Aktuális

Augusztus óta aknamező lett a Fradi-pálya

Bors

Létrehozva: 2014.11.26.

Három hónap alatt tropára ment az FTC-stadion talaja. Pedig a kivitelezők tökéletes gyepet ígértek.

A múlt keddi, Magyarország–Oroszország barátságos focimeccs után mindkét szövetségi kapitány megjegyezte: nehéz talajon zajlott a küzdelem. Az aréna átadása óta nem volt fagy, nem volt özönvíz, nem mondhatni, hogy az időjárás a felelős.

Hát akkor ki/mi? Ezt próbáltuk kideríteni, de választ sehonnan nem kaptunk (az üzemeltető Lagardère Unlimited Stadium Solutions Kft. speciel egy hete ígérte: hamarosan...). Mondjuk, ekkora blama után mi is inkább hallgatnánk.

Fürjes Balázs kormánybiztos az átadáskor még azt mondta: a gyep az egyik legmodernebb technológiával készült. A Groupama Aréna honlapján pedig konkrétan azzal büszkélkednek, hogy egy gyepneveléssel foglalkozó skót laboratórium vizsgálatai alapján választották ki a megfelelő talajtípust, amit kifejezetten Budapest, azon belül is a stadion környékének időjárási viszonyaihoz optimalizáltak. „Így a fű sokkal jobban bírja a megterhelést, nem szakadnak ki belőle darabok”.

De igen, kiszakadnak. Valami hiba csúszott a kivitelezésbe. Nem baj, zajlanak a stadionépítések, lehet gyakorolni. Meg a felesleges anyagokat szépen hazavinni.

240 millió forintba került

Az eredeti talaj elszállításával, munkálatokkal, anyaggal, kivitelezéssel együtt manapság átlagosan 120 millió forintba kerül egy-egy NB I-es játéktér (15 ezer forint/négyzetméter). Megtudtuk, az ország legmodernebb pálályája az Üllői úti, amely lényegesen drágább volt, cirka ennek az összegnek a duplája.

Frissítés: 

Kedd este 22.53-kor végül mégiscsak megérkezett a válasz a Luss Kft-től.

Ebből kiderül: a Groupama Arénában megnyitása óta 4 hónap alatt összesen 23 mérkőzés és edzés volt a pályán. Ez a szám rendkívül magas, átlagban ennyi mérkőzést egy év alatt játszanak stadionokban, ennek ellenére a pálya legnagyobb része még jó minőségű.

A finn és orosz válogatott meccsek során 6 nap alatt 2 mérkőzés és 3 edzés volt a pályán, ez a kimagaslóan nagy terhelés megviselte a gyepet.

Novemberben, amikor az átlaghőmérséklet 12 fok alatt marad a fű regenerálódása sokkal hosszabb ideig tart, hiszen növekedése megáll. A Groupama Arénában használt fotovoltaikus lámpák a téli regenerálódás folyamatát gyorsítják, de hatásuk heti átlag 2 mérkôzés esetén kisebb.

Arról, hogy havonta mennyibe kerül a gondozás, nem adtak tájéjkoztatást.

Kiderült viszont, hogy az aréna szakmai tanácsadója az a Chris Hague, aki a régi Wembley-ben, a koppenhágai Parkenban és számos más stadionban dolgozott. A pályafenntartás helyettes vezetője Laczkó Zoltán, aki 12 éve golfpálya fenntartással foglalkozik. 2 állandó karbantartó végzi a munka legnagyobb részét, de a mérkőzések után plusz 6 fő ideiglenes karbantartó is segíti a pálya rendbehozatalát.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek