Aktuális

Amerikából is kapott megrendelést a magyar rekorder

Bors

Létrehozva: 2013.11.04.

Haluska Andrea tortaakadémiát nyitott Szegeden. A csinos kétgyermekes anyuka a magyar rekorder: több ezer szeletes tortát készített egy bevásárlóközpontról. De nem jött akkor sem zavarba, amikor egy idegsebész szülinapjára egy nyitott agyat formázó tortát kértek.

Országos ismertségre tett szert Haluska Andrea, aki tortafaragásban és -díszítésben idehaza verhetetlen. A 32 éves, kétgyermekes édesanya eleinte csak hobbiból készített pár tortát, ma viszont már az ország első tortaakadémiáját nyitotta meg. Többek között erről is beszélt a Délmagyarország című napilapnak.

Mikor alakult ki az érdeklődése a torták iránt?

Már nyolc-kilenc évesen mindent mindennel összekevertem: a pudingporba például őrölt paprikát tettem, az új ízeket keresve. A végeredmény persze katasztrofális volt. Amikor megszülettek a kislányaim, egyszerre előtört belőlem a művészi hajlam. Elkezdtem komolyabban foglalkozni a tortadíszítés mesterségével.

Hány tortát készített, díszített fel eddig?

Tavaly számoltam össze, hogy körülbelül hol tartok: négy és fél év alatt nagyjából ezer-ezerötszáz sütit készítettem. A legkülönlegesebb közülük az Árkád első születésnapjára készített több ezer szeletes torta volt, az üzletközpont kicsinyített mása, ami magyar rekord lett a mérete miatt.

Imádom a gravitációt, annak leküzdését, szeretek minél magasabb tortát készíteni: a párizsi Eiffel-torony mását nagyjából félméteresre építettem fel. Nemrég egy híres szegedi idegsebész születésnapjára készítettem egy nyitott agyat formázó tortát, folyt belőle a vér és kilógott a szem.

Cukrászat vagy művészet a tortadíszítés?

Elvégeztem a cukrásziskolát, ám a tortadíszítésnek semmi köze ehhez a munkához. Inkább művészeti, mérnöki tehetség kell hozzá. Az Árkádban november 16-án tortacsatát rendezünk. Az angol zsűrielnök eredetileg építész, utána kezdett el tortákat díszíteni: többek között ő készítette el Vilmos herceg és Katalin eljegyzési tortáját, amelybe a pár arcképét faragta bele.

Saját kis manufaktúrát, egy tortaszalont és tortaakadémiát nyitott Szegeden. Mi a célja vele?

Itthon még nincs nagyon hagyománya, azért is nyitottam meg az üzletemet, hogy népszerűsítsem és megismertessem az emberekkel ezt az érdekes mesterséget. Külföldön más a helyzet. Egy spanyol szótárt ábrázoló tortámat feltettem a Facebook-oldalamra, amit sokan megosztottak: a kép egy Amerikában élő nőhöz is eljutott.

Felvette velem a kapcsolatot, kérte, hogy készítsem el neki is ezt a tortát, rakjam repülőre, négyszáz dollárt, átszámítva közel kilencvenezer forintot is fizetne érte. Ugyanezt a tortát én itthon hatezer forintért árultam. Az üzletből mégsem lett semmi, nem kockáztattam meg, hogy a repülőút alatt bármi is történjen a tortámmal. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek