Aktuális

Nincs felelőse a brutális gyerekkínzásnak?

Bors

Létrehozva: 2014.01.11.

Döbbenetes eredménnyel zárult a Pest Megyei Kormányhivatal vizsgálata, amit annak a családnak az ügyében folytattak, ahol a szülôk kínozták a gyerekeiket.

A gyermekvédelmi szakembereket is felháborította a Pest Megyei Kormányhivatal vizsgálatának eredménye, amely megállapította: senki nem hibázott, amikor évekig nem vették észre, mi folyik a családban. Mint megírtuk: egy házaspár évekig kínozta a gyermekeit. Éheztették, rovarokkal, patkányhússal etették, rendszeresen verték és gyakorta megerőszakolták őket.

„A gyermekekkel kapcsolatban álló védőnő, gyermekorvos, óvoda, iskola, illetve a gyermekjóléti szolgálat nem észlelte a gyermekek szexuális bántalmazását” – idézte az Index a vizsgálat eredményét. Nos, ennek némiképp ellentmond a gyerekek iskolaigazgatójának korábbi nyilatkozata, aki szerint négy évig hiába jelezték különböző fórumokon (rendőrség, gyámhatóság, családsegítő), hogy baj van, semmi sem történt. Kerestük az igazgatónőt, de most nem kívánt nyilatkozni.

A Bors információi szerint a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek nagy részét is felháborította a vizsgálat eredménye. – Magyarországon nincs gyermekvédelmi alapellátás. A törvényi, intézményi feltételek lehetetlenné teszik ezt – írta egy szakmai levelezőlistán egy szakember, aki kéri kollégáit: ne személyes sértésnek fogják fel a szavait. – Lehettek bármily rendesek, elkötelezettek, hősiesek is: a gyermekvédelmi alapellátás rendszere nélkül mindez édeskevés.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megkeresésünkre nem kritizálta, a kormányhivatal által lefolytatott vizsgálatot, lényegében megismételték annak eredményét. Hangsúlyozták: „fontos a gyermekvédelmi rendszer megerősítése”, de a kormányhivatal munkáját nem kívánják felülbírálni. Ez alapján úgy tűnik: rendszerszintű problémáról van szó.

Az alapvető jogok biztosának felszólítására a cikket 2014 április 29-én az Adatvédelmi Irányelv 2. cikk a) pontja alapján módosítottuk.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek