Aktuális

Kilenc évet kapott a gyilkos István bácsi

Munkatársainktól

Létrehozva: 2016.05.11.

Jogerősen kilenc évre ítélte a bíróság a nyolcvanéves T. Istvánt. A Vodkás Pista becenevű férfit korábban halálra ítélték, regény és film is készült róla.

Anyám ma is retteg, félek, hogy a gyilkos kiszabadul, súlyosabb ítéletben reménykedem – mondta még az elsőfokú ítélet után Gyökér Péter, Vodkás Pista áldozatának fia. Reményei nem váltak valóra: a Győri Ítélőtábla másodfokon helybenhagyta a kilencéves büntetést.

A nyolcvanéves T. István még 2014-ben Győrzámolyon támadt egyik szomszédasszonyára. A férfi húst vásárolt tőle hitelbe, és amikor az idős asszony a hűtőtáskába hajolt, hogy kivegye, hátulról egy kalapáccsal tarkón vágta. Miután megfordult, az áldozat szeme alá sújtott. Ezután a teraszon kergette a tettes a sebesült nőt, aki szerencséjére be tudott zárkózni a házába, különben talán már nem élne.

T. István nem először kerül szembe a törvénnyel. Először 1956-ban, amikor gyilkolt. Társával a forradalom után akarta elhagyni az országot. Egy család fogadta be őket, akik közül egy embert vérbe fagyva találtak reggelre, egy másik eltűnt. Vodkás Pistát 1960-ban halálra ítélték, de az elnöki tanács kegyelme után 1978-ban szabadulhatott. Egy somogyi faluban telepedett le, de nyolc hónappal később megkéselte a feleségét és az anyósát. Újra börtönbe került, 1986-ban szabadult, ezután költözött Győrzámolyra. A történetéből Galgóczy Erzsébet író több regényt írt, film és színdarab is készült róla.

– Emlékszem, amikor a győri színházat megnyitották hetvennyolcban, Erzsébet nem jött el a ünnepségre, mert T. István megfenyegette – mesélte korábban az írónő fia.

Vodkás Pista leghamarabb öt év múlva szabadul, ekkor 85 éves lesz. A Büntetés-végrehajtási Országos Parancsnokság (BVOP) közlése szerint jelenleg nem ő a legidősebb elítélt Ma­gyar­országon, hanem egy 84 éves fogoly.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek