Aktuális

Orbán Viktor: Mondjuk ki, győztünk - percről percre

Bors/MTI

2014. április 6. vasárnap 16:20

Választás 2014 - több mint 98 százalékos feldolgozottság után a Fidesz 44 százalék fölött áll, a baloldali összefogás 26, a Jobbik 21, és az LMP is bejutott a parlamentbe. Orbán Viktor kimondta, győzött a Fidesz-KDNP, az azonban csak napok múlva dől el, meglesz-e a kétharmad is. A lakosság 60 százaléka ment el szavazni, a Fidesz kevesebb szavazattal aratott elsöprő győzelmet, mint amennyivel 2002-ben és 2006-ban veszített.

Celebek a Fidesznél, közel a kétharmad: a szavazatok 90 százalék feletti feldolgozottságánál 106 egyéni választókerületből 95-96 helyen vezet a Fidesz, néhány száz szavazat dönthet több helyen is. Dobrev Klára szerint ezúttal nem buliznak. Orbán Viktor pedig kimondta: győztünk. Már csak a kétharmad sorsa kérdés.

00.30 Itt a vége a Választás 2014 percről-percre közvetítésének. Jó éjszakát!

00.17 (MSZP) Kormányváltó sajtótájékoztató.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke: - A választás eredményét tudomásul veszem, vesszük, de nem tudok és nem is akarok gratulálni. Ez a választás egyenlőtlen feltételek mellett került megrendezésre, így nem lehet gratulálni. Olyan médiaellenszélben kellett dolgozni, amire nem volt példa az elmúlt 24 évben. Ezt a küzdelmet most elvesztettük, de nem adjuk fel, kiállunk amellett amiben hiszünk. Akinek gratulálnék, az az LMP. A Jobbik örülhet az eredményének, de ezzel Magyarország vesztett.

Bajnai Gordon: - Ez egy súlyos kudarc a kormányváltó összefogásnak.

Gyurcsány Ferenc: - Nem láttam olyan demokratikus kormányt, amely örökké hatalmon maradt volna. Látva az ország állapotát, azt gondolom, ez a kormány jelentős fordulat nélkül nem fogja kitölteni a következő ciklust. Nem kívánom Magyarországnak, hogy a következő választás 2018-ban jöjjön el. Nem kívánom, mert ez egy zsákutca.

Fodor Gábor: - Ez egy kemény lecke volt Magyaroroszág számára. Nem járt jól Magyarország ezzel az eredménnyel.

00.05 (Jobbik) Két szimpatizáns hölgy hangosan röhög a tévében megjelenő Vadai Ágnesen:

- Nézd, a Vadai! - rángatja a tévé elé barátnőjét kacagva a nő. Kicsit röhögnek, mutogatnak is egy keveset, majd továbbállnak. Eközben kitör az eddigi legnagyobb tapsorkán:

- Miskolc!! Miskolc!! - üvölti egy rajongó, szinte magánkívül a boldogságtól, társai térdükön verik a taktust, dobognak, kurjongatnak, éljeneznek. Igen, annak örülnek enyire, hogy a borsodi városban győzhet a jobbikos jelölt (Miskolcon fej-fej mellett áll a fideszes, a jobbikos és a baloldali jelölt). Vitathatatlan, hogy a jobbikosok elégedettek, hiába van záróbuli, sokan még mindig a helyszínen maradnak.

23.59 (LMP) Schiffer András elnök: - Szép jó estét mindenkinek, úgy tűnik átmentünk a tű fokán, és ha minden igaz, az LMP megőrizte a parlamenti tagságát. ... Úgy tűnik, sikerült megakadályozni a Fideszes kétharmadot. Az elmúlt egy évben a semmiből hoztuk vissza ezt a pártot. Senki nem hitt abban, hogy állva tudunk maradni, és megcsináltuk!

23.58 (MSZP) Megérkezett Gyurcsány Ferenc.

23.55 (Együtt) A Rumbach - Madách tér kereszteződésében lassan oszlik a tömeg, még kisebb beszélgetőcsoportok maradtak, meghányják-vetik a dolgokat. Bajnaiék átmentek az MSZP-hez.

23.50 (Jobbik) Vona engedélyezett kérdéseket a sajtónak, mint gúnyosan megjegyzi: ők adnak rá lehetőséget, nem úgy, mint egyes pártok. Azonban a külföldiekkel szemben már nem ilyen kegyes:

- A külföldiek nem kérdezhetnek, csak a magyarok. A külföldi újságírók ugyanis rossz színben tüntették föl a kampányunkat.

23.47 Orbán Viktor máris szelfizett egyet. Íme:

23.44 Még egy mandátum kell a Fidesznek ahhoz, hogy meglegyen a kétharmada. Jelenleg így áll a helyzet: Fidesz: 133, MSZP: 37, Jobbik: 24, LMP: 5. Az LMP bejutása lehet a kétharmad akadálya.

23.41 (DK). Gyurcsány Ferenc: "Hiszünk egy országban, ahol nem a hatalom szabad hanem a nép. Ez a küzdelem ma vereséget szenvedett, a kormányváltók ellenzékben maradnak. De ettől nem változott meg, hogy mit gondolunk. Orbán Viktor Magyarországa nem az én országom". Gyurcsány elismerte a kormányváltók vereségét, de kijelentette se korábban se most nem fog rossz szót mondani Mesterházyra és Bajnaira, azonban jelezte, az EP választásokon már egymás riválisaiként fognak indulni. Az egykori miniszterelnök azt is elmondta, véleménye szerint a Fidesz hatalmon maradása veszélyesebb, mint a Jobbik előretörése.

23.40 (Együtt) Jávor Benedek (PM) arról beszélt, hogy sok kompromisszumot kötöttek a választási együttműködés érdekében, de hittek abban, hogy ez hozzásegít a kormányváltáshoz. Szerinte ez a baloldali választási szövetség nem működik, nem sikeres.

23.39 (Együtt) Bajnai Gordon: - Kedves barátaim, köszönöm a támogatásotokat, de egy dolgot rögtön ki kell mondani: a választás súlyos kudarc a kormányváltóknak, az Együtt-PM szövetségnek is. Bajnai szerint a kudarc egyik fontos oka, hogy a baloldali erők ebben a struktúrában nem tudtak elég vonzó ajánlatot adni a választóknak. A másik ok a torzított választási rendszer és az elképesztő kormányzati médiamonopólium. Bajnai szerint holnaptól sűrgősen át kell gondolni a baloldali együttműködést.

23.38 Ebben pillanatban úgy állnak a mandátumok, hogy újra kétharmada van a Fidesznek, de ez még ide és oda is eldőlhet. Az LMP bejutásától, a budapesti szavazatoktól, sok mindentől függ még a vége.

23.36 (Jobbik) Vona Gábor (fekete öltöny, fehér ing): - A választás nagyjából azt hozta amit várni lehetett. Talán meglepetést a Jobbik eredménye keltett, amelynek eredményét alábecsülték. De el kell ismerününk, a célunkat így sem tudtuk elérni.

23.29 (Együtt) Bajnai köszönetet mondott azoknak, akik az Együtt-PM miatt szavaztak a kormányváltóknak, az aktivistáknak, a Szolidaritásnak, a Millának, a Haza és Haladás szakértőinek és a jelöltjeinknek is. 

23.28 (DK) Falusi Mariann, a Pa-Dö-Dő énekese a DK rendezvényének helyszínen azt mondta, szomorú az eredmények miatt, de az előbb jót vacsorázott, ez kicsit javított a hangulatán. Az együttes másik tagja, Lang Györgyi is részt vett a DK eredményértékelőjén – írt a a hvg.hu

23.22 (FIDESZ-KDNPA nagy öröm, a beszédek után sétált le a Fidesz vezérkara az emelvényről, az élen Orbán Viktorral, mikörben a nagy kivetítőn látható Hír TV váltott, és Bajnai Gordon beszédét kezdte el közvetíteni. A tömeg azonnal borzalmas fújolásba kezdett. - Hazaáruló! - hangzott mindenhonnan. A tévé adásának váltását nem vették észre a fideszes vezérek, csak álltak értetlenül a lépcsőn: most akkor mi van? Kocsis Máté döbbenten nézett körül. Később aztán megnyugodtak, nem nekik szólt a felhördülés.

23.20 (Együtt) "Rablóvezér!"Ilyen és ennél durvább bekiabálások hangzottak el az Együtt választási központjánál a tömegből, amely kifütyülte Orbán Viktor miniszterelnök első szavait, amit kivetítőn néztek és hallgattak az egybegyűltek. Hamarosan megszólal Bajnai.

23.18 (FIDESZ-KDNP) Orbán Viktor: – Olyan átütő erejű győzelmet arattunk, amelynek jelentőségét ma este fel sem tudjuk fogni, hogy megérdemeltük-e, nem tudni, de hogy megdolgoztunk érte, az egészen biztos. Még zajlanak a számolások, de szerinte a Fidesz-KDMP európai rekordot döntött meg, akkora támogatást gyűjtött be.

23.16 (DK) A Demokratikus Koalíció rendezvénye lassanként véget ér. Gyurcsány Ferenc az MSZP székházban mond hamarosan beszédet.

23.13 (FIDESZ-KDNP) Orbán Viktor (fekete öltöny, narancssárga nyakkendő) – Tisztelt hölgyeim és uraim, kelő alázattal és méltósággal, ahogy illik hozzánk, mondjuk ki: győztünk!

23.12 Bejutott az LMP a Parlamentbe (80 százalékos feldolgozottsági arány).

23.11 (FIDESZ-KDNP) Orbán Vikor beszél

23.06 (Jobbik) A televízióban a Fidesz beszédét mutatják. A tömeg először néma, megvető közönnyel hallgatja, aztán egyre többen felhorkannak:
- A sok hülye! - fakad ki az egyik szimpatizáns férfi. Megemlítik, hogy nemsokára Orbán értékel, továbbá, hogy Barroso gratulált Orbán Viktornak. Talán minden eddiginél több megvető horkantás hallatszik, az előző férfi dühösen rázza az öklét.

Az egyik idős rajongó azt mondja, határtalanul boldog. Csak Vonát hiányolja, alig várja, hogy megérkezzen. Azonban hiába várja, rajongása tárgya változatlanul nem mutatkozik, úgy tűnik, hogy az alkalmas pillanatra vár. Vélhetően amögött az ajtó mögött van, amit gondosan vigyáznak, néha bukkannak csak föl izgatott arcú emberek, majd el is tűnnek. Sajtónak és rajongóknak tilos a belépés.

22.58 Az LMP 4,91 százalékon jár, hajszálon múlhat parlamentbe jutása a pártnak.

22.50 (FIDESZ-KDNP) Kocsis Máté, kommunikációs igazgató: - Mindenkinek hálával tartozunk, határon innen és határon túl. Néhány percen belül Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke értékeli a választások eredményeit. Zúg a Bálna előtt a "Viktor! Viktor!"

22.49 (LMP) UPDATE: az LMP pártközpontjában a backstage-nél Schiffer András megtiltotta a fotósoknak és kamerásoknak, hogy felvételeket készítsenek a különteremben tartózkodókról. A belépőket ellenőrző biztonsági ember mindenkit elküld, aki próbálkozik. Az intézkedés oka nem ismert.

22.48 (Jobbik) Az egyik párttag dühösen vitatkozik az egyik újságíróval, miután nem tud vagy nem akar arra a kérdésre válaszolni: Mit jelent számodra magyarnak lenni.
- Szégyelld magad, te mered magad újságírónak nevezni?! Erre az egyszerű kérdésre sem tudsz válaszolni? Ezt nem hiszem el!
- Bonyolult kérdés - motyogja zavartan az újságíró.
- Mi ezen a bonyolult! Emberek, ez az ember itt nem tudja, mit jelent számára magyarnak lenni - rikoltja oda társainak, akik odajönnek. Az újságíró némán eloldalog, az asszony tovább fortyog, még mindig dühösen.

22.47 (MSZP) Úgy tudjuk, az MSZP vezetősége elnökségi ülést tart, ahol értékelik a választás eddigi eredményeit.

22.46 A szavazatok 62,85 százalékának összesítése után így nézne ki a parlamenti patkó: Fidesz 134, baloldali összefogás 39, Jobbik 26 képviselő.

22.45 (FIDESZ-KDNP) A hangulat kezd a tetőfokára hágni, a közönség már annyira várja Orbán Viktort a Bálna külső helyszínén, hogy gyakorlatilag mindenkit megéljeneznek, aki megjelenik a színpad környékén.

22.43 Széles Gábor vállalkozó (és Békemenet-aktivista) Facebook bejegyzése: "Gyurcsány, Mesterházy, Bajnai féle handabandázásnak tragikus következményei lesznek a baloldalra!"

22.41 (Jobbik) - Ezt a meccset elvesztette a baloldal! - jelentette ki az egyik szimpatizáns, a többiek helyeselnek. Finoman szólva nem bánkódnak emiatt. Az idő gyorsan megy a szimpatizánsok számára, az események felgyorsultak: svédasztalt leszedték, az emberek egyre izgatottabbak, egyre hangosabban beszélgetnek. Érezni: lassan, de biztosan közeledünk a végkifejletthez. A hangulat még mindig jó, inkább hasonlít egy kellemes, oldott állófogadáshoz, mintsem letört, eredményektől tartó gyűléshez. Látszik: elégedettek, félelemre semmi okuk.

22.40 (LMP) - Eltűntek a szendvicsestálcák, a kókuszgolyó is elfogyott, és a tömeg létszáma is lecsökkent a LMP pártközpontjában. Az itt maradt eredményvárók közül egyre többen fanyalodnak rá a kirakott zöldalmákra. Az előzetes eredményekhez képest több szavazatra számítottak: 60 százalékos feldolgozottságnál nem érik el az 5 százalékot, pedig korábban 7,5 százalékot jósoltak.

22.39 60,52 százalékos feldolgozottságnál: Fidesz-KDNP 45,52, baloldali összefogás 24,35, Jobbik 21,32, míg az LMP a parlamenti küszöb alatt: 4,78 százalék.

22.36 (MSZP) A székházból kijövő Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter a hvg.hu kérdésére, hogy mit szól az eredményhez, csak annyit mondott: "Mit szóljak? Szomorú. Majd hozzátette: Budapestet talán még megnyerhetik, és még nem biztos a Fidesz kétharmada.

22.35 (Jobbik) Az egyik körzetben megelőzte ellenfelét az egyik jobbikos jelölt, minden eddiginél nagyobb tapsvihar tör ki. Az idős rajongó is kiveszi a részét az ünneplésből. Az emberek egyre jobban várják, hogy Vona Gábor megérkezzen. Az egyik idős hölgy szinte bálványként tiszteli a Jobbik elnökét: - Kimondja, amit mások nem mernek. Végre egy igaz ember.

22.30 (Fidesz) Megérkezett Tarlós István főpolgármester a Bálnába

22.26 (DK) Állítólag színpadot is állítottak volna a Lovag utcában a DK rendezvényének helyszínén, de úgy tűnik, a parti érdeklődés hiányában most elmarad, alig van valaki a helyszínen...

22.24 (Jobbik) Az este alatt először fordul elő, hogy a tömeg éljenzés helyett felmordul, a tévében hallottak egy nekik nem tetsző dolgot. A pillanatnyi rosszkedv azonban rögtön elmúlik, felváltja gyorsan a tapsvihar. Az emberek csoportokba verődve, izgatottan beszélgetnek, a fel-felcsapó tapsvihar nyomja csak el néha.

22.23 (FIDESZ-KDNP) Rétvári Bence a KDNP politikusa arra kérdésünkre, hogy szerinte lesz-e kétharmad, így válaszolt: „a lényeg az 50%, ez azt jelenti, hogy győzünk és kormány folytathatja a munkát. A kétharmad már csak hab lenne a tortán”.

Ugyanitt: Orbán Viktor még mindig nem bukkant fel a Bálnában.

22.22 55 százalékos feldolgozottságnál: Fidesz-KDNP 45,9, baloldali összefogás 24,3, Jobbik 21,4, LMP 4,8 százalék.

22.19 (Együtt) Hatalmas üdvrivalgás: a kivetítőn futó ATV-műsorban bevillantották, hogy a fő rezsiharcos Németh Szilárd vesztésre áll a körzetében a baloldali jelölttel szemben. Gyurcsány Ferenc lendületes tévényilatkozatát pedig gyakori taps, nevetés, tetszésnyilvánítás, fütty kísérte. Mintha az Együtt-hívekben a DK elnöke tudta volna ma este eddig a leginkább a bizakodást feléleszteni.

22.16 (MSZP) Az MSZP székház előtt mindössze három-négy nyugdíjas álldogál, egyiküket meg is kérdeztük, miért jött: – Harmincöt éve rájuk szavazok – mondja a 77 éves Lepés Gáborné. – Annyira szerettem volna, hogy nyerjenek, de ahogy néztem a tévéműsort, ez már nem nagyon fog összejönni.

22.13 47,16 százalékos feldolgozottságnál így néz ki az országgyűlés: 134 fideszes, 39 baloldali és 26 jobbikos képviselő.

22.05 Budapesten egyelőre Összefogás-Fidesz-KDNP 10-8. Országosan nézve: 106 egyéni választókerületből 96 helyen vezet a Fidesz.

22.08 (Jobbik) Egy pár együtt jött az eredményeket végigizgulni, összeölelkezve sétálnak. Azt mondták, örülnek a sikernek, bár azt mondják: - A Jobbiknak kellene nyerni, ha lenne igazság - mondja az asszony, majd belekarol a párjába, és sétálnak tovább. Az italpult egyre nagyobb népszerűségnek örvend, bár úgy tudjuk, szesz nincs. Az üdítők, a kávé és a hasonló, természetes serkentőknek azonban igen nagy a keletje, de úgy tűnik, alaposan feltankolták a készleteket, továbbra is pótolnak mindent a sürgölődő pincérek.

21.57 (Liberális Párt) Fodor Gábor elnök: – Tudtuk, hogy a magasabb részvételi arány nekünk kedvez, ez nem jött be, sajnálom...

21.56  Bár még nincs végeredménye a parlamenti választásoknak, a Die Zeit német lap online kiadása már tényként kezeli Orbán Viktor és a Fidesz választási győzelmét, hozzátéve: a kétharmados többség egyelőre bizonytalan – írja a hvg.hu. "Orbán Viktor újra megnyerte a magyar választásokat. A magyarok szeretik őt" – írja a lap, mely öt okot sorol fel, amiért Orbán nyerte a választásokat. Az első az "új nemzeti érzés", a második, hogy Orbán "erős ember", a harmadik a bankok elleni harc, a negyedik, hogy a recessziónak vége, az ötödik pedig a lap szerint az, hogy gyenge az ellenzék.

21.53 (DK) Dobrev Klára nyilatkozott, elmondása szerint ma este nem lesz nagy buli. - Reggel 7-kor Feri futni megy, délelőtt pedig már elnökségi megbeszélés van - mondta Gyurcsány Ferenc felesége. Hozzátette, így bármi is lesz a választások eredménye nem fognak sokáig kimaradni férjével.

21.52 (Jobbik) Balczó Zoltán alelnök: - Nagyon biztató, hogy a választókerületek jelentős részében a Jobbik jelöltjei olyan bizalmat kaptak, hogy megelőzik a sokpárti összefogás jelöltjeit.

21:50 (LMP) - Lassan csordogálnak be az eredmények, az LMP backstage részlege felé vezető folyosón rövid beszélgetés hallatszik:
"– Szevasz Anti, szarban vagyunk.
– Hmm-hmm..."

21.50 (MSZP) Kormos Kata, az MSZP szóvivője: a feldolgozottság mértéke miatt korai lenne bármit is értékelni. Gulyás Gergely helyében nem lennék ennyire bizakodó (aki ugyebár "kihirdette" a választás végeredményét).

21.48 35,92 százalékos feldolgozottságnál: FIDESZ-KDNP 46,87 százalék, baloldali összefogás 23,15 százalék, Jobbik 21 százalék, LMP 4 százalék felett.

21.47 (Fidesz) Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese: Kijelenthető, először fog előfordulni, hogy egy jobb-közép polgári kormány két ciklusban fog kormányozni.

21.46 (Együtt) Az Együttnél Tamás Gáspár Miklós marxista filozófust láttuk a tömegben.

21.44 (DK) Gyurcsány Ferenc szerint nagyobb az esélye, hogy most mégsem lesz kormányváltás, ám ennek ellenére biztosított mindenkit arról, hogy holnaptól sem lesz megalkuvás a DK részéről, ugyanúgy fognak politizálni mint eddig.

21.44 (Jobbik) - Veszprémben is jól állunk! - kiáltotta a Jobbik eredményváróján az egyik szimpatizáns hölgy. A párttagok és szimpatizánsok együtt izgulják végig a televíziós közvetítéseket. Többen mosolyogva hallgatják az eredményeket, úgy tűnik, az eddigi eredmények lelkesítik őket. Az emberek lassacskán otthagyják a svédasztalt, és mindenki a televíziók köré gyűlik. A sétálgatók is abbahagyják a céltalan sétát, egyre izgatottabban ülnek a kivetítők előtt. Szimpatizánsok egy csoportja tapssal köszönti az egyik másodikként befutót, egy első helyen végző jelöltet komplett tapsviharral üdvözlik. 

Az emberek örülnek, sokan azt mondogatják, nem is számítottak ekkora sikerre, egyre lelkesebben fogadják a híreket, egyre erőteljesebben tapsolnak, egy körben ülő, idősebb szimpatizánsokból álló csoport örömében kurjongat is. Az egyik férfi nagyon örül az eredményeknek, csupán azt kifogásolja, hogy a pártot a televízióban kék színnel jelölik.

21.40 (FIDESZ-KDNP) Olasz újságírók kérdezik értetlenkedve, helyszíni kollégánkat, miért van az, hogy egyes emberek el vannak különítve a többiektől. Még jobban meglepődött, mikor megtudta az két elzárt csoport a VIP és a média.

21.40 Úgy tűnik, Kuncze Gábor, aki a szigetszentmiklósi körzetben indult, veszíteni fog.

21.38. (Együtt) Az Együtt-bázison a budapesti választókörzetek részeredményeinek ismertetésénél hangzottak fel az első örömujjongások és tapsok, hiszen a fővárosban jól állnak a baloldal jelöltjei a részfeldolgozottságnál. Ha vidékre néznek, már nincs ok az örömujjongásra...

21.37 (MSZP) Az izraeli nagykövet kijött a székházból, beszállt az autójába, és elment. Azt mondják, hamarosan átjön az MSZP székházába Gyurcsány Ferenc.

21.35 Budapesten 18 választókerületből 9-ben a baloldal vezet. Vidéken azonban elég rosszul áll.

21.32 29 százalékos feldolgozottságnál a Fidesz 47 százalékon, az MSZP 22, a Jobbik 21 az LMP 4 százalékon áll.

21.24 (FIDESZ-KDNP) "Merre tovább?" - kérdezte Oszter Sándor a Balnában, mikor felért a mogólépcső tetjére. A biztonságiak hamar eligazították a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészt.

21.20 (DK) Gyurcsány Ferenc visszafogott. A közvélemény-kutatásokat nem kommentálja, de reméli, öt DK-s is lesz a Parlamentben. A Lovag utcában mintegy félszázan várták. Egyikük Ujházi Marika, hatvan év feletti Gyurcsány-fan. Egy dohszagú kapualjban álldogál, kormányváltásra vár. Vele beszélgettünk.
- A Feri kell kormányfőnek!
- Találkozott már vele személyesen? - kérdeztük.
- Igen, több fórumán jártam. Szeretet árad belőle. Éreztem, ahogy megérintett.
- Hol érintette meg?
- A vállamon. Rátette a kezét, amikor beszélgetett velem.

Jóval később jut eszünkbe, a tárgyalás szünetében Gyurcsány lapunknak azt mesélte, előfordul, néha összekeverik Orbánnal. A bizonytalanság érzése suhan át rajtunk. Végül is melyikük simogatta meg Ujházi Máriát a József Attila-lakótelepen?

21.07 (DK) Megérkezett Gyurcsány Ferenc!

21.06 (FIDESZ-KDNP) A hvg.hu szerint az első kormányzati politikus, aki kiment a fideszes rajongók közé, az Hoffmann Rózsa volt. Sültkolbászt evett, de valószínűleg nem ízlett annyira neki, mert az egyik kuka tetejére helyezte a maradékot. Ezután megkörnyékezték őt a rajongók, és átölelve fotózkodtak vele.

21.06 (FIDESZ-KDNP) BRÉKING ÉS DRÁMA! Andy Vajna egyedül, felesége nélkül érkezett a Fidesz rendezvényére.

21.02 (DK) Ha az árakra pillantunk, meg kell állapítanunk, némi megnyugvásra csak a sörlap adhatna okot: nyárközepi, balatonparti vendéglők árfekvése köszönt ránk a deres áprilisban: a Dréher korsója 690 forint. Tanulmányutunk végére megérkezik Eörsi Mátyás is, korábbi SZDSZ-es képviselő. Pohárnyi vörösbort kér, így konyakügyi kérdésekkel nem vegzáljuk.

20.53 (FIDESZ-KDNP) Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István is megérkeztek a Bálnába.

20.52 (FIDESZ-KDNP) Tanácstalan újságírók toporognak a büfé előtt, hiszen a - büfés néni elmondása szerint - mindegyik szendvics nagyon intenzív ízvilággal van megálda, azaz tele van hagymával, a médiamunkások pedig még interjúkban reménykednek az este folyamán...

20.46 (MSZP) MSZP-s politikusnak egyelőre nyoma sincs, lent a ház előtt kedélyesen csevegnek egymással az újságírók. Aki éppen nem bent pogácsázik...

20.41 (Együtt) Bár mától újabb négy év van rá megnyerni őket, de az Együtt-PM népszerűsége most azoknál lehet a legalacsonyabb, akik a vasárnapi kerékpározásból, kutyás sétából, nagy bevásárlásból (zsugorfóliányi ásványvizekkel a hónuk alatt) térnek haza, és itt laknak a Madách Imre út környékén. Ők megküzdenek, mire átjutnak a rendezvényterületen.

Az itt összegyűlt tömegben amúgy eddig egyetlen celebet (színészt, zenészt, modellt, sportolót stb.) nem fedeztünk fel.

20.32 (FIDESZ-KDNP) Megérkezett az egykori köztársasági elnök, Schmitt Pál, felesége társaságában. Ráadásul újabb celebek is felbukkantak a Bálnában, Schobert Norbert nejével, Rubint Rékával jelent meg a Fidesz rendezvényén. Utánuk pedig befutott még egy Édes élet szereplő, Bárdosi Sándor, oldlalán a feleségével.

20.30 (Együtt) Az Együttnél kitették a kivetítőre az ATV élő adását.

20.30 (Jobbik) Volner János alelnök kijelentette, hogy sokkal többre számítanak az eddig tippelt 18 százaléknál. A jelenlévők közül többen is azt beszélik, hogy bizony 18 százalék felett lesz a párt. A hangulat továbbra is optimista.

20.28 (MSZP) Egy diplomata rendszámú kocsi fékezett le az MSZP székházánál, és a Magyarországra akkreditált izraeli nagykövet, Illan Mor szállt ki az autóból, majd besietett a székházba.

20.27 (DK) Befutott Vadai Ágnes, a DK alelnöke. Egyelőre ő az estére meghirdetett kosztümverseny győztese. Visszafogott elegancia, láthatóan a tv-stábok bejelentkezéseire készült. Másfél órát kér a pontos elemzéshez. Bármi lesz is az eredmény,átvonulnak az MSZP-hez, szövetségesükhöz. Győzelem, győzelem ismételgeti egy interjú befejeztével, egy kérdésre. Csak találgatjuk, mire is gondolhat pontosan.

Mindeközben Kerék-Bárczy Szabolcs a bárpultnál álldogál és üditőzik, Balázsovits Lajos színész-rendező pedig néhány ismerősét üdvözli.

20.22 A 12. kerületben már megkezdődött az urnabontás

20.19 10 perc múlva lezárulhat a szavazás. Nemzeti Választási Iroda csak az összes szavazókör bezárása után kezdi közölni a választás előzetes, tájékoztató részeredményeit. A 10 386 szavazókörből néhány fővárosit - az átjelentkezéssel szavazók nagy száma miatt - még mindig nem zárhattak be, várhatóan ez este fél 9 körül történhet meg. Azokban a szavazókörökben, amelyeket sikerült este 7 órakor bezárni, már megkezdték a szavazatok összeszámlálását, és ezeket fel is töltik a választási informatikai rendszerbe - írja az MTI. 

20.15. A Századvég szerint is a Fidesz, a baloldali összefogás, a Jobbik és az LMP juthat be a parlamentbe– írja a hvg.hu. A Századvég Alapítvány vasárnapi elemzése szerint a Fidesz-KDNP 47-51 százalékos, a baloldali közös lista 19-23 százalékos, a Jobbik 18-22 százalékos, az LMP 3-7 százalékos eredményre számíthat a szavazatok összeszámlálása után. A Századvég felmérése alapján a végleges részvételi arány 60-62 százalék közé várható.

20.15 Biatorbágyon betelt az urna, számolt be róla az MTI. Egy mozgóurnát állítottak be a helyére a szavazókörben.

20.10 (Jobbik) - Adjon az isten szebb jövőt - toppant be egy 94 éves férfi kísérőjével együtt az eredményváróra. A bácsi minden jobbikos megmozdulásra igyekszik elmenni. Ezúttal öltönyt húzott, sál alakú magyar zászlót vett a nyakába, és kijelentette, hogy győzni fognak. 

20.05 (Jobbik) - Manipulatív becsléseken alapuló számokkal nem foglalkozunk - reagált arra Novák Előd, a Jobbik szóvivője, miszerint az első becslések szerint 18 százalékot kapott párt. A Jobbik eredményzárója a Kongresszusi Központban van, ahol még a hidegtálas asztal is a nemzeti színekben pompázik. Vona Gábor pártelnököt nem látni, állítólag egy, a sajtótól elzárt helyen van. Száz felett az érdeklődők száma, de a sajtótól is sokan vannak, sőt, állítólag a külföldi média képviselői is a helyszínen tartózkodnak.

19.59 (FIDESZ-KDNP) Megérkezett Szalai Vivien a Zuschlag könyv szerzője a Bálnába és gyorsan elsietett a VIP-be.

19.58 (Együtt) Nem állítanánk, hogy euforikus a hangulat az Együtt-PM-nél, leginkább a "balsejtelemmel vegyes feszült várakozás" jellemző az egybegyűltekre. Jávor Benedek most az ügyeletes interjúember, sorra adja a nyilatkozatokat, az imént külföldi újságíróknak, angolul. Nem tudjuk, mekkora volt a rendőri jelenlét a tegnapi DVSC - Győr NB I-es rangadón, de a Rumbach Sebestyén utcában, a BKK központ oldalában három rendőrségi kisbuszt és egy járőrkocsit számoltunk össze, egy csomó készenléti rendőr ácsingózik mellettük.

19.56 (DK) A Demokratikus Koalíció a Lovag utcában rendezkedett be. Impozáns helyen, a New Orleans-ban gyülekeznek, ami sajátos átmenet a lokál, az étterem és a koncertterem között. A bejáratnál karszalagot kapunk, néhány párttaggal is összefutunk. Az utcát lezárták az autók elöl, nagyjából tucatnyi rendőrt látunk, többségük egy mikrobuszban pihen. Tőlük nem messze néhányan azon hezitálnak, ide jöjjenek-e vagy inkább a Jókai utca elé, ahol az MSZP fejesei gyülekeznek.

Mi a helyzet Gyurcsánnyal? Egyelőre nem leljük, kilenc óra körül érkezik. Addig is gyorsan rögzítjük, mit mondtak róla politikai elemzőnek felcsapott, utcán várakozó szimpatizánsai: a választásból jól jöhet ki, annak ellenére, hogy kormányt vélhetően nem alakíthat. Gyurcsány listás befutó helyen van, parlamenti tagsága biztos.

A Kormányváltók jó szereplése esetén több DK-s lesz az új Parlament tagja. Hatalmas vereség esetén pedig nagy eséllyel aspirálhat a baloldal vezetői szerepére, akár sutba is vághatja Mesterházyt. Bár, ez nem kizárt a Kormányváltók sikere esetén sem. Meg, ezen kívül minden más, eddig nem ismertetett esetben. Legalábbis itt így látják.

19.53 (MSZP) Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, bár még csak előzetes adatok vannak, örült volna, ha magasabb a választási részvétel. Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a Fidesz - várható győzelméről -, Lendvai azt mondta, mindez egyáltalán nem tenne jót az országnak.

19.51 (FIDESZ-KDNP) A miniszterelnönknek még nyoms sincs a Bálnában, azonban Kubatov Gábor, Nyitrai Zsolt és Rogán Antal felesége is megérkezett, utóbbi framerdzsekit vett fel az alkalomra. Egyelőre nincs nagy bulihangulat, az arcok gondterheltek, hiszen a pletykák szerint egyelőre nem biztos a 2/3.

19.34 (MSZP) Megérkezett Gúr Nándor a párt alelnöke. Fél órán belül immár negyedszer haladt el az MSZP székháza előtt egy rendőrségi mikrobusz, a benne ülő rendőrök élénken figyelték, a ház előtt várakozó újságírók hadát.

19.28 (MSZP) Az éppen a süteményes asztalnál falatozó újságírók nagy meglepetésére megjelent Mesterházy Attila, aki kezet fogott a tollforgatókkal, ám kategorikusan elhárította az interjú lehetőségét, majd gyors léptekkel tovább sietett.

19.25 (FIDESZ-KDNP) Az első hivatalos megszólaló a Bálnánál, a Fidesz-KDNP hivatalos eredményvárójánál. Kocsis Máté kommunikációs igazgató röviden közölte, hogy örül annak, a magyarok éltek állampolgári jogukkal, és elmentek szavazni, valamint örvendetes, hogy minden eddigi választásnál kevesebb jogsértés történt.

Eredményekről azonban csak később tud beszámolni. A kormányzó pártszövetség teljes kommunikációs stábja már a helyszínen van, Rogán Antalt, Selmeczi Gabriellát és Rétvári Bencét már látni, Orbán Viktort azonban még nem.

19.08 (EGYÜTT) Hét óra után nyolc perccel megérkezett Bajnai Gordon, taps és ováció fogadta. Fehér ingben van, nyakkendő nélkül, sötét öltönyben. Azt mondja, sűrű napja volt, hatkor kezdett, fura volt, hogy még a választás napján is lehetett kampányolni.

A legpitiánerebb húzásnak minősítette, hogy kordonokkal megpróbálták lezárni azt a közterületet, ahol az Együtt-PM felállította választási központját. (Az otthagyott munkagépet egyébként nemzeti színű és pártzászlókkal díszítették ki.

Bajnai enyhe csalódottságának adott hangot, hogy kevesen mentek el választani,kevesebben, mint négy éve. - Úgy tűnik, ma nagyobb a közöny, a félelem vagy a reményvesztettség - fogalmazott.

19.01 A Nézőpont Intézet első felmérése szerint a Fidesz-KDNP-re a résztvevők 48 százaléka szavazott, a kormányváltó összefogásra 27 százalék, a Jobbikra 18 százalék, az LMP-re pedig 6 százalék. A szavazóhelységből kijövőket kérdezgették.

19.00 Lezárult a szavazás.

18.58 Egy ittas embert vittek el a rendőrök az egyik füzesabonyi szavazókörből - tájékoztatta az egri jegyző a távirati irodát. - A részeg ember személyi nélkül akart szavazni, majd amikor ezt nem engedték, verni kezdte az asztalt. A rendőrök vitték el fel a felhevült egyént.

18.55 Legkésőbb 8 órára valamennyi szavazókörben be tud fejeződni a szavazás - mondta Pállfy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap az MTI-nek.

18.42 (FIDESZ-KDNP) A Fidesz rendezvényén a Bálna előtt székek, színpad és kivetítő várja az embereket. A képernyőn a Hír TV Orbán Viktor interjúja megy. A nagyjából 100 ember, aki jelenleg ott van ezt nézi. A majálisi hangulathoz hozzátartozik a kolbász (1250 Ft + kenyér 50 Ft) és a sör (250 Ft).

18.25 (FIDESZ-KDNP)Helyszíni tudósítónk beszámolója szerint a budapesti Bálnában, ahol a Fidesz rendezvénye van, a hangszórókbőól a Pa-dö-dő Bye Bye Szása című száma szól. 

18.15 Meghalt egy idős férfi az egyik szentendrei óvodában kialakított szavazókörben vasárnap délután, a haláleset miatt másfél óráig nem lehetett voksolni - közölte a Szentendre központú választókerület választási irodájának vezetője az MTI-vel.

Délután 15 óráig 45,02% szavazott

15 óráig a szavazásra jogosultak 45,02 százaléka adta le szavazatát. Az NVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 17.30 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

Rosszul lett egy bizottsági tag Hódmezővásárhelyen

Rosszul lett a hódmezővásárhelyi Nyár utcai iskolában kialakított 32-es számú szavazókör szavazatszámláló bizottságának egyik tagja - tájékoztatta Korsós Ágnes főjegyző vasárnap az MTI-t

A testület elnökhelyettesét a mentők kórházba vitték. A szavazókörben 10-15 percre szünetelt a szavazás. A bizottság hét taggal folytatja munkáját, a szavazás rendben folyik tovább - közölte a helyi választási iroda vezetője. 

Hazavitte a szavazólapokat egy választó Komlón

Hazavitte a szavazólapokat, majd otthon választott a jelöltek és pártlisták közül egy választópolgár Komlón vasárnap - tájékoztatta a baranyai területi választási iroda vezetője az MTI-t.

Göndöc András elmondta: amikor a szavazó visszatért a lapokkal, arra hivatkozott, hogy nem volt toll a szavazófülkében, a szavazatszámláló bizottság azonban nem engedte leadni a szavazatát.

(A szavazásról készült galériánkért ide kattintson)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15177945_auto_resized.jpg
origo.hu

Lebuktatta magát L.L. Junior 18 évvel fiatalabb szerelme

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/9022_resized.jpg?avcount=1664797809
origo.hu

Rejtélyes sorozatgyilkos szedi áldozatait Kaliforniában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15177219_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Drámai részletek: Kiderült, hova került a megkéselt nyírteleki fitneszmodell kislánya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15178736_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Vérben úszva könyörgött az életéért a csepeli késelés áldozata

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15175552_auto_resized.jpg
ripost.hu

Megrázó fotók: gyerekek is áldozatai lettek a szörnyű összecsapásnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15177960_auto_resized.jpg
vg.hu

A magas rezsiszámlától rettegve szabadulnak a családi házaktól a magyarok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/9024_resized.jpg?avcount=1664797809
origo.hu

Döbbenetes részletek derültek ki a vasárna éjjeli buszmegállóban történt halálos gázolásról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/9029_resized.jpg?avcount=1664797809
origo.hu

Vállalkozónők figyelem, ősszel ismét indul Dobbantó tréning!(x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/8975_resized.jpg?avcount=1664797809
metropol.hu

Téged is lázba hoznak a LEGO® -s fejtörők? Akkor eljött a Te időd!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15175156_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Pánik: egyre többekre hoz frászt ez a házakba is bemászó állat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/9030_resized.jpg?avcount=1664797809
she.life.hu

Lelki problémák és sport: a súlyzózás nem fogja megoldani az életed

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2022/10/sIuhisEEUWCgwuoyX-qXtKFLvkmqinuR5wtFoXVHowg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2I4NTlkMmNjMGVjZTRhZTQ4ZWFlNzg4NDcwOTQ0YTM5.jpg
Időjárás

Hatalmas fordulatot vesz az időjárás: erre biztosan senki sem számított