyet harci roncsokból készítettek a helyiek. Emellett számtalan fényképet is készített útjáról, amelyeket egy hatalmas albumban tart. 

– Egy aknatámadást elszenvedett óvodához rendeltek ki a csapatommal. Szanaszét hevertek a gyerekek holttestei. Az ott látottak örök nyomot hagytak bennem, amíg élek, sohasem felejtem el. De a szállásuk mellett felrobbantott napalmraktár is komoly traumát okozott. Óriási mázlim volt, hogy én túléltem a detonációt. Ezzel együtt ha nyernék a lottón, mindenképpen visszamennék Vietnamba. Érdekelne, mennyi minden változott azóta – árulta el. 

Sanyi bácsi hazatérte után a helyi tanácsnál dolgozott tovább mindenesként. 

– A kint kapott fizetésemből itthon mindössze egy 126-os Fiatot tudtam venni a családomnak – vallotta be.

Magyar küldetés

A vietnami háború alatt bővebb értelemben a teljes második indokínai háborút (1955–1975), szűkebb viszonylatban az ebbe való közvetlen amerikai katonai beavatkozást (1965–1973) lehet érteni. A háború az 1954-ben ideiglenesen kettéosztott Vietnam újraegyesítéséért folyt, amely során ideológiai alapon Kína és a Szovjetunió a kommunista Észak-Vietnamot, míg az USA Dél-Vietnamot támogatta. A párizsi békeszerződés aláírása után az Egyesült Államok 1973-ban kivonult az országból, és felállították a Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottságot (International Commission of Control and Supervision, ICCS). A békeszerződés többek között arról rendelkezett, hogy a Bizottságnak Kanada, Magyarország, Indonézia és Lengyelország képviselőiből kell állnia. Az ICCS működését sorozatos katonai és diplomáciai incidensek jellemezték. Vietnami szolgálata teljesítése közben több magyar katonatiszt is életét vesztette.

Az északiak a békeszerződést megszegve 1975-ben lerohanták Dél-Vietnamot, és elfoglalták a déli fővárost, majd 1976-ban Vietnami Szocialista Köztársaság néven hivatalosan is egyesült az északi és déli országrész.

További cikkek

Covid

Bors exkluzív! Először szólal meg Szilvia, aki mélyaltatásban hozta világra gyermekét

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Kell egy kis idő, hogy ezt feldolgozzuk – Bánhidi Bence

ripost.hu

Meglepő elmélettel állt elő a gyerekek tömeges megbetegedéséről a magyar orvos

origo.hu

Elfeledett kincsekre bukkantunk egy régi Renault-szalonban – képek

kemma.hu

Ledöbbentő videó az M1-esről: betonterelőnek lökte a BMW a terepjárót

vg.hu

Katasztrófa lehet, ha a repülőtereken bekapcsolják az 5G-t

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Nincs szégyenkeznivalónk, elégedettek lehetünk az elmúlt két és fél évvel – Gulyás István

vg.hu

A negyedik oltás is kevés az omikron ellen

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 19.: az Oroszlán megmutatja az igazságot, a Vízöntő jelet kap

origo.hu

Fantasztikusat küzdött a magyar válogatott, de a bírókat is le kellett volna győzni