Aktuális

Brutális megszorítással robbantott Varga Mihály

2013. június 18. kedd 13:00

Duplázódó csekkadó, másfélszer több telefonadó. Ez a két fő tétele Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter váratlanul bejelentett megszorítócsomagjának.

Derült égből ­vil­lám­csa­pás­ként érte az országot tegnap délelőtt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentése. Míg a parlament az árvízi összeborulással volt elfoglalva, addig a tárcavezető kihirdette brutális megszorítócsomagját.

Az intézkedések – amelyekre azért van szükség, hogy a megszűnő túlzottdeficit-eljárás alá ne is kerüljön vissza az ország – a tervek szerint augusztus elsejétől már életbe is lépnek. Varga szerint az adóemeléseket az alacsony infláció miatt is muszáj meglépni, ugyanis emiatt nem érkezik meg a tervezett bevétel a költségvetésbe.

Egekben a csekkadó mértéke

– Túl gyorsan reagált a piac a tranzakciós adóra – indokolta Varga Mihály az alacsony csekkadóbevételt. Az éves szinten 301 milliárdra tervezett teherből eddig mindössze 52 milliárd forint folyt be. A magyar családok ugyanis ügyesen kijátszották a sarcot, például számlaösszevonással.

– A kormány most véget vet a trükközésnek. Készpénzfelvételnél 0,3 százalékról 0,6 százalékra nő a teher, azaz 100 000 forint felvétele 600 forintnyi adót von maga után. Ráadásul megszűnik a 6000 forintos felső korlát. A számlák közötti utalások esetében a 2 ezrelékről 3 ezrelékre nő a teher.

Növekvő telefonadó

Szintén emelik a vállalkozások számára a távközlési adót: 2 forint helyett 3 forint lesz a percenkénti adó a telefonálásnál, illetve SMS-enként, a felső korlát pedig 2500 forintról 5000 forintra nő. A magánszemélyek esetében 700 forint marad a plafon, ott nem lesz adóemelés, marad a 2 forint. A főleg a Molt érintő bányajáradék 12 százalékról 16 százalékra nő, ugyanis ebből is kevesebb folyt be a vártnál.

Kevesebb lesz a kamat is

Várhatóan bevezetik még a reklámadót, ennek részletei azonban továbbra sem ismertek. Bár Varga nem tett róla említést, a törvényjavaslatban szerepel, hogy 7 százalékos adót vet ki a kormány arra az önkormányzati adósságállományra, amelyet idén vesz át az állam.

A bankoknak emiatt nagyjából 43 milliárd ­forintot kell fizetniük. Újabb teher sújtja a magánbetéteket is: nem elég a 16 százalékos kamatadó, most „hozzácsapnak” egy 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást is. „Jó hír” viszont, hogy a megszorításoknak köszönhetően a stadionberuházások biztosan folytatódnak.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az mfor.hu-nak elmondta: az intézkedésekre nem lett volna szükség, mert az eredeti hiányterv teljesíthető lett volna.   

További cikkek

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Baleset

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Tombol az omikron Magyarországon: ezt fotózták a Margit hídnál

likebalaton.hu

Húsz lóerőig jogsi nélkül is vezethetsz már hajót a Balatonon

origo.hu

Viharos széllel törnek be a hózáporok

hirtv.hu

Az Origo újságírója igényt tart a Márki-Zay által felajánlott ötmillió forintra

feol.hu

Kalandos történet - Rendőrök vitték a Fejér megyei anyukát szülni a csúcsforgalomban

nemzetisport.hu

Férfi kézi: hat játékost igazolhat a Tatabánya, Székely hazatérhet – sajtóhír

vg.hu

A svédek nem javasolják a gyerekeknek az oltást

borsonline.hu

Mindent elleptek a rendőrök, meghalt egy 18 hónapos kisfiú

kisalfold.hu

Egy tóban találtak rá az eltűnt csornai történelemtanár holttestére

nemzetisport.hu

MU: C. Ronaldo nem volt elégedett, letiltotta a Transfermarktot

origo.hu

Mozikban Mel Gibson és Sean Penn régóta várt filmje - videó