Aktuális

Évekig tartó kínt okoz egy koccanás

Bors

2014. január 7. kedd 17:00

Bár idén nincs hó, az utak csúsznak, és sajnos gyakori az autós koccanás, ütközés. Ha bekövetkezik a baleset, az ütközés sokszor nagy erővel rántja előre és hátra a fejet. Ez többféle következménnyel járhat.

Az ilyen baleset miatt bekövetkező sérülést whiplashnek, azaz ostorcsapás-sérülésnek nevezzük. Ilyenkor a nyak bizonyos szakaszai nagy lendülettel a saját természetes ívükhöz képest ellentétes irányba rándulnak. Ez olyan mozgástartomány, amit nem használunk a nyak normális mozgása során. Az ostorcsapás-sérülés okozta rendellenességek elnevezés alatt súlyos és hosszú ideig gyógyuló sérüléseket értünk.

Mi történik a nyakban?

A baleset során a csontokban törés általában nem keletkezik, de a nyak kisízületei megrándulnak, az izmokban, szalagokban apró szakadások következnek be. A csigolyák közötti porckorongok sérülhetnek, megrepedhetnek és akár sérv is kialakulhat bennük. Megrándulhatnak a gerincvelőből kilépő idegek.

Az ostorcsapás-sérülés akkor keletkezik, ha a nyak a nagy lendület miatt természetes mozgásához képest ellentétes irányba mozdul

Állandó fáradtság és fülzúgás kíséri

A baleset következménye hetekig, de akár évekig tartó fájdalom, mozgáskorlátozottság lehet. A nyak, váll, vállöv, felkar izmai fájdalmasak és merevek lesznek, ez a merevség lapockánk, vállunk, karunk mozgását, izomerejét is gyengítheti. Az idegrendszert érő trauma fejfájást, fülzúgást, szédülést okoz, sőt még az állkapocs ízülete is érintett lehet, ami rágáskor okoz fájdalmat, és állandó fáradtságot, idegrendszeri túlérzékenységet is tapasztalhatunk.

Súlyosabb esetben előfordulhat depresszió, elalvási nehézségek, a mindennapi stressz tűrésének romlása, a fájdalomcsillapítók szedése miatt kialakulhat gyógyszerfüggőség.

Segít a gallér

Ha valaki ilyen típusú sérülésről panaszkodik, először röntgenfelvételt készítenek a nyaki szakaszról, hogy kimutatható-e bármilyen szöveti, csontos vagy lágyrészt érintő elmozdulás, sérülés. Amennyiben nagyon súlyos tünettel kerül valaki orvoshoz, MRI (mágneses rezonancia) felvételt is készítenek. Nem minden esetben látszik a képalkotó vizsgálatokon a sérülés, gyakran nincs nyoma elváltozásnak.

Az orvos attól függően dönt a kezelés hosszáról és fajtájáról, hogy milyen súlyosak a beteg tünetei. Nyugalomba kell helyezni a nyakat, ezért gyakran puha rögzítő gallért, Schanz-gallért kell viselni, amit eleinte még éjszaka sem szabad levenni. Ez a gallér megtámasztja és tehermentesíti a nyakat, csökkenti a nyakmozgásokat, ezáltal enyhíti az izmok görcsét, merevségét így megelőzi a további sérülések kialakulását és segíti a gyógyulást.

Ha már elhagyható a gallér éjszakai használata, megfelelő párnával tudjuk a fejet alátámasztani és megnyugtatni a nyakizmokat pihenés közben. Gyógyszeres kezelésként fájdalomcsillapítókat, izomlazítókat, gyulladáscsökkentőket kap a beteg.

Lazítani kell az izmokat

Fizioterápiás kezelés során először nagyon finom nyaki mozgásokat szabad csak végeztetni, óvatos masszázst, és izomlazítást javasolunk. A kezelésekre érdemes heti 2-3 alkalommal járni. A rehabilitáció elején kerüljük a nyak erős előre-, hátra hajlítását, inkább a fej finom oldalra forgatásával kezdjük a mobilizációt.

A hát, vállöv lazítása, vállmozgatások is szükségesek a gyógyuláshoz, sőt később a gerinc egészét is tornáztatni kell a kezelések során. Fontos, hogy otthon is végezzük el azokat a gyakorlatokat, amelyeket a gyógytornász összeállított! Ha az orvos megengedi, akkor el lehet, sőt el is kell hagyni a gallér viselését, hogy elkerüljük az izmok túlságos gyengülését. Ha nagyon makacs és hosszan tartó az izommerevség és a fájdalom, a Dévény-módszer segíthet az idegrendszer stresszének enyhítésében.

Ízületi gyulladással veszélyesebb

Vannak olyan betegségek, amelyeknél különösen vigyázni kell, és lehetőség szerint kerülni kell az ilyen balesetek előfordulását, ilyen például a reumás ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis). Ennek folyamata az ízületek krónikus gyulladásával, szalagok szakadékonyságával és ízületi elmozdulással jár, és már a betegek több mint felénél a második év után kimutathatóak a nyaki gerincen különböző elváltozások.

Ezen túl sokszor a betegséget enyhítő gyógyszerek, szteroidok szedése gyengíti a stabilizáló struktúrákat, sérülékenyebbé teszi azokat, ezért nem tudnak megfelelő védelmet nyújtani, így a nyak, gerincvelő épsége veszélybe kerül.  

Vigyázzon magára!

A baleseteket sajnos nem mindig tudjuk elkerülni, de van, amit tehetünk biztonságunk érdekében. Az autóban jól beállított, megfelelő magasságban elhelyezett fejtámla csökkenti a fej hátrarándulásának mértékét. A biztonsági öv használata elengedhetetlen, ha vannak az autóban légzsákok, azok tompítják az ütközés fejre ható erejét.

További cikkek

Havazás

Kiadták a riasztást: Ezeket a megyéket borítja be mindjárt a hó

Botrány

Autót akartak feltörni, nyilvános szex lett belőle

Ez is érdekelhet