Aktuális

Belehalt a fürdőzésbe Béla bácsi

Hunyadi Áron

2015. január 8. csütörtök 04:20

Egy wellnesshotelben kapott legionellafertőzés miatt halt meg egy 79 éves férfi. Béla bácsi fia, Bittera Attila először a Borsnak mesélt az átélt fájdalomról.

Vakációnak indult, de szörnyű tragédia lett abból az üdülésből, amin Bittera Béla és felesége vett részt 2010 őszén egy hazai wellnesshotelben. Hazaérkezése után a 79 éves nagypapa és felesége is megbetegedett, majd kórházba került. A férfi már nem gyógyult fel. Családjának a közelmúltban egymillió forintos kártérítést ítélt meg jogerősen a bíróság.

- Mikor jelentkeztek a tünetek?
- Már az ott tartózkodásuk alatt mondták telefonon, hogy valami nincs rendben, édesapám két nappal a hazaérkezés után belázasodott: negyven fokig szökött fel a hőmérő. Rögtön ágynak dőlt, négy nap után sem javult. A háziorvos újabb gyógyszert akart felírni, de én kórházba vittem. A János kórházba került, rögtön benn is tartották. Soha többet nem jött ki onnan.

- Mit mutattak a vizsgálatok?
- A röntgen súlyos tüdőgyulladást állapított meg, át is szállították a tüdőosztályra. Zihált, aludni sem tudott. Mire délután visszamentem, már az intenzív osztályon feküdt, altatásban. Lélegeztetőgépre kötötték. Elbúcsúzni sem tudott tőle a család.

- Mikor merült fel, hogy nem tüdőgyulladás van a háttérben?
- Mivel nem javult, sőt romlott az állapota, az egyik orvosban merült fel, hogy talán legionellafertőzésről lehet szó. Végeztettem egy vizsgálatot, két nap múlva derült ki, hogy igaza volt.

- Az édesanyja is elkapta a fertőzést?
- Igen. Mikor megtudtuk, miről van szó, a kórházban azt mondták: vigyem be édesanyámat. Rögtön bent tartották, ráadásul ő is az intenzívre került. Egy kórteremben voltak édesapámmal. Én attól kezdve azon voltam, hogy édesanyám számára ez ne derüljön ki. Elkerítettük függönnyel apám ágyát, anyunak pedig nem szóltunk. Nem akartuk, hogy összeomoljon. Ő még három hétig lábadozott, zavart volt. Apám ez alatt ugyanabban a kórteremben haldoklott. Egy hétig feküdt kórházban, mikor elment. Ez 15 nappal azután volt, hogy hazajött a nyaralásból. Soha nem felejtem el azt a napot.

- Említette, hogy el sem tudott búcsúzni a család az édesapjától.
- Az akkor tízéves kislányomat, Viktóriát nagyon megviselte a dolog. Rajongott a nagyapjáért. A születése neki és az édesanyámnak is új életet adott. Aktívak lettek. Vikivel mentek el először nyugdíjasként nyaralni, utána már kettesben is eljártak. Az utolsó is egy ilyen alkalom volt. Édesanyám a mai napig nem tudta kiheverni, hogy elvesztette a másik felét.

Kártérítést ítéltek meg

Bittera Attila édesapja halála után ÁNTSZ-vizsgálat indult a szállodában. Kimutatták a legionellát, két hónapra be is zárták a hotel wellnessrészlegét.

– A Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletében mondta ki, hogy Bittera Béla halálát a hotel wellnessrészlegében található legionellabakté-rium általi fertőzés okozta – mondja dr. Sipos Balázs Tihamér, a család ügyvédje. A bíróság egymillió forintos kártérítésre kötelezte a hotelt. – Nem a pénzért csináljuk, hiszen az már nem adhatja vissza édesapámat – állítja Attila.

A házaspár vitte be a fertőzést?

Felkerestük a hotel tulajdonosát, aki szerint a legionella a használati vizekben bárhol előfordulhat, a szállodákat pedig nem kötelezik arra, hogy vizsgálják a baktérium jelenlétét a medencékben. – Ennek ellenére az eset óta a legionella jelenlétét is vizsgáljuk az egyébként is megtörténő vízmintavétel során. Idős, több betegségben is, többek között leukémiában is szenvedő emberről van szó az elhunyt esetében, ami nagymértékben közrejátszik a szervezet ellenállóképességének leromlásában. Szerintünk azt sem lehet bizonyítani, hogy nálunk kapta el a fertőzést, és nem ők hozták be a szállodába, miután az ellenőrző vízvizsgálat csak három héttel az eset után mutatta ki nálunk a legionellát. Azóta százezernél is több vendégünk volt, de senki nem betegedett meg – nyilatkozta a Borsnak a tulajdonos.

Légiósbetegség

A legionáriusbetegség (legionallis) a legionella baktériumfajhoz tartozó kórokozók által terjed. A baktérium egy mindenütt jelen lévő vízi organizmus. Csak akkor halálos, ha a fertőzött vizet cseppek formájában lélegezzük be.  

További cikkek

Sértés

Márki-Zay Péter nevetgélve beszélt arról, hogy sértegette a fogyatékkal élőket

Börtön

Törölj mindent! – utasította diákját a vele szexelő tanárnő

Ez is érdekelhet

life.hu

Megdöbbentő dolog derült ki a Covid-oltásokról: sok esetben ez okozza a mellékhatásokat

mindmegette.hu

4 dolog, amit SOHA ne csinálj a konyha takarítása közben

life.hu

Sztárok, akiktől el kellett búcsúznunk 2021-ben

mandiner.hu

Oroszország harckészültségi ellenőrzésekbe kezdett

delmagyar.hu

A Tiszába ugrott egy személy Szegeden - Fotók

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Corrales-bravúrokkal Spanyolország elődöntős

origo.hu

Varga Mihály: Az eddiginél magasabb kamatprémiumot fizet a Prémium Magyar Állampapír

she.life.hu

Rossz hírem van: ez történik veled, ha nem szexelsz rendszeresen

mandiner.hu

Fürjes Balázs: Nem lesz privatizáció, a Haggenmacher villa köztulajdonban marad!

life.hu

Ez a hatóanyag gyorsítja a koronavírusból való felépülést: gyógyszertárakban vény nélkül kapható

origo.hu

Így állt meg az élet az extrém havazás miatt Isztambulban - galéria