Éjféltől süti személyre szabott kenyereit Ella

pék
PUBLIKÁLÁS: 2014. október 01. 13:00
Fél évszázada örvendezteti meg az embereket friss, ropogós házi kenyerével Samu Alfonzné. A herédi pékasszony minden nap éjjel fél tizenkettőkor kezdi a munkát, a helyieknek személyre szabva süti a kenyeret.
Gergály Judith

Messze földön híres a herédi házi fehér kenyér. Ez Samu Alfonznénak köszönhető, aki ötven éve dagasztja, gyúrja és süti az ínycsiklandó pékárukat. A kis falusi pékségbe az egész megyéből járnak, még az autópályáról is útba ejtik.

– Nálunk hagyományos módszerrel, adalékanyagok nélkül készül a kenyér, mégis egy hétig eláll – mondja büszkén, aztán meg is mutatja, hogyan készül a házi, magyar fehér kenyér. – Minden dagasztásból hagyunk egy úgynevezett kovászmagot, ez lesz az alapja a másnapi kenyérnek. Jófajta liszt kell hozzá, víz, só, élesztő, semmi más – szögezi le.

Fontos ismérve még a jó kenyérnek, hogy hagyják szépen megkelni, aztán az akácfatüzelésű házi kemencében sülnek, állandó felügyelet mellett. Már órákkal korábban begyújtják, hiszen a hamu izzásától lesz jó ropogós a kenyér.

Csak legyint, amikor a hipermarketekben kapható kenyerekről kérdezzük. Azt mondja mutatósak, de általában túl gyorsan, futószalagon készülnek, és nincs bennük kovász, ami a kenyér lelke. Ezért nyúlnak és hamarabb megromlanak. Az ő kenyerére ötven éve nem érkezett panasz.

A pékasszony nagy tiszteletnek örvend Heréden. Fejből tudja, hogyan szeretik törzsvendégei a kenyeret, kevésbé megsütve vagy ropogósan, mindenki a kedvére kapja. Specialitása még a mazsolás kalács, amiből esküvőre nyolckilósat is szokott sütni, a bukta sok lekvárral és a briós.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.