Ínyencek itala a hóból készült tea

Tumblr
PUBLIKÁLÁS: 2013. január 16. 11:00
A havazás sokakban felébresztette a kalandvágyó konyhaművészt: kipróbálták az olvasztott hóból készített teát. Egyes szakemberek azonban lebeszélnék őket a kísérletezésről.
Balajti Péter

„Intenzívebb, mégis lágyabb íz” – írta internetes oldalán Uj Péter, aki szerint még a minőségi ásványvízből főzöttnél is jobb a hóból készített tea. A gasztronómiai szakíró a Borsnak elmondta, hétfőn Budaörs nyugati részén gyűjtötte be a frissen hullott havat, és valóban finom teát készített belőle.

– A keddi kísérletem azonban nem járt sikerrel, annak már fémes mellékíze volt. Hólét nem kortyolnék, de a hólevest lehet, hogy kipróbálom. Igaz, a hónak egy nagy baja van: nem túl helytakarékos. Egy kétliteres lábosba lapátolt adagból mindössze két deci víz lesz – fejtegette Uj.

Alapanyagból mindenesetre nem lesz hiány. Bár az enyhe idő miatt erőteljes az olvadás, Kurunczi Rita meteorológus azt mondja, jön az utánpótlás: – Az átmeneti szünetet csütörtökön és pénteken nyugatról érkező, akár 10–15 centiméternyi hó követi. Ráadásul a téli csapadékkal együtt hideg is érkezik, a hétvégén éjszaka akár mínusz 15 Celsius-fok is lehet, úgyhogy olvadni egy jó darabig nem fog – jósolja a szakember.

Ám hiába a természet adta utánpótlás, dr. Nagy Sándor Alex, a Debreceni Egyetem Hidrobiológiai tanszékvezetője óvatosságra int: – Köztudott, hogy a hegymászók olykor kristályos csapadékból főznek teát, ám a magashegyi hó jóval tisztább a síkságon, pláne a városban találhatónál. Régen a falvakban összegyűjtötték az esővizet, ám nem étkezésre, hanem mosásra használták azt –magyarázza az egyetemi docens, akinek a felforralt hóhoz sincs bizalma.

– A forralás során számos szennyeződéstől meg lehet szabadulni, ám egészséget károsító anyagok azonban így is maradhatnak. Elég csak a koromra gondolni, ami télen, a tüzelésnek köszönhetően az átlagosnál nagyobb mértékben kerülhet a levegőbe, de ott a kipufogógázok által a levegőbe, és így a hóba kerülő ólom is.

Hasonló véleményen van a táplálkozásszakértő, aki még továbbmegy. – Ne csak a sárga hóból ne együnk, a fehérből se főzzünk semmit! – figyelmeztet Dánielné Rózsa Ágnes dietetikus. – A hó közel sem olyan tiszta, mint az ÁNTSZ által ellenőrzött ivóvíz. A bizonytalan szennyeződések között előfordulhatnak bélproblémákat és fertőzéseket okozó hőtűrő baktériumok, valamint rákkeltő nehézfémek is. 

Sőt egészen komoly egészségügyi veszélyt jelenthetnek a féregpeték is, melyek a hólével együtt az ember szervezetébe kerülve akár méteresre is kifejlődhetnek. De nem csak a hóval lehet baj, a jéggel is. Éppen ezért felelőtlenség, ha a szülő megengedi a gyerekeknek, hogy nyalókaként tekintsenek a jégcsapokra – figyelmeztet a táplálkozásszakértő.
 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.