Éttermi szakácsnak állt Tóth Zoltán választási szakértő. Az egyetemi tanárt tavaly bocsátották el, ezért hobbiját választotta új hivatásul.
Nem mindennapi látvány fogadta a Bors munkatársait egy budaörsi étteremben. A közismert választási szakértő, Tóth Zoltán salátatörvények helyett hússzeletet darabolt egy vágódeszkán. Az éppen marhapörköltet készítô jogász ugyanis pályát módosított!
A Borsnak elmondta, eddig is szenvedélye volt a főzés, de csak családja és barátai körében. A rendszerváltás idején egyszer már szakácsnak készült, mert kirúgás fenyegette akkori munkahelyén. Ám mivel előléptették, nem váltott hivatást.
A választási törvényeket sokszor kritizáló Tóthot tavaly létszámleépítésre hivatkozva bocsátotta el az ELTE. Nem esett kétségbe: beiratkozott egy szakácstanfolyamra, amit decemberre el is végzett. A szakember most Budaörs egyik legrégebbi éttermében dolgozik heti két napot. Új kollégái szívesen fogadták, de meglepte őket, nem értették a döntését. Tóth szerint anyagilag nincs rászorulva a szakácskodásra, hiszen idén nyugdíjaskorba lép. Azért dolgozik az étteremben, hogy belejöjjön a szakmába, ugyanis jótékonykodás keretében szeretne főzni alapítványoknál. Hozzátette: azért legszívesebben újra egyetemi tanár lenne.
Tóth három konyhaművészeti irányzatot kedvel. Az egyik a főleg zsírral, krumplival és hagymával dolgozó magyar. A másik a sváb, amelyet kevés hús, a hagyma mellőzése jellemez. A harmadik a sokfogásos, sok halat használó francia konyha. Az idők során sok állami tisztséget is viselő Tóth elmesélte, nem szívesen evett a fogadásokon. Egyhangúnak találta, hogy szinte mindig libamájat vagy töltött káposztát szolgáltak fel. Ezért ilyenkor inkább beszélgetett a politikusokkal, majd otthon ízlése szerint megvacsorázott.