A Budapesttől 218 kilométerre fekvő, 2600 fős településen, Mádon alighanem az országban a legmagasabb a kiváló borászok és az egy főre jutó borospincék száma. Az Áts, a Budaházy, a Demeter, a Barta család, vagy Orosz Gábor borai az egyik legkiválóbbak, nemcsak Tokaj-Hegyalján és az országban, de talán a világon is.
– Ha egyvalakit kéne kiemelnem, az talán Szepsy István lenne, az ő nevéhez fűződik az úgynevezett mennyiségkorlátozás. Egy hektáron hetven mázsa szőlôt lehet ez alapján termelni. Így sokkal jobb minőséget kapunk – mondja Tatárka József, Mád polgármestere, akivel a hétvégi Mádi Furmint Ünnep forgatagában találkoztunk.
A mádiak már évtizedek óta szeptember első hétvégéjén tartják a szüreti napokat, amit pár éve már a furmintról neveztek el, mert az itt a leggyakoribb szőlőfajta.
A borokon kívül egyéb színes programok várták a helybelieket és a messzebbről érkezett vendégeket. Volt itt kiállítás – Matuscsákné Jobbágy Erika: Hegyalja képekben –, könyvbemutató – Dlusztus Imre: Meglelé borát, a Tokaj borrégió –, futóverseny, korongkészítés, ketyeró- (vagy csettegő-) bemutató, koncertek – LGT és Omega –, és persze a szüreti felvonulás.
Szintén fontos esemény történt a magyar borászszakma életében a hétvégén a Komárom-Esztergom megyei Neszmélyen is. Itt ugyanis a Hiltop Neszmély Borászat új borcsaládot mutatott be, amit főborászukról Kamocsaynak neveztek el. A Hiltop Neszmély az első „nyugati szemléletű” borászat Magyarországon. Évi százezer hektolitert termelnek, sokáig szinte csak az angol piacokat szolgálták ki. A Kamocsay Prémium borcsaládnak hat tagja – öt fehér és egy vörös – van. Ezek a saját telepítésű neszmélyi ültetvények (sauvignon blanc, chardonnay, pinot gris, olaszrizling és merlot) válogatott terméséből készülő, csúcskategóriás borok.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.