Aktuális

Kandikamerával nézték, mit művel a lakásban

EEP

Létrehozva: 2013.08.22.

Kandikamerákat helyeztek el állatok viselkedését kutató tudósok ötven macskatulajdonos lakásában, hogy megtudják, mivel foglalkoznak a cicák, amíg a gazdik távol vannak. Meglepő eredmény született.

– Amíg én dolgozom, a cicám szundizik és lustálkodik – felelte a kutatók kérdésére a macskatartók többsége. Ám a felvételek egészen mást mutattak. Kiderült, hogy a macskák gazdájuk távolléte alatt az idő mindössze 6,1 százalékát töltik alvással. De mit csinálnak a többi idő alatt?

A kutatók azt tapasztalták, hogy a kis kedvencek aktívvá válnak, amikor a gazdi távozik, és éppen elég szórakozási lehetőséget találnak maguknak. Gyakran rosszalkodnak is, például összekarmolják a bútort vagy elcsennek olyan ennivalót, amit nem nekik szántak.

– A macskák eredendően nagy vadászok, és igényük van a sikeres portyázásra, a kihívásra, a sikerre, a megmérettetésre. Ezzel magyarázható, hogy a tisztálkodáson és a vécézésen kívül minden más tevékenységük szorosan összefügg a vadászösztöneikkel – magyarázta az amerikai kutatás eredményét Csigás Zoltán állatpszichológus.  

A megfigyelt cicák az egész lakóteret meghódították, minden zegzugát felfedezték és kihasználták a maguk módján. Legkedvesebb szórakozásuk: bámészkodás az ablakban. Ezzel töltik idejük ötödét. De miért „tévéznek” ilyen sokat?

– A kizárólag lakásban élő macskákat rendkívül érdekli a mozgalmas külvilág, amitől teljesen el vannak zárva. Az utcán élő társaik vagy a vadmacskák a természetben szintén szeretik a magas faágakon ülve, feküdve tanulmányozni a környezetüket, hogy akció idején minél eredményesebbek lehessenek – adta meg a magyarázatot a szakértő. 

A macskákkal foglalkozó kutatók azt tanácsolják a cicatulajdonosoknak, hogy tegyék minél érdekesebbé, szórakoztatóbbá az otthonukban élő kedvenceik életterét. A rendkívül érdeklődő cicák például imádnak kartondobozokba, papírzacskókba bújni, nagy kedvvel keresik meg a lakásban szétszórt élelmet, és egyre több szellemes cicajátékot lehet kapni.

Mit csinálnak?

Ablakban nézelődnek 21,6%
Más állatokkal barátkoznak 11,8%
Bútort kaparnak 7%
Bújócskáznak 6,3%
Alszanak 6,1%
Nézelődnek a lakásban 6,1%
Játékaikkal játszanak 5%
Nézik az eledelt 4%
Kézmosóban, fürdőkádban
heverésznek 1,7%
Esznek, tisztálkodnak, vécéznek 30,4%

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek