Aktuális

Pilótája rabolta el a maláj gépet?

Bors

2014. március 16. vasárnap 17:00

Politikai fanatikus az eltűnt maláj gép pilótája – derítette ki az FBI. Az amerikai nyomozók arra gyanakszanak, hogy a repülő nem zuhant le, hanem a pilóta elrabolta, utasai pedig jelenleg túszok.

Minden idők egyik legjobban szervezett terrorakciója állhat a maláj gép s fedélzetén 239 ember eltűnése mögött. Az ügyben már az FBI is nyomoz, és szakemberei arra gyanakszanak: a Boeing 747-es nem baleset miatt tért le az előírt útvonalról. Erre utal az is, hogy eltűnése után hét órával még fogni lehetett a gépről érkező kommunikációs jeleket.

A malajziai hatóságok átkutatták a kapitány és a másodpilóta otthonát, feltérképezték a személyzet és az utasok társadalmi, gazdasági és politikai hátterét. Így derült ki, hogy az 53 éves kapitány, Zaharie Ahmad Shah politikai fanatikus, az ellenzéki vezér, Anwar Ibrahim híve. A politikust öt évre börtönbe zárták szexuális bűncselekményekért, követői szerint koholt vádak alapján. Shah a felszállás előtt pár órával állítólag egy politikai rendezvényen tűnt fel, tiltakozva az ellenzéki politikus elítélése ellen. A másodpilótánál nem találtak gyanús adatot, de úgy vélik, tudnia kellett a gépeltérítésről, különben riasztotta volna a földi irányítást, amikor kapitánya letért a kijelölt útvonalról.

A maláj miniszterelnök, Najib Razak szombaton már be is jelentette, hogy az MH370-es járatot szándékosan kormányozták el úti céljától. A repülőgép utáni keresésben 43 hajó, 58 repülőgép és összesen 15 ország vesz részt a Dél-Kínai tengertől a Bengáli-öblön át az Indiai-óceánig.

További cikkek

Gyilkosság

Hat családtagjával végzett a vérfertőző lelkész

Tragédia

„Olyan hívást kaptam, amit egyetlen szülő sem akar” – zokogta az apuka, aki elvesztette a gyermekét

Ez is érdekelhet