Aktuális

A Balatonban pancsolnak az elefántok

Huszti Zoltán

Létrehozva: 2014.07.11.

Kétségkívül érdekes látvány lesz, amikor szombaton négy afrikai elefánt bolondos fürdést rendez Balatonlellén. A kutyás nyaralók azt kérdezik: hogy kerül elefánt a tóba, amikor az ő kedvenceiket kitiltották onnan.

Négy afrikai elefántot akarnak megfürdetni a Balatonban szombat délelőtt 11-kor a Cirkuszok éjszakája rendezvénysorozat beharangozásaként Balatonlellén, a BL Bavaria Yachtclub területén. Ez azért is érdekes, mert szigorú előírások rendelkeznek arról, hogy az állatok hol és milyen körülmények között mehetnek hazánk szabad vizeibe. A fürdésre kijelölt partszakaszokon májustól szeptemberig tilos a vízbe vinni állatot. Ez nem csak az elkerített strandokra, de a táblával jelzett szabad vízterületekre is igaz.

– Ez a rendelet azonban nem vonatkozik magánterületre – vé­li Tóth Balázs, az esemény főszervezője. – A vízi rendészettől és az önkormányzattól kapott levelek szerint sincs akadálya a mutatványnak. Természetesen vigyázunk, hogy az elefántok a parttól csak néhány méterre távolodjanak el. A német Casselly család négy afrikai elefántjának harmincéves cirkuszi múltja van. Már több országban fürödtek a tavakban, és mint a gyerekek, úgy hancúroztak, játszottak, locsolták egymást.

– Ezek az elefántok rendkívül jól neveltek. A gondozóik ismerik a szokásaikat – mondta ifjabb Richter József, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója. – Hozzászoktatták őket, hogy mielőtt a porondra mennek vagy produkciót hajtanak végre, elvégzik a dolgukat. Most az indulás előtt alaposan meg is fürdetik őket. Arra is készen állnak, hogy ha valami történne, megfelelő eszközökkel azonnal el­távolítsák a szennyeződést – mondta az igazgató. – Ez a mutatvány nem kockázatos, azonban annál viccesebb és kedvesebb.

 

Gond ez a kutyásoknak

A Balatonnál még táblát is kitesznek, hogy állatokkal a víz­be menni tilos, de ez sok nyaralónak problémát okoz, hiszen nincs kire hagynia a kutyust. A strandon dolgozók szerint viszont az is baj, hogy az ebek piszkítanak, és a gazdik nem nagyon törődnek ezzel. Emiatt elküldik a kutyával érkezőt, amit ők zokon vesznek. Sarkadi Dorottyának egy yorkshire ter­rierje van.

– Szerencsénk van, apukám nem szeret fürdeni, ezért amíg mi lemegyünk strandolni, ő vigyáz Zsebire. Kevés helyen lehet legálisan bevinni a Balatonba, csupa olyan helyen, ahol meg mi nem mehetünk be. Két-három éve még becsempésztük Zsebit az összecsukható nyugágyban, de az ismerőseinket megbüntették, azóta nem jöhet.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek