Aktuális

Megindult a temető Tardon

Huszti Zoltán

Létrehozva: 2013.06.01.

Pongó József kertjébe szakadt a tardi temető. Hiába erősítették meg két éve az agyagos löszfalat, tavasszal újra megindult a föld, s vele a sírok.

Ha szárazság van, ha a víz jön, Pongó Józsefnek nem öröm. 2011 tavaszán az előbbi, most az utóbbi miatt indult meg a falu temetője, egyenesen a kertjébe. – Még az a szerencse, hogy régiek voltak a sírok, koporsó és holttest már nem volt bennük. Most nem tudom, mire számítsak – tárja szét a kezét.

– Őszre a falat kövekkel és hálóval megerősítették, de nem jártak el elég körültekintően. Nem hagytak a támfalakban a felgyülemlő víznek elfolyási lehetőséget, a sok eső miatt ezért indulhatott el újra a föld.

– A föld mélyén egymással összekötött georácsokat építettek be – magyarázza Tard polgármestere, Gál János. – Száztizennégy éve nem volt annyi eső, mint idén. Most vis maior alapra pályázunk, hogy megvédjük Tard lakosait, és a különleges temetőnket.

Kereszt felé néznek a sírok

Ez az országban az egyetlen olyan temető, ahol a sírfeliratok a sírkövek hátuljára kerültek. Vagyis nem a falu és a sírdombok felé néznek, hanem a temető központjában levő kereszt felé – mondta el a polgármester.   

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek