Aktuális

Türelmesek, de hajcsárok a női főnökök

mkr, Hu-Zo

Létrehozva: 2013.04.11.

Végre valamiben megelőztük az Európai Uniót: Magyarországon már most több a női vezető, mint amennyit az EU 2020-ra kitűzött. A nők együttérzőbbek, mégis keményebbek, mint a férfiak.

Negyvenegy százalék a női vezetők aránya Magyarországon – derül ki az Eurostat elemzéséből. Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi és alapjogi biztosa azt szeretné, ha 2020-ra az EU-ban vezető beosztásban tevékenykedő hölgyek aránya elérné a 40 százalékot.

– Elsősorban az idősebbek körében él a „csak férfi lehet főnök”-szemlélet. A rendszerváltozás idején a vállalatoknál vezetőváltás, fiatalítás történt – magyarázza a folyamatokat dr. Klein Sándor munkapszichológus. – A vállalkozók között is sok a nő, akik saját üzletüket irányítják. Hasznos, ha egy csúcsvezetői csapatban mindkét nem képviselteti magát: szükség van elnökre, kreatív szakemberre, ösztönzőre és problémamegoldó csapatjátékosra. Utóbbiban kiválóak a nők –magyarázza a Pécsi Tudományegyetem és a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem professzora.

– A női főnök odafigyel munkatársai személyes problémáira, érzéseire, így ezeknek megfelelően képes lelkesíteni, szemben egy férfi vezetővel, akit elsősorban az adatok érdekelnek. Bár az urak újítóbbak, kedvelik a változatosságot és versengők, a hölgyek szabálykövetők, és hosszú távon is képesek az állandóságra. Ugyanakkor a nők aggódóbbak, s 40 éves kor alatt jobban kimutatják az érzelmeiket, kevésbé bírják a kritikát, mint azonos korú férfitársaik. Természetesen az egyéni különbségek igen eltérőek, ezért nehéz általánosítani.

A családi kasszát zsonglőrként kezelő hölgyek pénzügyi területeken is jól teljesítenek. Az Ernst&Young tanácsadó cég kutatása arra jutott, hogy a nők fegyelmezettebbek a pénzügyek világában, a fér­- fiaknál megfontoltabban kockáztatnak, és kevésbé megvesztegethetők. Mintegy háromszáz, tőzsdén jegyzett mamutvállalat mutatóit vizsgálva megállapították, hogy nagyobb nyereséget könyvelhettek el azok a cégek, amelyeknek a vezérkarában legalább egy nő helyet foglal. A karriertanácsadó más szempontokat hangsúlyoz.

– A hölgyek karrierútját meghatározza nemük biológiai feladata: a gyermekvállalás és -nevelés, amely ugyanabba az életszakaszba, 25–35 életév közé esik, amelyik munka szempontjából is a legtermékenyebb – mondja Gerlei Béla, a Karrier Intézet igazgatója. – Ilyenkor óhatatlanul kiesnek a munka­erőpiacról, így a karrierépítésben is lemaradnak. Ráadásul a hagyomány makacs dolog. A Közel-Kelet országaiban még ma sem ülnek le tárgyalni egy nővel üzleti ügyben. Ehhez képes kifejezetten magas a női vezetők aránya nálunk. Ennek ellenére az emberek többségének ma is férfi jut eszébe a „főnök” szó hallatán.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek