Aktuális

Új őrület: minél apróbb házakban élnek - fotók

Bors

Létrehozva: 2013.04.07.

A legújabb divat, a miniházak elszaporodása egészen új színt hozott az „építészetbe”. A huszonöt négyzetméternél kisebb alapterületű aprócska otthonok egyszerre köszönhetik a népszerűségüket bájos külsejüknek és energiahatékonyságuknak.

Hogy hol is kezdődött az egész, azt ma már homály fedi, ám pár éve óriási érdeklődést váltott ki a ­kí­nai tricikliház megjelenése. A bringa vontatta, két keréken guruló lakóházikók ­egye­dül­álló megoldást jelentettek, megfizethető otthont kínálva a szegényebb rétegeknek. Az újrahasznosított műanyagból készült tricikliház eredetileg kísérletnek indult, de Kínában hamar népszerűvé vált.

A harmonika alakúra formázott polipropilén elég erősnek bizonyult ahhoz, hogy a ­külön­böző körülményeknek ellenálló „házakat” készítsenek belőle, melyek szükség esetén össze is kapcsolhatóak. Első ránézésre hihetetlennek tűnik, hogy az apró ház mosdóval, tűzhellyel, fürdőkáddal és víztartállyal is felszerelt. Mindez az átalakítható berendezésnek köszönhető. A napsugarak és az utcai lámpák fényét áteresztő, áttetsző műanyag pedig folyamatosan biztosítja a kellő világosságot. További érdekesség, hogy a háznak – egy pótkocsi csatolásával – kertje is lehet, pázsittal, fával és zöldségekkel.

A tricikliotthon elterjedése óta eltelt pár év alatt azonban hasonló miniéletterek százainak ötlete terjedt el a világban. Van köztük keréken guruló, mobil és „röghöz kötött” kioszkból kialakított otthon is. Van, amelyik léggömbökkel levegőbe emelkedik, akad zseb nagyságúra „összecsukható”, de még kukából átalakítottat is felfedeztünk. Az ilyen ­ott­hon természetesen csak úgy alakítható ki, hogy minden egyes kelléke használat után falba süllyed vagy falra tapad, amellett energiatakarékos és szennyvíz-visszaforgató rendszerrel felszerelt is.

Mondani sem kell, ez a fajta „építészet” immár nem csak a szegények privilégiuma, mi több, főleg gazdag amerikai körökben terjed. Például a méregdrága bérlakásairól híres ­Seattle-ben nemrég engedélyezték, hogy a nagyobb házak mellé a családok miniotthonokat építhessenek, így több generáció együttélése vagy az önálló kis lakások kiadása is ­le­hetővé válik. Hasonló terveket szőnek Denverben is. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek