Mádra figyeltek a hétvégén a magyar borkedvelők és borászok, ahol megtartották a hagyományos furmint ünnepet. Ugyanakkor Neszmélyen is egy új borcsaládot mutattak be.
A Budapesttől 218 kilométerre fekvő, 2600 fős településen, Mádon alighanem az országban a legmagasabb a kiváló borászok és az egy főre jutó borospincék száma. Az Áts, a Budaházy, a Demeter, a Barta család, vagy Orosz Gábor borai az egyik legkiválóbbak, nemcsak Tokaj-Hegyalján és az országban, de talán a világon is.
– Ha egyvalakit kéne kiemelnem, az talán Szepsy István lenne, az ő nevéhez fűződik az úgynevezett mennyiségkorlátozás. Egy hektáron hetven mázsa szőlôt lehet ez alapján termelni. Így sokkal jobb minőséget kapunk – mondja Tatárka József, Mád polgármestere, akivel a hétvégi Mádi Furmint Ünnep forgatagában találkoztunk.
A mádiak már évtizedek óta szeptember első hétvégéjén tartják a szüreti napokat, amit pár éve már a furmintról neveztek el, mert az itt a leggyakoribb szőlőfajta.
A borokon kívül egyéb színes programok várták a helybelieket és a messzebbről érkezett vendégeket. Volt itt kiállítás – Matuscsákné Jobbágy Erika: Hegyalja képekben –, könyvbemutató – Dlusztus Imre: Meglelé borát, a Tokaj borrégió –, futóverseny, korongkészítés, ketyeró- (vagy csettegő-) bemutató, koncertek – LGT és Omega –, és persze a szüreti felvonulás.
Szintén fontos esemény történt a magyar borászszakma életében a hétvégén a Komárom-Esztergom megyei Neszmélyen is. Itt ugyanis a Hiltop Neszmély Borászat új borcsaládot mutatott be, amit főborászukról Kamocsaynak neveztek el. A Hiltop Neszmély az első „nyugati szemléletű” borászat Magyarországon. Évi százezer hektolitert termelnek, sokáig szinte csak az angol piacokat szolgálták ki. A Kamocsay Prémium borcsaládnak hat tagja – öt fehér és egy vörös – van. Ezek a saját telepítésű neszmélyi ültetvények (sauvignon blanc, chardonnay, pinot gris, olaszrizling és merlot) válogatott terméséből készülő, csúcskategóriás borok.