Aktuális

Megdöbbentő: egy víztoronyért halt meg a tizedes

R.K.

Létrehozva: 2016.08.03.

Nagybecsű családi ereklyét talált egy fiatal budapesti férfi. Ország Gergely László pakolás közben, egy emlékkönyvben lelt rá egy kitüntetésre, ami dédnagyapja testvérének, Votruba László tizedesnek szólt. Az 1946-ban kelt okirat különlegessége, hogy az akkori koalíciós miniszterelnök, a kisgazdapárti Nagy Ferenc állította ki – posztumusz. A néhai rokon a fasizmus elleni harcban önfeláldozó magatartást tanúsított, és mindössze húsz­évesen hősi halált halt.

Habár az okiratra Gergely talált rá, ő a koránál fogva érthetően keveset tud róla. Édesanyja, Votruba Erika azonban már többet mesélt vele kapcsolatban.

– A második világháború vége felé a Budapestről kivonuló né­metek fel akarták robbantani a még utolsóként épen maradt víztornyot is Újpesten. Azt is tervezték, hogy ciánnal mérgezik meg a vezetékes ivóvizet. Votruba László nagyon fiatalon csatlakozott az ellenállókhoz, és partizánként védte a hazát. Éppen a víztoronyból hozták ki a bombát, amikor felrobbant. Nagymamám másnap összeszedte a maradványait, hogy el tudják rendesen temetni – számolt be a történetről.

Erika nagyon büszke néhai felmenőjére, és az sem véletlen, hogy fia a Gergely mellett a László keresztnevet is kapta.

– A mai napig nagy becsben tartja őt az egész Votruba család. Azt vallotta, hogy csak félelem nélkül létezik szabadság. Zsidó származású volt, több nyelven beszélt, és sokaknak példát mutatott – tette hozzá Erika.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek