Aktuális

Orbán dísznövények között lett díszdoktor

Bors

Létrehozva: 2013.11.21.

A Josai Egyetem avatta díszdoktorává a magyar kormányfőt. A címet sokan megkapták már, nem is Orbán az első díjazott magyar. A japánok ajándékát egyébként Sólyom László volt köztársasági elnöknek is köszönheti a miniszterelnök.

A magyar és a japán fél két éve már kölcsönösen kitüntette a másikat. Ez is előzménye volt annak, hogy Orbán Viktor tegnap átvehette át a Josai Egyetem díszdoktori címét, egyben előadást is tartott, mintegy 100 hallgató előtt. Az elismerés semmilyen előnnyel nem jár, tudományos értékű munkát sem kíván. Igaz, használni sem lehet ezt a doktori címet.

A közelmúltban a nagykövetként Japánban szolgáló Bohár Ernő már megkapta ugyanezt a kitüntetést. Bohár ezt akkor vehette át, amikor Mizuta Norikot, az egyetemi csoport vezetőjét Pro Cultura Hungarica díjjal jutalmazta. Az egyetem azért fontos a kormánynak, mert évente öt, japánul tanuló magyar diák kerülhet be oda ösztöndíjjal.

Az egyetemmel való jó viszonyt Sólyom László államfőként 2009-ben tett látogatása alapozta meg. Minderről az egyetem diplomáciai csúcseseményként emlékezett meg, ez jelentette a mostani kapcsolatok alapját. A diplomáciai eljárás szerint a japán külügy kereste meg Budapestet arról érdeklődve, Orbán elfogadná-e az elismerést.

A gazdasági fakultással is rendelkező egyetem szinte csak politikusoknak ad díszdoktori címet, többségükben ázsiai döntéshozóknak. A ceremónia a japánok forgatókönyve alapján zajlott: angolszász hagyomány szerint talár, hozzá négyszögletű sapka, sapkabojt, esetleg sapkagyűrű, és kesztyű jár. Az egyetemi szabály kimondja: a sárga színű bojtnak a jobb oldalon kell lógnia, azaz Orbán a szabályoknak megfelelően viselte sapkáját. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek