Aktuális

Amikor bekattan valaki az elutasítástól

Bors

2016. március 12. szombat 08:30

A visszautasítás miatt végzett gyerekkori szerelmével a kakucsi férfi. Mi vezethet oda, hogy valaki mészárlással reagáljon arra, hogy nemet mondanak neki? Ezt jártuk körbe!

A pszichológus Csehák Hajnalka hallott a konkrét esetről, de általánoságban is úgy fogalmazott: ha valaki képtelen feldolgozni a szégyen­érzetet, amelyet a visszautasítás okoz az extrém reakciókat válthat ki. A szakember szerint az ilyen személyiségtorzulás mögött nagyon gyakran tudatmódosító szerek rendszeres használata áll a háttérben.

– Az embernek meg kell tanulnia késleltetni a vágyait, ezt pedig gyakran nem tanítják meg a szülők a gyermekeiknek. Tévesen értelmezik a mindent megadást, így a fiatalok nem tudnak küzdeni, és megbirkózni sem tudnak azzal, ha valami nem úgy alakul, ahogyan ők szeretnék – mondta Csehák, aki arra is kitért, miért rejtette el a lány holttestét a gyilkos. A pszichológus szerint ha valaki nem vállalja a tettét, sőt megkísérli eltüntetni a nyomokat, akkor soha nem kellett felelősséget vállalnia korábban, megkímélték ettől.

– Ha a tettes tényleg bánja, akkor vállalja a cselekedete következményeit is – tette hozzá a szakember.
Mint ismert, a fiatal gyilkosa gyerekkora óta szerelmes volt a lányba, ám a kapcsolat nem teljesedhetett ki, Vivien barátként tekintett rá. Mindez felveti, lehet e barátság férfi és nő között? A pszichológus kategórikus választ ad:

– Nincs barátság nő és férfi között, mert az egyik fél minden esetben többet gondol bele a kapcsolatba. Nagy valószínűséggel szerelmet vagy szexuális vonzalmat érez valame­lyikük, amelyet elfojt annak érdekében, hogy a másik közelében maradhasson. Vagyis férfi és nő között mindig érdekkapcsolat van. Ha bevalljuk, ha nem...

A szégyenérzet a legnagyobb ellenség 

Végh József kriminálpszichológus szerint sok esetben tragikus végkifejletet hoz, ha valaki képtelen feldolgozni, elfogadni a visszautasítást. Az pedig már csak személyiségfüggő, hogy milyen választ ad a visszautasításra. Ha agresszívebb hajlamú, akkor a szégyenérzet extrém esetekben az erőszakhoz is elvezethet.

A konkrét esetről szólva: Végh József szerint a gyilkos K. Bálint Facebook-profilképe is árulkodó, amelyen egy fegyverrel szerepel. És sokat mondó az előzetes letartóztatásnál tapasztalt reakciója is, amikor egyszerűen bemutatott az őt fényképezőknek és az újságíróknak.   

További cikkek

Családi dráma

Megdöbbentő fordulat a gyermekével végző pornósztár ügyében

Halálos baleset

"Bűntudatom van" - először tért vissza Magyarországra Eva Rezesova a szabadulása óta

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Itt a szorzó az egyik legnagyobb fogadóoldalon Orbán Viktorék győzelmére

likebalaton.hu

Titkos helyek, érdekes történetek – tematikus séták télen is

origo.hu

Váratlanul meghalt a fiatal magyar énekesnő

magyarnemzet.hu

Hazánkat is elérte a víz alatti vulkán kitörésének lökéshulláma

bama.hu

Figyelik a tilos ellenére behajtókat - írja olvasónk

origo.hu

A hivatalos adatoknál kétszer több esőerdő égett le Indonéziában 2019-ben

vg.hu

Már nem sokkoljuk minimalizmussal otthonunkat

fourfourtwo.hu

Hé, Ronald, akarsz dumálni? – Luis Suárez bosszúja

mandiner.hu

Illegális migránsokat fogtak el a rendőrök Budapesten

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: íme, Máthé Dominik győztes gólja – videó

origo.hu

Orbán Viktor: Öttömösi vendéglátás - fotók