Aktuális

Sok pedofil hiszi: jót tesz a gyerekkel

M. R.

2016. július 11. hétfő 09:30

<p>Nem ismerhetjük fel a pedofilokat környezetünkben – állítja a Bors által megkérdezett szakértő, aki szerint sokuk képes is sikeresen elfojtani bűnös vágyait.</p>

Forrás: Thinkstock

Nincs előjele

A pedofilok viselkedésében nincsenek olyan jelek, amelyeket a családtagok vagy a barátok felismerhetnek, hajlamukról a környezetüknek általában sejtése sincs – mondta a Borsnak Parti Katalin kriminológus. A szakértő szerint, ha a családon belül valakiről mégis gyanítható, hogy szexuálisan vonzódik a gyermekekhez, a rendőrségi feljelentés nem jó megoldás. Először meg kell próbálni beszélni az illetővel és felajánlani a segítségünket. Sok esetben a pedofilok gyerekkorukban maguk is szexuális bántalmazás áldozatai voltak,      vagy más lelki traumát szenvedtek el. 

– Nem szörnyetegeknek kell elképzelnünk őket, de ez nem menti fel őket, ha bűncselekményt követnek el – tette hozzá.

Nők is vannak

Parti Katalin arról is beszélt, hogy vannak olyan pedofilok, akik sikeresen semlegesítik magukban a késztetéseiket, és tudják, hogy büntethetőek. De vannak, akik azt gondolják, hogy közeledésükkel jót tesznek a gyereknek, sőt a szexuális érintkezést egyfajta ellenszolgáltatásnak látják.

Ma Magyarországon, ha valaki felismeri magában a pedofil hajlamot, nincs olyan szervezet, amelyhez fordulhatna. Egyénileg megkereshet pszichiátert, akinek azonban nincs rendőrségi bejelentési kötelezettsége, amíg nem merül fel bűncselekmény gyanúja.

A szakértő szerint sokan rosszul hiszik, hogy pedofilok csak férfiak lehetnek. A nőkkel szemben ugyanis a társadalom nem annyira gyanakvó, mert természetesnek veszik a viselkedé­süket.

Pedofilfalvak

Katalin amondó: a pedofilok számára nem a börtön a jó megoldás, hanem a terápia. Gyógyszerekkel csökkenthető a nemi vágy, bár ennek súlyos mellékhatásai vannak: férfiakon erősíti a női nemi jelleget, depressziót és öngyilkossági késztetést is okoz. A tudatra ható terápiával viszont elérhető, hogy a pedofilok felfogják, milyen sérelmeket, károkat okoznak környezetükben.

Szükség van ugyanakkor a társadalom segítségére is: Nagy-Britanniában például civil vagy egyházi közösségek mindennap foglalkoznak a börtönből kiengedett pedofilokkal, felügyelik őket, nehogy újra előtörjenek a késztetéseik. Az Egyesült Államokban ugyanakkor „pedofilfalvak” is vannak, ahol kiszabadult szexuális bűnözők élnek együtt, mert a társadalom nem fogadja vissza őket.

Arra egyelőre nincs példa, hogy a terápiák hatására valakiben megszűnt volna a hajlam, de arra igen, hogy kontrollálhatóvá vált.

További cikkek

Sértés

Márki-Zay Péter nevetgélve beszélt arról, hogy sértegette a fogyatékkal élőket

Börtön

Törölj mindent! – utasította diákját a vele szexelő tanárnő

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiintettek egy horrorkaravánt az M3-ason, ilyen rakományt még a rendőrök is ritkán látnak - fotók

metropol.hu

Újra felbukkant egy magyar nagyváros közelében a szökevény fekete párduc – Videó!

origo.hu

Figyelmeztetést adtak ki, Kecskeméten gyártott Mercedesek válhatnak veszélyessé

boon.hu

Bankot akartak rabolni az Avason

origo.hu

Megkezdődött a videókártyák árcsökkenése

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a svédek nem játszanák le a helyosztót, ha nem jutnak elődöntőbe

origo.hu

A 2008-as válság mélypontja óta nem volt ilyen az amerikai tőzsdén

borsonline.hu

Ez lehet az omikron legelső tünete, mutatjuk, mire figyelj fel

life.hu

Döbbenetes dolgot állít Csollány Szilveszterről és a lélegeztetett betegekről a pszichoterapeuta

szon.hu

Az újságból tudta meg a nagypapa, mit csinált Pap Dorci és Patrik!

origo.hu

Ön is megveheti Michael Schumacher bivalyerős családi Mercedesét - képek