Aktuális

Orbán dísznövények között lett díszdoktor

Bors

2013. november 21. csütörtök 19:00

A Josai Egyetem avatta díszdoktorává a magyar kormányfőt. A címet sokan megkapták már, nem is Orbán az első díjazott magyar. A japánok ajándékát egyébként Sólyom László volt köztársasági elnöknek is köszönheti a miniszterelnök.

A magyar és a japán fél két éve már kölcsönösen kitüntette a másikat. Ez is előzménye volt annak, hogy Orbán Viktor tegnap átvehette át a Josai Egyetem díszdoktori címét, egyben előadást is tartott, mintegy 100 hallgató előtt. Az elismerés semmilyen előnnyel nem jár, tudományos értékű munkát sem kíván. Igaz, használni sem lehet ezt a doktori címet.

A közelmúltban a nagykövetként Japánban szolgáló Bohár Ernő már megkapta ugyanezt a kitüntetést. Bohár ezt akkor vehette át, amikor Mizuta Norikot, az egyetemi csoport vezetőjét Pro Cultura Hungarica díjjal jutalmazta. Az egyetem azért fontos a kormánynak, mert évente öt, japánul tanuló magyar diák kerülhet be oda ösztöndíjjal.

Az egyetemmel való jó viszonyt Sólyom László államfőként 2009-ben tett látogatása alapozta meg. Minderről az egyetem diplomáciai csúcseseményként emlékezett meg, ez jelentette a mostani kapcsolatok alapját. A diplomáciai eljárás szerint a japán külügy kereste meg Budapestet arról érdeklődve, Orbán elfogadná-e az elismerést.

A gazdasági fakultással is rendelkező egyetem szinte csak politikusoknak ad díszdoktori címet, többségükben ázsiai döntéshozóknak. A ceremónia a japánok forgatókönyve alapján zajlott: angolszász hagyomány szerint talár, hozzá négyszögletű sapka, sapkabojt, esetleg sapkagyűrű, és kesztyű jár. Az egyetemi szabály kimondja: a sárga színű bojtnak a jobb oldalon kell lógnia, azaz Orbán a szabályoknak megfelelően viselte sapkáját. 

További cikkek

Covid

Bors exkluzív! Először szólal meg Szilvia, aki mélyaltatásban hozta világra gyermekét

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Ez is érdekelhet

mindmegette.hu

10 isteni szalagos farsangi fánk recept, ha nincs meg a nagyié!

origo.hu

Ezek a világ legfényűzőbb börtönei - galéria

origo.hu

Nem tűnik fenevadnak a GeForce GT 1010

vg.hu

Gigafelvásárlást hajt végre a Microsoft

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: 24 év után jutottak ki, pont nélkül zártak – lemondott a kapitány

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Hollandia az utolsó továbbjutó, a 15. helyen zártunk

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Nincs szégyenkeznivalónk, elégedettek lehetünk az elmúlt két és fél évvel – Gulyás István

origo.hu

Sávot váltott a BMW-s az M1-M7-esen, a vétlen autós a betonterelőkön csattant - videó