Aktuális

Módszeresen fosztogatják a nyíregyházi tini sírját

H. Á.

2016. április 16. szombat 09:30

Kegyeletsértés, ami a nyíregyházi temetőben folyik – állítják a hozzátartozók. Egy anya könnyek közt mesélte, hogy lánya sírjáról mindent elvittek, ami mozdítható.

Baladikné Bea három éve veszítette el 14 éves lányát, Stellát.

– Éjszaka halt meg, a saját ágyában. A testvérével, Martinnal közös szobája volt. Éjszaka még beszélgettek. Amikor a fiam felkelt délelőtt, kérdeztem tőle: „Stella még alszik?” „Igen, csak olyan furcsán áll a szája” – felelte. Benyitottunk a szobába, akkor már le volt csúszva róla a takaró. Teljesen merev volt a teste... – emlékszik vissza a Borsnak könnyek közt az édesanya.

Később kiderült: Stella vérzéses tüdőgyulladást kapott éjszaka. A tüdeje megtelt vérrel, ami fulladáshoz és szívleálláshoz vezetett. Bea azóta is mindennap kijár a lánya sírjához a nyíregyházi Északi temetőbe. Elmondása szerint két és fél évig nem is volt semmi probléma, de tavaly november óta minden megváltozott.

– Azóta temetői tolvajok fosztogatják a sírokat. Mindent visznek, ami mozdítható. Nem csak virágokat, de az apró ajándék- és kegytárgyakat is, amiket a gyá­szo­lók a sírokra tesznek. A lányomé mellett van például egy két­he­tes csecsemőé, az övéről egy angyalszobrocskát is elloptak. Stella sírkövéről Mikuláskor a Télapó-figurákat is elvitték, de a múlt heti eset egészen felkavart. A kicsikémnek ekkor lett volna a 17. születésnapja, a páromtól egy kerámia cicafigurát kapott, amit Belgiumból hozott neki. Múlt vasárnap még megvolt, hétfőre eltűnt. Egy tíz eurós, pár ezer forintos semmiség ez, de nem az ára a fontos – fakad ki.

A temető vezetősége azt javasolta Beának és a többi gyászolónak, hogy tegyenek feljelentést, majd menjenek el a jegyzőhöz, és kezdeményezzék az önkormányzatnál, hogy helyezzenek ki újabb térfigyelő kamerákat az érintett helyekre.

A Bors megkereste az ügyben a temető vezetőségét. Kiderült: 2014 óta lopással kapcsolatban 17 bejelentés érkezett hozzájuk. Az azonban már szerintük nem feladatuk, hogy ezek tényszerűségét ellenőrizzék is.

„A sírhelyek és az azokon elhelyezett kegyeleti tárgyak, mécsesek, vázák, virágok a rendelkezők magántulajdonát képezik, ezért minden esetben tájékoztatjuk a károsultakat, hogy panaszukkal az illetékes hatóságnál nekik kell bejelentéssel élniük” – írta válaszában a megyei te­metkezési vállalat. A cég egyéb­ként azt is közölte: mindent megtesznek, hogy megőrizzék a temető rendjét és értékeit. A rendőrség is azt tudatta, hogy rendszeresen ellenőrzik a temetőket.

Beánál azonban ennek ellenére be­telt a pohár: azt tervezi, hogy feljelentést tesz az ügyben.

További cikkek

Tragédia

Sikítás törte meg a csendet: szomszédai küzdöttek az 1 éves kisfiú életéért

Karambol

Súlyos baleset történt, azonnal indultak a rendőrök és a tűzoltók a XVIII. kerületbe

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Ámokfutó lövöldözött a heidelbergi egyetemen

borsonline.hu

Brutális, ami az ország felé tart: ebben nem lesz köszönet

origo.hu

Tyrannosaurus üldöz síelőt a Jurassic World: Világuralom előzetesében - videó

magyarnemzet.hu

„Visszataszító ilyet hallani egy közéleti szereplőtől”

kisalfold.hu

Hamis parfümökkel üzletelt a neten egy egy Győr-Moson-Sopron megyei hirdető

origo.hu

Mumifikálódott magzatot fedeztek fel egy egyiptomi múmia hasában

origo.hu

Inkább már befizetnek a magyarok az ATM-eknél

life.hu

Friss kutatás: kiderült, mennyire véd a Szputnyik V az omikron ellen

life.hu

Tűz a Szent Imre kórházban: "Csak a kétségbeesett kiabálás szűrődött át"

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: édesapjára emlékezik a volt tatabányai szélső

origo.hu

Légifotók régen, amikor még nem drónokkal fotóztak - galéria