Aktuális

Az ablakmosóba csak abba való fagyállót töltsön!

Létrehozva: 2012.11.04.

Előrelátóan A tél közeledtével nemcsak a hideggel kell megbarátkoznunk, hanem a megváltozott útviszonyokkal is.

Az első éjszakai fagyok már megérkeztek, s ez sok veszélyt rejteget azon vezetők számára, akik nem készültek fel a téli autózásra. Érdemes tehát már a mínuszok előtt szakemberrel átnézetni kocsinkat, s vezetéstechnikailag is ráhangolódni a csúszós utakra, illetve a megváltozott látási körülményekre.

Balesetbiztonsági szempontból az év legkritikusabb időszaka mindig a tél kezdete. Ilyenkor az átlagosnál több baleset következik be az utakon, mivel az autósok még nem, illetve nem valamennyien készültek fel a téli vezetésre.

Az átállás legfontosabb lépése a nyári gumik télire cserélése. Csak ezek biztosítják a megfelelő tapadást, ha az átlaghőmérséklet 7 Celsius-fok alá csökken.

Mielőtt azonban felszereltetnénk a fél évig tárolt téli gumikat, ellenőriztessük, hogy mind a négy kerék megfelelő állapotban van-e, mert a kopott, avagy szétrepedt abroncsok felettébb balesetveszélyesek.

A téli üzem megkezdése előtt ajánlatos a fékek, futóművek, kormánymű állapotát is márkaszervizben elle-nőriztetni.

A láthatóság a téli rossz látási viszonyok között kiemelt jelentőségű, hiszen akár egyetlen kiégett lámpa is életveszélyes szituációt idézhet elő. Indulás előtt ezért – ahogyan egyébként a KRESZ is előírja – mindig ellenőrizzük, hogy az autó világítása, irányjelzői és féklámpái hibátlanul működnek-e.

A fagyálló feltöltése a hűtőfolyadék esetében is fontos, amelynek fagyási pontját szakemberrel tudjuk ellenőriztetni, s szükség esetén utántöltéssel, vagy folyadékcserével biztosítani, hogy a tartály ne fagyhasson be. Ügyeljünk arra, hogy a megfelelő fagyálló folyadékot használjon.

Az ajtók tömítő gumijait érdemes olajjal vagy szilikonnal átkenni, hogy elkerüljük a fagyás okozta tömítésszakadást.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek