Aktuális

Pornófüggősége miatt öngyilkos lett egy pap

Bors

2015. november 26. csütörtök 14:00

Eldobta magától az életet egy plébános. Az 59 éves lelkipásztor ugyanis nem tudott megbirkózni pornófüggőségével és emiatti rossz lelkiismeretével.

A plébános még a múlt héten lett öngyilkos a bajorországi faluban, Kirchberg im Waldban, ahol 17 éven át működött, és több mint 7000 istentiszteletet tartott. 2012-ben ott celebrálta jubileumi ezüstmiséjét is. Az okot azonban csak most, a temetésén hozta nyilvánosságra a katolikus egyház: Josef atya megelégelte, hogy nem bírja leküzdeni a pornófilmek és -fotók iránti olthatatlan érdeklődését és emiatti bűntudatát.

A teológus és jogtudós töredelmesen megvallotta írásban, hogy egyre jobban eluralkodott rajta a függőség, és mind intenzívebben kereste a pornográf tartalmat a neten. Ezt persze nem tudta összeegyeztetni az erkölcsösséggel, tisztasággal kapcsolatos fogadalmával. Ezen kívül félelmektől, kényszerektől, szorongásoktól és egészségügyi nyavalyáktól is szenvedett.

Öngyilkossága előtt búcsúleveleket írt családjának és a passaui püspökségnek, amelyekben feltárta kettős életét, minden „vétkét” és lelki vívódását. Azt, hogy úgy érezte, figyelik. Rettegett attól, hogy valaki rájön a titkára. Hiszen minden internetes keresése digitális nyomot hagyott maga után, amit mások megtalálhattak volna. Sőt, meg is volt arról győződve, hogy ez már megtörtént, és látta lelki szemei előtt a katasztrófát: a botrányt, ami rá, szeretteire és az egyházra szakad.

Josef atya nyomatékosan kérte a püspökét: halála után hozza nyilvánosságra a gyülekezetében, miért végzett magával. Stefan Oster passaui püspök azonban ezt csak az után tette meg, hogy a családjával is beszélt, és az is a beleegyezését adta. A plébános a saját gyászhirdetését is pontosan megfogalmazta. „Remélem, hogy elnyerem a megváltást, megmenekülök a kárhozattól, és részem lesz a feltámadásban. Imádkozzatok értem, hogy az Úr a kegyelmében részesítsen!” – írta az elejére. 

Oster hangsúlyozta: a lelkipásztor büntetőjogilag semmilyen bűncselekményt nem követett el, a papi esküjével és a lelkiismeretével nem tudta erkölcsileg összeegyeztetni a pornófogyasztást. „A függőség olyasvalami, amit soha nem lehet leküzdeni, csak átmenetileg csillapítani. De a függőség nem adja fel: egyre többet akar” – mondta a püspök a plébános gyászszertartásán. A Bild szerint mintegy ezren vettek tőle búcsút.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja (mobilról is) a 116-123-as, ingyenes, lelkielsősegély-számot!

További cikkek

Dráma

Harmadszor landolt kamion a család kertjében a Bács-Kiskun megyei Bodogláron

Gyász

Orbán Viktor megható szavakkal búcsúzik Csollány Szilvesztertől

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Gyász: Az én szememben a gyűrűk ura marad – Kammerer Zoltán

metropol.hu

Hatalmas bejelentést tett Kulcsár Edina, felrobbantja a netet

origo.hu

"Szörnyű, hogy itt hagyott minket" - összetörve nyilatkozott Csollány Szilveszter edzője

mandiner.hu

Dopeman szerint a Fidesz egy 12 éves Audi, az ellenzék pedig egy 30 éves, szakadt Polski Fiat

szon.hu

Fényes nappal kinézel az ablakon és hoppá, lámúr a motorháztetőn! Íme a Ferenc körúti romantika!

origo.hu

Titokzatos lila sziklákat találtak a Marson

origo.hu

Ekkora bérkorrekcióra számítanak idén a hazai munkaerő-kölcsönzők

origo.hu

Csollány Szilveszter élete képekben

nemzetisport.hu

Amikor Csollány Szilveszter olimpiai bajnok lett – videó