Aktuális

Fenyő-gyilkosság: egyelőre megúszta a felbujtó

Bors

Létrehozva: 2013.07.09.

Tizenöt évvel a médiacézár, Fenyő János megölése után sincs ítélet a merénylet ügyében. De lehet, hiszen kedden kezdődik a bérgyilkossággal vádolt Jozef Rohác pere. A Bors a gyilkosság hátterét vizsgálta.

Elképzelni nem tudom, miért nincs meggyanúsítva a felbujtó – nyilatkozta lapunknak Kovács Lajos ezredes, aki évekig próbálta felderíteni kollégáival, hogy ki ölet­te meg Fenyő Jánost. – Mi már tíz évvel ezelőtt behatároltuk azt a kört, akiket most a gyilkossággal vádolnak. De akkor még sok más vonal is élt.

Közel ezer embert hallgattak ki egészen addig, amíg nem azonosították Jozef Rohác DNS-profilját.

– Rengeteg ellensége volt Fenyőnek a magán- és az üzleti életben ­egy­aránt. Az volt a legnehezebb feladat, hogy kiszűrjük, ki volt képes kapcsolatba lépni a szervezett alvilággal. Én biztos vagyok benne, hogy belegázolt egy olyan ember életébe, aki nem tudott megbocsátani. Ez olyan befolyásos személyiség lehetett, akinek lehetősége volt arra, hogy több közvetítő segítségével meg­rendelje a gyilkosságot.

Az ezredes szerint Fenyő János gátlástalan kapitalista módszerekkel tett tönkre embereket. – Mi pontosan behatároltuk azt a két embert, aki megrendelhette a gyilkosságot. Egyikük a banki szférában, a másik a média világában volt otthon – tette hozzá Kovács Lajos. 

Fenyő János több üzletembert tönkretett. Egy német férfitól nyomdagépeket vásárolt. Nem fizette ki, majd pert indított a vállalkozó ellen azzal, hogy szerinte selejtes árut adott el neki. Többször előfordult, hogy amikor vásárolt, előre úgy készült, nem fizet az áruért, és jogi megoldást keresett ehhez.

Fenyő János után élettársa, az egykori topmodell Kristyán Judit és két gyereke örökölte a halálakor már tizenötmilliárd forintot kitevő vagyont. Az asszony mindent pénzzé tett, majd az Egyesült Államokba költözött. Ma is abban a rezidenciában él 19 éves lányával és 14 éves fiával, amit a férfi a halála előtt egy évvel vásárolt.

Fenyő János egy évvel a gyilkosság előtt már kapott fenyegető leveleket, de nem vette komolyan azokat. Még futni is egyedül járt. Hiába ajánlották neki, hogy vegyen páncél­autót, erre nem került sor. Rosszul tette…

A gyilkosság

Fenyő János médiavállalkozót 1998. február 11-én Budapesten, a II. kerületi Mar­git utcában, a Margit körút sarkán a piros lámpánál álló autója ablakán keresztül lőtték fejbe, a kora esti csúcsforgalom idején.

Tizen­három évnek kellett eltelnie, míg a rendőrség Szlovákiában őrizetbe vette Jozef Rohácot, akinek a DNS-ét a gyilkosság helyszínén talált tárgyak egyikén azonosították. A ma kezdődő pernek ő a fővádlottja.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek