Aktuális

Tüntetés a Keletinél: elege lett a menekülteknek

BLN

Létrehozva: 2015.08.31.

Pattanásig feszült a helyzet a Keletinél: a rendőrök nem engedték vonatra szállni a menekülteket. Több száz migráns tüntetett.

Negyedszer veszem meg a jegyet, de nem engednek el! Elég volt! – panaszolja a Borsnak vasárnap délelőtt egy szír férfi, miközben Sopronba tartó vonatjegyét mutatja. Az a gondja, ami a Keleti pályaudvaron több száz sorstársának: a rendőrök nem engedik felszállni a vonatra, így nem juthat el Németországba.

– De hogy miért, azt senki nem mondja el. A rendőrök egyszer csak lezárták az aluljárót, a pályaudvar főbejáratát elállták, azóta egy menekültet sem engednek a peronokhoz – mondja egy tolmácsolásban segítő önkéntes. A szír férfi többször próbálta visszaváltani a jegyét, de nem vették vissza. – Miért adják el nekik a pénztárnál, ha tudják, hogy úgysem mehetnek? – kérdi a segítő. Erre többen jelképesen összetépik drágán vett jegyüket.

Magyarország diktatúra! Engedjetek minket elmenni! – skandálja angolul és arabul a tömeg. A tüntetők első sorában csatárláncot alkotó gyerekek, akik hangosan, vidáman üvöltik: Németország! – Nincs ételünk, mosdani nem tudunk. Csak fényképeznek minket, de cserébe semmi nincs – mondja a Borsnak tört angolsággal egy hétéves fiú.

– Szíria! A jövőnk jelképe! – így emel a tömeg fölé egy kisbabát egy fiatal. A csecsemô békésen tűri a hatalmas hangzavart. Előkerült egy másik csecsemő is: mindkét lába gipszben. Nem tudni, mi történt vele, de szülei nem tudják kórházba vinni.

A menekültek többsége attól tart, börtönbe rakják őket. Senki nem mondja el nekik: a budapesti tranzitzónák megteltek. A Keletiben így annyian kénytelenek maradni, hogy már a civilek sem tudják ellátni őket.
A Borsnak egy segítő arról beszélt, hogy terv szerint szervezetten a táborokba irányítják majd a menekülteket. – Baracska mellett van egy harmincezres kapacitású hangár. Oda is vihetik őket. Európa megtelt, nem fogják engedni, hogy Németországba jussanak – teszi hozzá. Az biztos, hogy hamarosan a bezárt Verseny utcai piac területén épül az új, 800 fős állomás – bár sokak szerint inkább valódi menekülttábor lesz belőle. 

A pápa is megszólalt

Ferenc pápa az osztrák autósztrádán megtalált 71 bevándorlóért imádkozott a Szent Péter téren. Kijelentette: meg kell akadályozni, hogy ezek az egész emberiséget sértő bűncselekmények megismétlődjenek. Tegnap a magyar rendőrség az ötödik személyt is elfogta, akinek a brutális esethez köze volt. A bolgár férfinak három bolgár és egy afgán társa volt, mindannyian előzetesben vannak. Egy magyar kamionos jelentkezett az index.hunál, aki egyedüliként láthatta, ahogy az embercsempészek szembesülnek tettükkel. Azt látta, ahogy a sofôr becsukta a hűtőautó ajtaját, pánikszerűen előrerohant, és beugrott a teherautó előtt várakozó kocsiba. Az eset csaknem megismétlődött: az ausztriai Braunaunál. Egy furgonban 26 menekült zsúfolódott össze. Három gyermeket kritikus állapotban vittek kórházba.

Kapcsolódó jegyzetünk itt olvasható.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek