Növényvédőszer- és állatgyógyszer-maradékok, adalékanyagok, az elszennyeződött környezetből bekerülő káros vegyületek rontják élelmiszereinket, az új technológiákkal pedig genetikailag is módosítják azokat. Sokakat aggaszt, hogy azt sem tudjuk, tulajdonképpen mit eszünk és iszunk. Senki nem vizsgálja, hogy a táplálékban található anyagok milyen hatással vannak hosszabb távon a szervezetre, különösen, ha összeadódnak, felhalmozódnak.
Az Economist Intelligence Unit nevű gazdaságkutató nemrég százhét fejlett és fejlődő országot rangsorolt aszerint, mennyire fejlett az élelmiszerbiztonság az adott országban. Hazánk a 28. helyezést érte el. Bár a kelet–közép-európai országok közül csak a csehek és a lengyelek előznek meg bennünket, ez azért aggasztó.
– Nem olyan rossz ez a helyezés, főleg ha azt nézzük, hogy kis ország a miénk – vélekedik dr. Biacs Péter Ákos egyetemi tanár. A Budapesti Corvinus Egyetemen élelmiszerbiztonságot oktató professzora három fő kategóriába sorolja az élelem minőségét rontó tényezőket. Az elsőbe a mezőgazdaságban használt kemikáliák és az állattenyésztésben alkalmazott vegyszer- és gyógyszermaradványok tartoznak. A másodikba az emberi gondatlanság miatt előforduló balesetek, robbanások miatt keletkező dioxinok sorolhatóak, ezek főleg a takarmányba kerülnek bele. Erre a professzor egy példát is mondott.
– Bizonyára sokan emlékeznek rá, amikor a nápolyi maffia két évvel ezelőtt megkaparintotta a szemétszállító vállalatot, sztrájk tört ki, s hosszú ideig nem vitték el az utcákról a szemetet. Az elkeseredett lakók erre felgyújtották a hatalmas kupacokat. A szálló pernye lerakódott a mezőkön, bejutott a tehenek gyomrába, és a méreganyag végül a tejből készült sajtból is kimutatható volt – magyarázza dr. Biacs. A harmadik kategóriába a sokszor csak több évtized alatt kialakuló esetleges egészségkárosodásokat sorolja. – Hosszú távon genetikai károsodást és rákot okozhatnak a szervezetünkbe az élelmiszerekkel kis adagban jutó, de rendszeresen fogyasztott káros anyagok.
Fotó: Thinkstock
Az egyetemi tanár nem tudott egyértelműen válaszolni arra a kérdésre, hogy a hazai vagy az import élelmiszerektől kell-e jobban tartanunk.
– Hiába szeretnének a magyarok jó minőségű élelmiszereket előállítani, ha az emberek az olcsót keresik. Az viszont nem feltétlenül biztonságos – tette hozzá. Elismerte: az élelmiszerek egészségkárosító hatásairól eddig még nem nagyon készültek klinikai vizsgálatok. Az állatkísérletek pedig tévútra vezetnek, hiszen sem a patkány, sem az egér anyagcseréje nem azonos az emberével.
Az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár viszont igyekszik megnyugtatni. – Az illetékes hatóságok a teljes élelmiszerláncot ellenőrzik. A figyelem a termőföldtől az asztalig tart, a talajvédelemtől az állategészségügyön keresztül a vendéglátáson és az élelmiszerfeldolgozó-iparon át egészen a késztermékekig mindenre kiterjed – közölte a Bors kérdésére Bognár Lajos. Talán ennek köszönhető, hogy tavaly a tömeges méretű élelmiszer okozta megbetegedések száma a korábbi évhez viszonyítva csökkent. A legtöbb ételmérgezés a közétkeztetésben történt. Élelmiszeripari termék tavaly nem okozott fertőzést. Az elle-nőrzések során leggyakrabban abban találnak kivetnivalót, hogy nem követik az előírásnak megfelelően az élelmiszer útját, de általános higiéniai hiányosságok is előfordulnak.
Fotó: Thinkstock
– Minél rövidebb úton jut el a fogyasztó asztalára az élelmiszer, annál biztonságosabb – foglalta össze Bognár Lajos. Ezért – ha már az ember nem termel meg mindent magának – azt érdemes szem előtt tartani vásárláskor, hány kézen ment keresztül, mekkora utat tett meg az adott élelmiszer, és mennyi feldolgozáson esett át.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.